Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi Nasıl Yapılır?

Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi Nasıl Yapılır? "Selma ATABEY"

Kurutulmuş sebzeler Orta Asya Türk kültürünün bugüne kazan 'dırdığı muhafaza tekniklerinin ürünü. Göçebe bir kültür olarak üretilen ürünleri farklı zaman...

Kurutulmuş sebzeler Orta Asya Türk kültürünün bugüne kazandırdığı muhafaza tekniklerinin ürünü. Göçebe bir kültür olarak üretilen ürünleri farklı zamanlarda kullanabilmek, israf etmemek, göçler sırasında rahat taşıyabilmek için geliştirdikleri bir yöntem bu. 
 
Tabi atalarımız bunu deneme yanılma bulmuşlar. Kurtulan ürünün bozulmadığını belkide tesadüflerle keşfetmişler. Bakterilerin bu konudaki etkisini bilmeden, neden sonuç ilişkisini oluşturmadan yapmışlar. Ama iyiki de yapmışlar. 
 
Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi Nasıl Yapılır? "Selma ATABEY"
Artık günümüzde teknolojinin sayesinde başka saklama yöntemleri var olmasına rağmen kurutulmuş sebzeler farklı bir lezzet olması nedeniyle tercih ediliyor. Gelenekselleşmiş bir çok yemeğimiz var kurutulmuş ürünlerle. Bunlardan biri de kuru patlıcan Ekşilemesi. Yemek hazırlığı için "Kibriye Altın" hanımefendiye teşekkür ederim.
 
Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi Nasıl Yapılır? "Selma ATABEY"Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi Nasıl Yapılır? "Selma ATABEY"
 
Muğla yemeklerinden Kuru Patlıcan Ekşilemesi Kullanılan Malzemeler 
 
*     1 Kg Kuru Patlıcan
*     1 Çay Bardağı Un
*     1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
*     1 Yemek Kaşığı Salça
*     1 Çorba Kaşığı Renk
*     4 Su Bardağı Su
*     2 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
*     3 Diş Sarımsak
*     Tuz
 
Klasik ve Nefis Bir Yemek Olan Yöresel Mutfaklarımızda Muğla yemeklerinden Kuru Patlıcan Ekşilemesi Yapılış Tarifi;
 
Patlıcanlar haşlanır ve süzdürülür. Tencereye yağ ve un koyulup illaki odun ateşinde, ağır ateşte, yakmadan, kokusu çıkana kadar kavrulur. Renk ve salça ilave edilip kavurmaya devam edilir. Ölçülü suyu verilerek kaynayana kadar arada karıştırılır. Kaynama hareketi görüldükten sonra patlıcanlar sosla buluşturulur.
 
Sos içinde pişen patlıcanların sosun tüm lezzetini emmesi için yaklaşık 10 dakika pişirmeye devam edilir. Son olarak nar ekşisi, tuz ve ezilmiş sarımsaklar ilave edilerek karıştırılır. Ateşten alınan yemek biraz dinlendirilir ve sofrada yerini alır.
 
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı Türk mutfağı Şeflerimizden  "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
 
Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi Nasıl Yapılır? "Selma ATABEY"
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Patlıcan yemeklerinen "Evde Kuru Patlıcan Ekşilemesi" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler