Batman Hasankeyf Turizm Kano Festivali Ne Zaman?
Şef Mehmet Kudat
Neden Batman hasankeyf te Mezopotamya'nın kadim topraklarda dört tarafı tarih, kale ve medeniyetlerin başkenti 12 bin yıllık hasankeyf te dünyanın en trend sporu kano Dicle'nin serin ve masmavi sularında ayrı bir renk katar. Bu festival için büyük çaba emek veren Batman valisi Ekrem Canalp batman il kültür turizm müdürü Mehmet İhsan Aslanlı Hasankeyf kaymakamı Şenol Öztürk'e yürekten teşekkür ediyorum .
Türkiye
gastronomi turizmi ve
turizm haberlerinde de yer alan bilgilere göre, 1 inci uluslararası hasankeyf gastronomi festivali türkiyede gastronomi dünyasında sıkça kendinden bahseden Batman mutfağı Türkiye nin ünden gelen ünlü chefler gurme blogger yemek yazarı lezzet tutkunları tarafından tam not almıştı
şjmdide 8_ 9 Ekim de hasankeyf kano festivali için geri sayım başladı haydi Türkiye
Hasankeyf Turizm Kano Festivalinde kano sporu son yıllarda gençlerin en sevdiği spor dalı
Kano Ne Demek? TDK’ya Göre "Kano" Sözlük Anlamı Nedir?
Kano sporuna (İngilizcesiyle kanoing olarak da bahsedilir) geçmeden önce bir genel kültür formatında bu taşıtın ne olduğundan ve nasıl yapıldığından kısaca bahsedelim:
Kano; daha çok Kızılderililere ait, derin olmayan sakin sularda ulaşımı sağlamaya yarayan hafif bir tekne olarak bilinir. Kuzey Amerika’da var olan bu kullanımı tamamen doğru bir bilgidir.
Fakat bilinmeyen bir yönüyle dünyada kano; Avrupa, Afrika, Grönland gibi pek çok farklı coğrafyada kullanılmış bir ulaşım aracıdır. Hatta dünyada bilinen en eski kano; M.Ö. 8000’lere ait olmak üzere Hollanda’da bulunmuştur. Bunun yanı sıra Danimarka ve çevresinde bulunan kalıntılar da mevcuttur.
Yani Vikinglerin ataları olan toplulukların da Baltık Denizi ve çevresinde ulaşım amacıyla kano yapımı konusunda kendilerini geliştirdikleri aşikardır.
Kanonun geçmişi Milattan öncelere dayanmaktadır. Dünya üzerinde bilinen en eski ulaşım araçlarından biri olmuştur ve bilinen en eski Kano’ya ise bu gün Hollanda’da rastlamaktayız. Bu kanonun tarihi Milattan önce 800‘lü yıllara dayanmaktadır. İlk insanlar ağaç gövdelerini oyarak veya eskimolar gibi balina kemiklerini birleştirerek ve etrafını fok derisiyle kaplayarak yapmışlardır.
Eskimoların yaptıkları bu kanolar daha çok buzlu, engebeli ve akıntısı yüksek alanlar için uygundur. Tarihte ulaşım amacıyla söz konusu kullanımından sonra kano; 1800’lü yıllara girildikten sonra bir eğlence aracı haline gelmeye başlamıştır. Yani pek çok doğa sporunun geçmişinde olduğu gibi Kanoing’ te de; ilkel insanların temel ihtiyaçlar nedeniyle ürettikleri araç ve gereçlerin, doğaya geri dönüş amacıyla kullanılması vardır. Ayrıca bu spor da, birçok doğa sporunda olduğu gibi Britanya Adası’nda başlatılmıştır.
Kano Çeşitleri Nelerdir?
Eskilerden var olan inşa bilgisi ve kullanım amaçları doğrultusunda günümüzde kanolar; Açık Kanada Kanosu ve Eskimo Kayağı olmak üzere iki ana kategoride toplanır. Müsabakalar ise daha çok Kanada Kanoları
Çünkü; durgun sularda hız yapmaya daha uygun olan bu kanolar, müsabakanın amacına daha uygundur. Kızılderililerin yaptığı örneklerden geliştirilen bu araçlar; 5-5,5 metre uzunluğunda, 80-85 cm genişliğinde ve 30-40 cm derinliğinde olmaktadır. Kürekler ise tek uçludur. Eğer tek kişi kullanıyorsa, farklı taraflardan kürek çekerek kanoya yön verir.
İki kişi kullanıyorsa biri sağ, diğeri sol taraftan kürek çekerek düz bir ilerleme sağlamaya çalışır. Birden fazla kişinin kullandığı kanolarda yön verme sorumluluğu kıç tarafında oturan yarışçıya aittir. Avrupa’da ve dünyada yaygınlaşan kano sporunun Türkiye’ye gelmesi de 1990’lı yıllar civarında olmuştur.
1993-94 sularında ilk defa ülkemizde kano sporu faaliyetlerine başlanmış, kısa bir dönemliğine oluşturulan federasyon daha sonra 1994 yılında Kürek Federasyonu bünyesine katılmıştır. 2003 yılında ise geçen süre boyunca artan ilgi ve gelişim sayesinde federasyon yeniden bağımsız bir yapıya bürünmüş ve Türkiye Kano Federasyonu ismiyle çalışmalarına başlamıştır.
Kano Spor Dalları Kuralları
Kano spor dalı bir yarışma dahilinde yapıldığı için, her sporda olduğu gibi bunda da belirli kurallar vardır. Sporcuların yapılan yarışmalarda diskalifiye olmaması adına kano spor dalının kuralları çerçevesinde hareket etmesi gerekmektedir. Bu kurallar aşağıda belirtilmiş olup, kano sporu ile uğraşanların ve kano sporu takibi yapanların üzerinde dikkatle durması gereken durumlardır. Her turnuvada yarışmacılar kendi takımının renklerini taşıyan forma giymek mecburiyetindedir. Uluslararası yapılan turnuva yarışlarında ise, bu renkler ülke
Her turnuva öncesi kanolar özel ekip tarafından kontrol edilmek zorundadır. kontrol edilmemiş kanolar yarışa dahil edilemez. Kontrollerde, ağırlık ve uzunluk ölçülerinin tespiti yapılmaktadır. Kano sporu yarışları minimum 3 km. maksimim 10 km. mesafede yapılmaktadır. 3 km. + yarışları toplu olarak; 1 km. – yarışları tek kişilik kano ile yapılmaktadır.
Yarış anında kanonun devrilmesi durumunda yarışmacının tekrar yarışmaya dahil olabilmesi için kendi imkanı ile kanoyu düzeltip içine girmesi gerekmektedir. Eğer yarışmaya dahil olmazsa diskalifiye edilir. Eğer kanosu devrilen yarışmacı boğulma tehlikesi geçiriyorsa diğer kanolar tarafından kurtarılmak mecburiyetindedir. Kurtarmaya yanaşmayan yarışmacılar da yarışlardan diskalifiye edilerek, ömür boyu kano yarışlarına alınmazlar.
Kano sporu yarışmaları durgun su yarışı ve slalom yarışı olmak üzere iki çeşittir. Bu iki dal da kendi içinde uzmanlık gerektirdiğinden ayrı kategorilerde değerlendirilmek mecburiyetindedir. Kısa mesafe yarış parkurlarında oyuncuların biribirinin izini takip etmesi yasaktır. Diskalifiye nedenidir. Fakat 3 km.lik uzun mesafelerde yarışçılar birbirinin izini takip edebilir. Kano yarışları yapılırken oyuncu numaraları kıyafetlerin üzerinde beyaz zemin üzerine siyah renk ile numaralandırılmaktadır. Kano numaraları ise, kanoların üzerine sarı zemin üzerine siyah renk ile numaralandırılm
Kano yarışlarından yarıştan 5 dakika önce kanoların başlama çizgisi üzerinde toplanmaları ve hazır bulunmaları gerekmektedir. Kano yarışları başlatılırken işaret fişeği atılır. Böylece geniş alanda sıralanmış şekilde duran kanolar işaret ateşini kolaylıkla takip ederek yarışa dahil olurlar.
Yarışmacıların başlama çizgisinde beklerken küreklerini suya değdirmeleri yasaktır.
İşaret fişeğinden önce küreği suya değdiren tespit edilirse başlama anı yeniden tekrar edilir. Bu işlemi yapan yarışmacı diskalifiye edilmez ama faul yapmış sayılır. Bir oyuncunun yarış içinde bu kuralı bir kere çiğneme hakkı bulunmaktadır. İkinci kez çiğner ise, oyundan çıkarılır. Uzun mesafeli yarış parkurlarında iki kano arasında en az 5 metrelik mesafe bulundurulması kuralı bulunmaktadır.
Yarışlar başlar ve belirlenen süre dahilinde biter. Her yarışın bitiminde yarışmacılar kendilerine ayrılan kulvarda bekleme zorunluluğundadır. Yarış bitince, her şey bitmiş sayılmaz. Hakemler son bir kez yarışı değerlendirir, gözden geçirir ve kural ihlali olup olmadığını tartışır. Kural ihlali varsa, yapan kişiler ceza alır. Sıralama düzenli ve kesin olarak belirlenir. Yarış müsabakası kesin sonuca ulaşarak yarışma bitmiş kabul edilir.