TTYD Başkanı Oya Narin, EMITT’te katıldığı ’Başkanlar Oturumu’nda Bakanlığa eleştirilerde bulundu. Turizmin Antalya’dan ibaret olmadığını ifade eden Oya Narin, sektörü dışlayarak karar alınamacağını ifade etti.
Türk aşçı haberleri ve güncel
mutfak haberleri olarak Türkiye
turizm haberlerinde "
turizmguncel" kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre;
“En fazla seyahat acenteleri zedelendi”
Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı ve deprem faciası ile sarsılan turizm sektörünün 2 milyon yatağı 15 milyar dolar borçla çevirmeye çalıştığını belirten Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, konaklama sektöründe faaliyet gösteren pek çok yatırımcısının aynı zamanda başka sektörlerde de faaliyet gösterdiği için kendini devam ettirebildiğini ifade etti.
Bu süreçte en fazla seyahata acentelerinin zedelendiğini ifade eden Narin “Satış yapamadıkları ve ellerinde teminat verecekleri bir şey olmadığı için büyük zorluklar çektiler. Yine de bu süreci çok iyi yönettiklerini düşünüyorum.” dedi.
Krizlerin yaşandığı süreçte turizm sektörünün insan kaynağını kaybettiğine dikkat çeken
Oya Narin, “2022 yılında beklemediğimiz şekilde iyi ve karlı bir sezon geçirdik. Ancak 2023 yılında ne ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Yüksek gelir görünse de, yüksek enflasyonun getirdiği yük kapımızda duruyor.” diye konuştu.
En farklı fuar ve festivallerden EMITT Fuarında'ki konuşmasında “Turizm Antalya’dan ibaret değil" dedi....
Turizm sektörü ile kamunun geçmişten beri istişare ve eş güdüm içinde hareket ettiğini, ancak son dönemde bu durumun değiştiğini kaydeden TTYD Başkanı “Turizm yönetiminde, 2614 sayılı teşvik kanunu kanununda Turizm Bakanlığı ile her zaman komisyonlarda yakın ve iç içe, çalışarak, istişare ederek bugüne kadar geldik.
Fakat son dönemde her nedense bu konuda bir kopukluk yaşanıyor. Türkiye’nin temel taşıyıcı kolunu olan turizmde TGA ve konaklama vergisi kararının herkesle görüş alışverişinde bulunularak alınması gerekirdi. Bu tip şeyler önümüzdeki dönemde birlikte karar alınarak hayata geçirilmelidir.
Turizm Antalya’dan ibaret değil. Kararların Antalya’da alınması, Turizm İstişare Kurulunun çalıştırılmaması, başkanların bir araya gelmek için birilerinden izin almak zorunda kalması gibi hepimizi şaşırtan süreçler yaşadık. Türkiye’de Antalya gibi bir İstanbul’un, bir Muğla’nın olduğunun görülmesi gerekiyor.” değerlendirmesini yaptı.
“100 günlük ve 500 günlük programlar gerekiyor”
Önümüzdeki yıl Türkiye turizmi için
gastronomi turizminde de bir acil eylem planı yapılması gerektiğini savunan Oya Narin, “60 milyar dolar turizm geliri hedefimiz var. 2030 yılına kadar 100 milyar 2033 yılına kadar 110 milyar dolar hedefliyoruz. Kişi başına gelirin 1300 dolara çıkarılmasını öngörüyoruz.
Mevcut yatak kapasitemizde ilave yüzde 25 eklenmiş olacak. 90'lı yıllarda yapılan yatakların yenilenmesi gerekiyor. 100 gülük program yapılarak sektörün hukuksal alt yapısın yeniden ele alınması, 500 günlük süreçte de turizmde dönüşüm programının başlaması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.