Kuru Sebze Yoğurtlaması...

Kuru Sebze Yoğurtlaması...

Yaz sıcaklarında kuruttuğumuz patlıcan, biber ve fasulye kurularını kullanmak için en uygun mevsimdir kış. Bazen yazdan kurutup kışın yediğimiz gibi o lezzete olan özlem...

Bu yemeğimizin "Kuru Sebze Yoğurtlamasıadı ve malzemeleri Muğla Mutfak Kültüründe ilçelere göne farklı olabilir. Okuyan arkadaşlarımızdan yorum bekliyoruz.
 
Kuru Sebze Yoğurtlaması
(Besin değerleri bakımından en faydalı yemektir)
 
Yaz sıcaklarında kuruttuğumuz patlıcan, biber ve fasulye kurularını kullanmak için en uygun mevsimdir kış. Bazen yazdan kurutup kışın yediğimiz gibi o lezzete olan özlem nedeniyle yazın bile yemek isteriz. 
 
Kurutmalık sebzeler Orta Asya’dan gelen atalarımızın en önemli kışlık yiyecekleriydi. Yazın elde ettikleri taze ürünleri kışında yiyebilmek için kurutma yöntemini keşfettiler. 
 
Kurutma esnasında üründeki su buharlaşıp, ürünün öz kısmı kaldığı için besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi oranlar çok yükselir. Bu sebeple kuru sebzeler taze sebzelere oranla daha faydalıdır. 
 
Kurutulmuş sebzeler kurutulmadan önce yaklaşık %80-%92 civarında su içerir. Kurutma ile kurutulan taze üründeki su oranı çok düşük değerlere indirilir. Kurutma sonucunda yaklaşık 10 kilo sebze kullanılarak sebzenin cinsine bağlı olarak 800 gr-1000gr kuru ürün elde edilir. 
 
Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır. Bu sebeple kuru sebzede besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi oranlar çok yükselir.
 
Kuru Sebze YoğurtlamasıYöresel Muğla Yemekleri ve Muğla mutfak Kültürüne ciddi katkıları ile bilinen Muğla Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı ve Mutfak araştırmacısı şef Timur Kocabıçak’a mevcut bilgileri ile Türk mutfağına katkılarından dolayı teşekkür ederiz....
 
Muğla Mutfak Kültüründe Kuru Sebze Yortlaması:
Muğla Yemek Kültüründe Kuru Sebze Yortlamasında Kullanılan Malzemeler:
 
*     1 Su Bardağı Biber Kurusu 
*     1 Su Bardağı Patlıcan Kurusu
*     1 Su Bardağı Fasulye Kurusu 
*     2-3 Adet Acı Biber Kurusu 
*     3 Adet Kuru Soğan 
*     1 Baş Sarımsak 
*     1 Yemek Kaşığı Domates Salçası 
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı 
*     1 Yemek Kaşığı Kuru Nane 
*     1 Tatlı Kaşığı Karabiber  
*     Yoğurt
 
Yöresel Yemeklerimizden Kuru Sebze Yortlaması Yapılış Tarifi:
Küçük parçalar halinde kurutulmuş sebzeler, yumuşayana kadar tuzlu suda haşlanır.
İrice doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar birlikte kavrulur, domates salçası eklenir.
Haşlanmış kuru sebzelerin süzgeçte suyu süzdürülür.
Sebze kuruları ve baharatlar da  eklenerek, 15 dakika kadar pişirilir.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızıbiber, nane dökülür.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"nın yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Kuru Sebze Yortlaması tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile Sosyal ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler