Nefis Muğla Yemeklerinden

Nefis Muğla Yemeklerinden "Döş Dolması" Nasıl Yapılır?

Nefis Muğla yemeklerinden “Döş Dolması” yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evinizde yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağında Döş Dolması...

“Döş Dolması” nedir? Muğla mutfak kültüründe “Döş Dolması” nasıl yapılır?
 
Nefis Muğla yemeklerinden “Döş Dolması” yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir? Evinizde yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağına ait “Döş Dolması” yapmak istermisiniz? İşte sizlere yorumu ile Muğla yemeklerinden Selma Atabey'in yorumu ile “Döş Dolması” tarifi…
 
Nefis Muğla Yemeklerinden "Döş Dolması" Nasıl Yapılır?Döş Ne Demek?
Döş, kaburga ve altı demek. Döş pirzolaya, bonfileye yakın demek, döş yumuşak lezzetli et demek. Döş kemikleri keyifle sıyırmak demek....
 
Döş dolması Muğla'da yapılan özel yemeklerden biridir. Zor ve meşakkatli yemeklerden. Hazırlığı pişmesi 4-5 saati bulan bu yemekte önemli püf noktaları vardır.
 
Döş dolması aynen keşkek gibi çok farklı yer ve kültürlere ait yapılmaktadır. Farklılıklar genellikle yöresel farklılıklardır. Kaburga dolması, surha gibi farklı isimlerle çıkar karşımıza. Döş dolmasının Muğla yanı ise oğlaktan yapılışıdır. Hepimiz biliriz ki Muğla'da özellikle oğlak eti tercih edilir. Bir çok yemek oğlak ile hazırlanmıştır mutfak kültürümüzde. Oğlak kebabı veya diğer ismiyle Muğla kebabı gibi.
 
Muğla Yemek kültüründe Döş Tarifimiz Ve Püf Noktaları İse Şöyle;
Nefis Muğla Yemeklerinden "Döş Dolması"
"Döş Dolması" Kullanılan Malzemeler
 
*     1 Döş
*     Oğlak Ciğer
*     2 Bardak Pirinç
*     3 Kaşık Tereyağı
*     1/2Çay Bardağı Zeytinyağı
*     1 Adet Soğan
*     2 Kaşık Tereyağı
*     3 Kaşık Salça
*     1 Kase Yağlı Yoğurt
*     Tuz
*     Karabiber
 
Nefis Muğla Yemeklerinden "Döş Dolması" Nasıl Yapılır?
Muğla Mutfak Kültüründe "Döş Dolması" Yapılış Tarifi;
Döş kemiklerin hemen üstünden narin ve eti zedelemeyecek şekilde, sıyırma bıçağı (sivri uçlu bir bıçaktır) yardımıyla içe doğru cep oluşturacak şekilde açılır. Açılan cebin içi tuz ve karabiber ile ovularak tatlandırılır. Yemeklik doğranmış soğan 3 kaşık tereyağı ve 1/2 çaybardağı zeytinyağı ile birlikte kavrulur. Zarı soyulup küçük doğranmış oğlak ciğeri soğanlarla kavrulmaya alınır. Rengi dönüp pişene kadar yüksek ısıda sürekli çevrilerek pişirilir. 
 
İçerisine yıkanmış pirinçler koyularak çevirmeye devam edilir. En son tuz ve karabiber ilave edilip ocaktan alınır. İç pilavda su konmadığına dikkat ediniz çünkü dolma önce su içinde pişecektir. Kendi yağı ile ve suyu ile pişmesi lezzet bütünlüğü sağlayacak, pilavın yavan kalmasını engelleyecektir. İç malzemeler soğuduğunda döşün içi doldurulur ve içine iyice yayılır. 
 
Nefis Muğla Yemeklerinden "Döş Dolması" Nasıl Yapılır?
Pilav her tarafta olmalı, öbek öbek durmamalıdır. Fazla doldurmak ise pişme esnasında şişeceği için patlamasına, pilavın dışarıya çıkmasına neden olur. Doldurulan döş yanmaz bir iple dikilir. Büyük bir tencere veya derin tepsiye (mutfaklarda küvet deniyor) koyulur. Yarısını geçene kadar su ilave edilip üzeri kapatılır. 
 
Üzerini kapatmak için eski yöntem hamur kapatılabildiği gibi şimdiki yöntem folyo da kullanılabilir. Tercihen odun fırınına, taş fırına götürerek veya 250 derece fırında yaklaşık 2-3 saat kadar pişirerek ilk aşama tamamlanmış olur. (derin ve büyük bir tencerede ağzını folyoyla kapatarak ocakta da pişirileniliyor ama en güzel sonuç taş fırından çıkıyor) 2 kaşık tereyağı ve salça (muğla ev yapımı salça) kavrulup salçanın çiğ kokusu giderilir. 
 
Nefis Muğla Yemeklerinden "Döş Dolması" Nasıl Yapılır?
İçerisine yağlı yoğurt ilave edilip iyice özleşene kadar karıştırarak pişirilir. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp sosu hazır hale getirilir. Fırından çıkan döş üstüne bu sos sürülerek bu sefer üstü açık bir şekilde tepsi içerisine biber domates isteğe bağlı ilave edilerek susuz pişirmeye devam edilir. Üzeri nar gibi kızardığında servise hazırdır.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Döş Dolması" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler