Muğla ‘da Çıtlatma Usulü Zeytin Nasıl Yapılır?

Muğla ‘da Çıtlatma Usulü Zeytin Nasıl Yapılır?

Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Çıtlatma Usulü Zeytin Nasıl Yapılır?Muğla çekişge zeytinlerimiz için şöyle bir yöntem izledim...

Muğla ‘da Çıtlatma Usulü Zeytin Nasıl Yapılır?
"Yöresel Lezzet Taşıyıcısı" Levent Uygur
 
Ben 4.150 gr. Zeytin kullandım. Bunun için 7 veya 8 litrelik cam bir kavonoz kullanabilirsiniz. Çok yapmak isterseniz cam bir damacana tercih edebilirsiniz. Muğla çekişge zeytinlerimiz için 15 ‘e 15 ölçülerinde 2 adet mermer materyalden faydalandım. Bunun üstünde diğer mermerle tek teke orantılı vurarak çıtlamalarını sağladım. 
 
Çıtlatmış olduğum zeytinleri bir kaç su yıkadım. Yarım saat sonra tekrar 2 kere yıkadıktan sonra zeytinleri geniş bir leğene alarak burada 1 gün beklettim. 1 gün sonra zeytinlerin suyunu dökerek cam kavanoza naklettim. 
 
Burada şöyle bir yöntem izledim. Cam kavanoza eklediğim zeytinlerin üzerine 1,5 litrelik su şişesiyle su doldurmaya başladım. Benim kavanozum 3,5 litre su aldı. Sonra içindeki bu suyu tekrar leğene boşaltarak içerisine: 
 
Muğla Mutfak Kültüründe En İyi Lezzetlerden Çıtlatma Usulü Zeytin Nasıl Yapılır?
Muğla "Çekişge" Zeytini Yapmak İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
Her Litre İçin : 
3 Çorba Kaşığı Kaya Tuzu, 
1 Çorba Kaşığı Tepeleme Şeker , 
2 Nohut Büyüklüğündeki Limon Tuzu
 
Muğla Mutfak Kültüründe Çıtlatma Usulü Zeytin Yapılış Tarifi:
 
Muğla ‘da Çıtlatma Usulü Zeytin Nasıl Yapılır?
Suda eriterek zeytinlerin üzerine döktüm. Su bileşimimin üstüne 1 çay bardağı sızma zeytinyağı ilave ettim. Resimde var kavanozun ağzına zeytinlerin üste çıkmasını engelleyecek bir tabak buldum üzerine koydum. 
 
Kavonozun kapağını sıkıca kuvvetlice kapattım. Güneş almayan rüzgarlı karanlık bir bölüme zeytin kavanozumu kaldırdım. (hazırlamış olduğunuz tuzlu su bileşimi deniz suyu) kıvamında olursa zeytininiz çorak bir tat vermez. Bütün arkadaşlarıma afiyetttt şifaaa olsun… 
 
Selam ve saygılarımı iletiyorum. Gününüz aydın olsun…
 
Geleneksel Türk mutfağında Yöresel Lezzet Taşıyıcılarından “Levent Uygur" a mevcut bilgileri dahilinde mutfağımıza katkılarından dolayı teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler