Samsı Tatlısı...

Samsı Tatlısı...

Muğla Yemek Kültüründe Samsı Tatlısı Nasıl Yapılır? En İyi Lezzetlerden ve Nefis Tatlı Tariflerinden Muğla Mutfak Kültüründe Samsı Tatlısı, Ağzımızı tatlandıran...

Samsı Tatlısı...Muğla Yemek Kültüründe Samsı Tatlısı Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey
 
Ağzımızı tatlandıran, yüzümüze gülümseme yapıştıran yemeklerdir tatlılar. Şerbetlisi, sütlüsü, meyvelisi, kızartılanı, kavrulanı, fırınlananı ile birçok tatlı çeşidi yer alır yöreselimizde. Datça’da tatlı dersem ne ile yapıldığını tahmin edersiniz. Karadeniz de fındık, Antep’te, Siirt’te fıstık kullanımı gibi Datça’da da badem kullanılıyor elbette. Samsı tatlısı bir çeşit hamur tatlısı Datça’da. 
 
Badem iyice ezilip içerisine şeker koyularak iç malzeme hazırlanıyor. İlginç olan kızartılarak yapılması ve şerbetlenmesi. Çok ender rastlanan bir tatlı pişirme tekniğidir çünkü. Örnekleri var elbet. Adana’nın Karakuş tatlısı gibi mesela. Kızartılıp şerbet içerisinde birkaç dakika bekletilerek servise çıktığı içinde pratik bir tatlı.
 
Samsı ismiyle bilinen tatlı ve börek çeşitleri var hali hazırda. Örneğin Kıbrıs’ta şekli farklı olsa da temelde aynı olan tatlı yine aynı isimle biliniyor. Kırgızlar iç malzeme olarak et kullanarak bir çeşit börek yapıyorlar ve yine samsı olarak biliniyor. 
 
Kastamonu’da patatesli muskalar halinde hazırlanıyor hazır yufka ile. Bilecik mutfağında da samsı yapılıyor. Muska böreği gibi katlanan olduğu gibi, bayram şekeri gibi katlanan, küçük rulolar yapılarak kenarı çatalla baskılanarak kapatılan, büzme tatlı gibi oklava üzerinde sıkıştırılıp kesilen örnekleri mevcut.
 
Datça ve Bodrum, hem Girit mutfağı esintilerini yaşıyor olması nedeni ile hem de Yunan adalarına yakınlıkları nedeniyle bu kültür etkileşiminin olduğuna inanıyorum. Kızartılarak yapılan ve şerbetli bir tatlı olmasına rağmen çok da ağır olmayan samsının tarifi ise şöyle;
 
Muğla Yemek Kültüründe ve Geleneksel Türk mutfağında Samsı Tatlısı Nasıl Yapılır?
 
Muğla Yemek Kültüründe Samsı Tatlısı Nasıl Yapılır?
En İyi Osmanlı Ve Türk Tatlılarından Samsı Tatlısı İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*     ½ Kg Un
*     1 Yumurta
*     1 Fiske Tuz
*     Açmak İçin Nişasta
 
Geleneksel En İyi Lezzetlerden Samsı Tatlısı Kızartmak İçin 
*     Sıvıyağ
 
Nefis Tatlı Tariflerinden Samsı Tatlısı İç Harcı İçin;
*     2 Bardak Badem
*     1 Çay Bardağı Toz Şeker
 
Muğla Mutfak Kültüründe Samsı Tatlısı Şerbeti İçin;
*     5 Bardak Şeker
*     4 Bardak Su
 
En Eski Lezzetlerden Samsı Tatlısı Yapılış Tarifi:
 
Muğla Yemek Kültüründe Samsı Tatlısı Nasıl Yapılır?
Yumurta, un, tuz ve yeterince su ile hamur yoğrulur. Üzeri kapatılarak yarım saat dinlendirilir. Şerbet soğuk olması gerektiği için şeker ve su tencereye alınıp kaynatılmaya başlanır. Kaynama hareketinden sonra içerisine çeyrek limon suyu ilave edilip yaklaşık 10-15 dakika kaynatılarak soğumaya alınır. İç harcı için bademler ezilir ve toz şeker ile karıştırılır. 
 
Ön hazırlıklar tamamlandıktan sonra hamur iri mandalina boyutunda bezelere ayrılır. Nişasta ile ince bir şekilde açılarak üzerine iç harçtan serpilir. Ben açılan yufkayı ortadan ikiye bölüyorum. Çünkü çok kalın olması kızartılırken iç bölümün çiğ kalmasına neden olabiliyor. Yufkanızın büyüklüğüne göre buna karar verebilirsiniz. İnce bir oklavaya iç harcı serpiştirilmiş yufka sarılır. 
 
İki tarafından ortaya doğru itilerek büzdürülür. Oklava çekildikten sonra ikişer parmak kalınlığında kesilir. İç harcı kızartırken yağın içerisine dökülmesin diye yanları iyice bastırılarak kapatılır. Kızgın yağda kızartılarak soğuk şerbete atılır. Birkaç dakika bekletildikten sonra çıkartılarak isteğe bağlı üzerine badem serpilerek servis edilir. Yada kızartılan hamurların üzerine şerbet gezdirilerek de servise hazır hale getirilebilir.
 
Muğla Yemek Kültüründe Samsı Tatlısı Nasıl Yapılır?
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler