Türk aşçı haberleri ve güncel mutfak haberleri olarak kurban eti tüketimi konusunda yapmış olduğumuz araştırmalara göre; İşte Kurban Eti
Nasıl Tüketilmeli Sorusunun Cevabı....
Kurban Bayramı'nda et tüketimi artacak... Kekik, kişniş, sumak gibi baharatların kullanılması, etin pişirme sürecinde ortaya çıkabilecek bazı sağlık risklerini azaltıyor.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Kurban Bayramı’nda etin ızgara yerine haşlama, fırında pişirme veya sebzeli yemek şeklinde tüketilmesi gerektiğini tavsiye etti.
Prof. Dr. Yılmaz, Kurban Bayramı’nda normalden daha fazla et tüketildiğine dikkat çekerek, etin yanında mutlaka yeşillik tüketilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Etin değerli bir gıda maddesi olduğunu belirten Yılmaz, aynı günde fazla et tüketiminin bazı sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti.
Yılmaz, etin protein miktarı, yağda eriyen vitaminler ve demir içeriğiyle besleyici bir gıda olduğunu ifade ederek, “Tüketimi insan sağlığı açısından önemli olsa da aynı gün içerisinde aşırı tüketimden kaçınmalıyız.
Et tüketimi sırasında gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt ve cacık gibi içeceklerin tercih edilmesini öneriyoruz.
Ayrıca, pişirilen etlerin yanında yüksek antioksidan kapasitesine sahip baharatlar olan kekik, kişniş, sumak gibi baharatların kullanılması, etin pişirme sürecinde ortaya çıkabilecek bazı sağlık risklerini azaltmaktadır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İsmail Yılmaz, etin pişirilme ve tüketilme şekliyle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: “Türk milleti olarak ızgarayı seven bir milletiz. Ancak
pişirme tekniklerinde etin haşlama, fırında pişirme veya sebzeli yemek şeklinde tüketilmesi oldukça önemlidir.
Etin yanında yeşil yapraklı sebzelerden yapılmış bir salata tüketilmesini öneriyoruz.
Salatadaki C vitamini, ette bulunan demirin emilimini kolaylaştırmaktadır.
Bu, tüketici sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.”
Prof. Dr. Yılmaz, kurban kesim yerlerinin insan sağlığı ve kurban etlerinin mikrobiyolojik kalitesi açısından son derece önemli olduğunu belirterek, vatandaşların kurbanlarını kesmek için belediye, tarım ve orman müdürlüklerinin yetki verdiği yerleri tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
Belirlenen kurban kesim alanlarında veteriner hekim kontrolünün yapıldığını da belirten Yılmaz, bu sayede birçok hastalığın önüne geçildiğini ifade etti.
Etlerin saklanma koşulları konusunda da bilgi veren Yılmaz, kurban kesiminden sonra etlerin en az 6 saat veya 1 gün dinlendirilmesi gerektiğini ve hemen poşetlere konularak muhafaza edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, kurban etlerinin uzun süre dolaplarda bekletilmemesi gerektiğini belirten Yılmaz, etlerin dinlendirme işleminden sonra daha kolay ayrıldığını ve duyusal lezzetinin, fiziksel ve kimyasal özelliklerinin daha iyi geliştiğini söyledi.
Kıyma olarak çekilen etin buzdolabında 0 ila 4 santigrat derecede 3 gün kadar muhafaza edilebileceğini belirten Yılmaz, kuşbaşının ise 5 güne kadar muhafaza edilebileceğini ifade etti.
Yılmaz, daha uzun süre bekletilen etlerin ise iyi bir kontrol gerektirdiğini ve mikrobiyolojik bozulmalara yol açabileceğini belirtti.
Evsel tüketim için kuşbaşı etlerin, tüketim miktarına bağlı olarak küçük ambalajlar halinde derin dondurucuda muhafaza edilmesinin kolaylık sağlayacağını da sözlerine ekledi. Etin dondurucuda 3 ila 6 ay arasında muhafaza edilebileceğini belirten Yılmaz, bu süre zarfında herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade etti.