Hekimbaşılarının özel reçete 'lerine göre cilt hastalıklarının tedavisi için sabun imal edilirdi. Saçları yıkamak için kullanılacak sabunlar hazırlanırken..
Osmanlı Sarayında Sabun, Koku Ve Mum Nedir?
Helvahanede çeşitli esanslar ve kimyevî karışımlarla sabunlar hazırlanırdı. El yıkamak için imal edilen sabunların içine güzel kokması için yasemin, hanımeli, ıtır, menekşe, karanfil, zambak, besbase (macis), gecesafası gibi çiçeklerin esansları katılırdı.
Çamaşır yıkamak için kullanılacak sabunlar ise siyah kimyon usaresi katılarak imal edilirdi. Ayrıca hekimbaşılarının özel reçetelerine göre cilt hastalıklarının tedavisi için Osmanlı'da sabun imal edilirdi. Saçları yıkamak için kullanılacak sabunlar hazırlanırken saçların dökülmesini, kepeklenmesini önleyen birtakım kimyasal maddeler yanında ıtır, karbonat ve zeytinyağı kullanılırdı.
Kalıplarla bu sabunlara değişik şekiller verilirdi. Tedavi amaçlı yapılan sabunlar saray hastanelerine, saray hamamlarına da dağıtılırdı.
Osmanlı mutfak tarihimizden Helvahanede mekânların güzel kokması için buhur ile gül yağı da yapılırdı. Buhur yapmak için güzel
Osmanlı'da koku veren misk, kitre, pelesenk ve ödağacı yağı, gül yağı, kömür tozuyla harmanlanarak hazırlanır ve kalıplara dökülürdü.
Bunların dışında saf amber kabuğu, amber, ardıç tohumu, günlük, sandal tozu gibi buhurlar hazırlanırdı.
Gülabdanlar içine konulan ve tatlılarda kullanılan g
ül esansı ile mekânların aydınlatılması için gerekli olan güzel kokulu ve şekilli
Osmanlı Saray Mutfağın
da mumlar da
Helvahane’de üretilirdi.