Osmanlı Sarayında Sabun, Koku Ve Mum Nedir?

Osmanlı Sarayında Sabun, Koku Ve Mum Nedir?

Hekimbaşılarının özel reçete 'lerine göre cilt hastalıklarının tedavisi için sabun imal edilirdi. Saçları yıkamak için kullanılacak sabunlar hazırlanırken..

Osmanlı Sarayında Sabun, Koku Ve Mum Nedir?
 
Helvahanede çeşitli esanslar ve kimyevî karışımlarla sabunlar hazırlanırdı. El yıkamak için imal edilen sabunların içine güzel kokması için yasemin, hanımeli, ıtır, menekşe, karanfil, zambak, besbase (macis), gecesafası gibi çiçeklerin esansları katılırdı. 
 
Çamaşır yıkamak için kullanılacak sabunlar ise siyah kimyon usaresi katılarak imal edilirdi. Ayrıca hekimbaşılarının özel reçetelerine göre cilt hastalıklarının tedavisi için Osmanlı'da sabun imal edilirdi. Saçları yıkamak için kullanılacak sabunlar hazırlanırken saçların dökülmesini, kepeklenmesini önleyen birtakım kimyasal maddeler yanında ıtır, karbonat ve zeytinyağı kullanılırdı. 
 
Kalıplarla bu sabunlara değişik şekiller verilirdi. Tedavi amaçlı yapılan sabunlar saray hastanelerine, saray hamamlarına da dağıtılırdı.
 
Osmanlı mutfak tarihimizden Helvahanede mekânların güzel kokması için buhur ile gül yağı da yapılırdı. Buhur yapmak için güzel Osmanlı'da koku veren misk, kitre, pelesenk ve ödağacı yağı, gül yağı, kömür tozuyla harmanlanarak hazırlanır ve kalıplara dökülürdü. 
 
Bunların dışında saf amber kabuğu, amber, ardıç tohumu, günlük, sandal tozu gibi buhurlar hazırlanırdı. 
 
Gülabdanlar içine konulan ve tatlılarda kullanılan gül esansı ile mekânların aydınlatılması için gerekli olan güzel kokulu ve şekilli Osmanlı Saray Mutfağında mumlar da Helvahane’de üretilirdi.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler