Evde Çopur Soslu Dolma Nasıl Yapılır?
"Şef Selma ATABEY"
Ekşinin sevildiği ve koruklarında bol olduğu dönemde olmazsa olmazlardan bir diğeri dolma ve sarmalar.
Kurusu, tazesi, sarılanı, doldurulanı çok sevilir ve yapılır. Birçok sebze doldurulduğu gibi, bir çok yaprak da sarılır.
Çopur Ne Demektir?
Çopur ise kelime anlamıyla, ekşi sosu olarak kullanılıyor Muğla dilinde.
Aslında özellikle et için kullanılıyor olması gerekiyor ve kökende et anlamına geliyor. Ama çopur ekşi anlamında kullanıldığı için halk dilinde, değiştirmeden, düzeltmeden, olduğu gibi bunu aktarmak kalıyor bize. Görselde hem kuru dolmayı hem sarmayı hem de taze sebzelerden karışık dolmayı görebilirsiniz.
Milas, Bodrum yemekleri içinde çopur sosunu neredeyse tüm dolma ve sarma yemeklerinin tümünde kullanabilirsiniz. Gerçekten lezzeti ikiye katlıyor bu sos. Benim de yeni öğrendiğim ve hemen denediğim yemeklerden Bayıla bayıla da yediğim.
Muğla Yemek Kültüründe Çopur Soslu Dolma Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe Çopur Soslu Dolma İçin Kullanılan Malzemeler;
* 1/2 Kg Dolmalık Biber
* 1/2 Kg Topan Patlıcan (Küçük Boy)
* 1/2 Kg Kabak
* 2 Bardak Pirinç
* 1/2 Demet Dereotu
* 1/2 Demet Maydanoz
* 2 Adet Taze Soğan
* 1 Adet Taze Sarımsak
* 1 Su Bardağı Zeytinyağı
* 2 Büyük Domates
* 2 Büyük Kuru Soğan
* Tuz
* Karabiber
* Toz Biber
En İyi Muğla Yemeklerinden Çopur Sosu İçin;
* 1/2 Kaşık Un
* 1/2 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 5-6 Diş Sarımsak
* 3-4 Kaşık Koruk Ekşisi Veya 1 Limon
En İyi Dolma Tariflerinden Çopur Soslu Dolma Yapılış Tarifi;
Kabak, patlıcan ve dolmalık biberler yıkanır, ayıklanır ve oyulur. İç bölümleri tuz ve karabiber ile ovularak lezzetlendirilir.
İç harcı için doğranmış soğan, pirinç, rendelenmiş domates, ince kıyılmış yeşillikler, zeytinyağı, tuz, toz biber ve karabiber iyice yoğrularak karıştırılır. Eğer domatesin suyu iç harcı açacak kadar yeterli değilse biraz da soğuk su ilave edilebilir.
Çünkü çok sıkı, bastırılarak yapılan dolmalarda iç tam olarak pişmeyebilir ve sert bir topak olarak kalabilir. Bu nedenle biraz seyreltmek ve şişme payı da hesap edilerek doldurulmalıdır. Sıkı sıkı doldurulmamalıdır. İç harç dengeli ve fazla bastırılmadan doldurulup tencereye dizilir. Dolmaların yarısına kadar su ilave edilerek pişmeye alınır.
Dolmalar pişedursun biz çopur sosu hazırlayalım. Yağ içerisine un ilave edilip kokusu çıkartılır. Dövülmüş sarımsak ilave edilip az daha kavrulur. Suyu ve tuzu ilave edilir. Suyu çok fazla da olmamalı, çok az da olmamalıdır.
Kıvam olarak çırpılmış yoğurt kıvamı yeterlidir. Son olarak ekşisi de ilave edilir. Dolmalar yarı pişmişken çopur sos tenceredeki dolmaların üzerine gezdirilir. Bir iki taşımda sosla pişmesi ve sosu çekmesi sağlanır. İstenirse bu yemeğin üzerine koruk baharı da serpilebilir.
Aynı yöntemi sarma ve dolma karışımında da kuru dolmada da kullanmak mümkündür. Bu mevsimde üzerine limon veya koruk konularak da pişirilebilir.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.