Adana Kebabı Bir Numara

Adana Kebabı Bir Numara

Şanlıurfalı ustalar ise erkek kuzu etini çift zırh ile kıyma haline getiriyor, içerisine sadece tuz ekledikten sonra şişe geçiriyor. Mangal ateşinde pişirilen kebap, Adana'da közlenmiş biber, domates, yeşillik ve salata..

 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
 
Acılısı Adana, acısızı ise Urfa diye tabir edilen kebap, iki kent arasında rekabete yol açıyor. Şanlıurfalı ustalar kıymayı sadece tuzla harmanlarken Adanalı ustalar harca tercihen kapya biber ile toz kırmızı biber de ekliyor
 
Yaygın olarak acılısı Adana, acısızı ise Urfa diye tabir edilen kıyma kebabı, adını aldığı iki kent arasında lezzet rekabeti yaşatıyor. Adana'da ustalar, günlük aldıkları erkek kuzu etini zırh tabir edilen büyük bıçaktan geçirip, tuz ve toz kırmızı biber ile yoğurduktan sonra elde ettiği kıymayı şişlere takıyor.
 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
Şanlıurfalı ustalar ise erkek kuzu etini çift zırh ile kıyma haline getiriyor, içerisine sadece tuz ekledikten sonra şişe geçiriyor. Mangal ateşinde pişirilen kebap çeşitlerinden Adana kebap, Adana'da közlenmiş biber, domates, yeşillik ve salata ile Şanlıurfa'da ise biber, soğan ve yeşillikle servis ediliyor.
 
İki kent arasında rekabet yaşatan, kendine has farklı lezzetlere sahip en iyi kebap tariflerinden Adana kebabı ve Urfa kebabı, beğeniyle tüketiliyor.
 
"Uzun Zamandır Rekabet Var"
 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Adana Şube Başkanı Biral Serttaş, Adana kebabının, Toros Dağları'nda yetişen bir yaşını geçmemiş kuzudan yapıldığını söyledi.
 
Kuzuların kaburga ve but etinin kullanıldığını belirten Serttaş, "Yüzde 40'ı yağ, yüzde 60'ı kırmızı ettir. Yağı, kaburgadan dengeleyemediğimizde kuyruk yağı kullanırız. Urfa kebabında sadece tuz kullanılır, Adana kebabında toz biber kullanırız ve rengi biraz daha kırmızıya çalar. 
 
Bizim şişlerimiz de farklı. Urfa kebabının şişi kalın, bizim yayvandır. Sunumu yaparken pişmiş domates ve biber kullanırız. Ben tercih yapacaksam Adana kebabını seçerim. Ben bu lezzetle büyüdüm. Adana kebabını damak tadım daha çok benimsiyor" diye konuştu.
 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
Serttaş, ustalar arasında da rekabet olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Urfa kebabı ile Adana kebabı arasında uzun zamandır rekabet var. Bu rekabetler farklı yerlere gitmeye başlayınca, yaklaşık 2 yıl önce Urfalı kebapçı arkadaşlarımızla Gaziantep'te buluştuk. İki kentin arasındaki farkı göstermek istedik. Yöresel bir lezzet. 
 
Urfa kebabının ayrı, Adana kebabının ayrı ve kendine has bir lezzeti var. Arasındaki fark ise sadece bizim kebabımızda toz biber var. Adana kebabına tercihen kapya biberi de koyuyoruz. Bu konuyu Gaziantep'te tatlıya bağladık. Bu Türk mutfağımızın zenginliği. Bu yöresel bir lezzet değil, yöresel bir zenginliktir."
 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
"Adana Kebabı Bir Numara"
 
Kebap ustası Cevat Dargın da "Adana sıcağında işimizi aşkla yapmaya çalışıyoruz. Bu işten zevk almamız lazım yoksa Adana sıcağında yapamayız. Müşterilerimize en iyi kebabı sunabilmek için yoğun mesai harcıyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Vatandaşlardan Hüseyin Erkan Kaya ise Adana kebabını tercih ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
 
"En güzeli Adana kebabı. Urfalı ustalar kendi kebaplarının daha iyi olduğunu söylüyor ama bizim için Adana kebabı bir numara. Şanlıurfa'da da kebap yedim, Adana kebabı gibi değil. Etin tadı bile daha farklı. Ailecek severek yiyoruz. Adana kebap, Adana'mız için vazgeçilmez."
 
"Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir"
 
Şanlıurfa Lokantacılar, Köfteci ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Şakak da Urfa kebabının Siverek ve Viranşehir ilçelerinin kırsal bölgelerinde yetiştirilen erkek kuzuların etinden yapıldığını ifade etti.
 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
Her yörenin kendine özgü kebabının bulunduğunu belirten Şakak, şunları söyledi:
 
"Şanlıurfa denilince kebap akla gelir. Urfa kebabı bizim 'Hüllük' veya 'Arabi' dediğimiz uzun boylu erkek kuzularımızın etinden yapılıyor. Karacadağ eteklerinde yetiştirilen, tuz yedirilmiş erkek kuzuların etleri bir o kadar lezzetli oluyor. Et bir gün dinlendirildikten sonra çift zırhla çekiliyor. 
 
Urfa kebabına tuzdan başka herhangi bir baharat ya da sebze konulmuyor. Urfa kebabının servisi koruk suyundan yapılan bostani dediğimiz salatayla olur. Bunun yanında lebeni soğuk çorbası servis edilir. 
 
Kebabımız lavaş ekmeğiyle servis edilir. Her ilin kendisine özgü damak tadı var. Bazı iller kebaba değişik baharatlar veya sebzeler ekleyebiliyor. Urfa kebabı doğal, sadece tuz konuluyor."
 
"Yiyen Etin Lezzetini Çok Güzel Bir Şekilde Alıyor"
 
Şanlıurfalı kebap ustası Nusret Akbaş ise Urfa kebabın en belirgin özelliğinin, çift zırhla çekilen ette sadece tuz kullanılması olduğunu dile getirdi.
 
Urfa kebabının doğal ve sade olduğunu anlatan Akbaş, şunları kaydetti:
 
"Şanlıurfa'ya has olan sade kebap çok tercih ediliyor. En önemli özelliği sade olması, hayvanın kuyruk yağı dahi konulmuyor. Yiyenler, etin lezzetini çok güzel bir şekilde alıyor. İçine baharat girmiyor. Et, çift zırhla çekildiği için lezzeti ve kıvamı bir o kadar iyi oluyor. Dinlendirilen et daha sonra şişe geçirilip ateşle buluşuyor. 
 
Tercihine göre, kebabın yanında pişirilmiş domates, Urfa biberi ve soğan veriliyor. Adana kebabı genellikle pideyle tüketilirken biz de kebap, lavaş ekmeğiyle tüketiliyor."
 
Kentte ziyaret gelen Abdullah Yüksel de Urfa kebabının lezzetinin çok farklı olduğunu belirtti.
 
En İyi Kebab Tariflerinden Adana Kebap Tarifi;
Hazırlama Süresi- 45 Dakika - 6 Kişilik
 
Yöresel Mutfaklarda Şanlıurfa Denilince Kebap Akla Gelir...
Nefis ve Lezzetli Kebab Tarifleri'mizden Harika Bir Tarif Olan Evde Adana Kebap Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     700 Gram Dana Kıyma
*     300 Gram Kuzu Kıyma
*     1 Diş Sarımsak
*     2 Adet Kuru Soğan
*     1 Çay Kaşığı Pul Biber
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     1 Yemek Kaşığı Acı Biber Salçası
*     1/2 Demet Maydanoz
 
Evde Adana Kebap Tarifinin Püf Noktası
 
Izgara telinin yağlanması etlerin pişerken daha fazla lezzetlenmesine yardımcı olacaktır. 
Bu yağlama için dilerseniz kasabınızdan kuyruk yağı temin edebilir ve kebabınızı lezzetlendirebilirsiniz.
 
Adana Kebap Tarifinin Pişirme Önerisi
Izgara telinin altına mutlaka bir fırın tepsisi koyun, kebap pişerken yağlar akacaktır. 
Fansız programda çalıştırmak, etin kurumasını önleyecektir.
 
Evde Adana Kebap Yapılış Tarifi
Soğanları küp küp doğrayın. Suyunu süzerek derin bir kaba alın.
Sarımsakları ezerek soğanlarla karıştırın. 
Kuzu kıymayı ve dana kıymayı karıştırarak soğan ve sarımsak karışımı ile harmanlayın
Pul biber, karabiber ve acı biber salçasını karışıma yedirin.
 
Sıvıyağı ekleyin. Maydanozları ince ince doğrayın ve karışıma ekleyin. Harcı dolapta 2-3 saat dinlendirin. Fırının ızgara telini kasaptan alabileceğiniz kuyruk yağı ile yağlayın, yoksa tereyağı ile yağlayabilirsiniz. Fırını 200 derecede fansız programda ısıtın.
 
Yassı şişlere eti yayarak dizin. Izgara telinin üzerine dizin. 20-25 dakika pişirin.  Afiyet olsun!
 
Evde Adana Kebap Tarifinin Servis Önerisi
Dilerseniz ızgaraya soğan, domates, biber veya ince dilimlenmiş patlıcan dilimleri dizebilir ve yemeğinizi zenginleştirebilirsiniz. Etler pişmeye yakın üzerine lavaş ekmeği koyarsanız yağını çekecek ve lezzeti güçlendirecektir.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler