Genel Özellikleriyle Türk Mutfak Kültürü
Beslenme biçimleri, içinde bulunulan kültürel- coğrafi- ekolojik- ekonomik yapıya ve tarihsel sürece göre şekillenmektedir. Türk mutfağı denildiğinde Türkiye'de yaşayan insanların beslenmesini sağlayan yiyecekler- içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araç-gereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde gelişen tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır. Türk mutfağındaki çeşit zenginliği birçok etkene bağlıdır.
Kısa bir ifadeyle Orta Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürünlerdeki çeşitlilik, uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar, mutfak kültürümüzün yeni yapısını kazanmasında rol oynamıştır.
Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır.
Yöreden yöreye farklılaşan lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama ve törenlerde ayrı bir anlam hatta kutsallık taşır. Türk Mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye ve vejetaryen mutfağına kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır.
Birbirinden lezzetli Geleneksel Türk Mutfağı ve Selçuklu Mutfağı yemekleri ile paylaşmaya bir yenisi ile Türk Aşçı haberleri olarak devam ediyoruz. Kuzu etinin en lezzetli yerlerinden gerdan ile hazırlayabileceğiniz bu yemek, lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak.
İçine girdiği yemeklere hafif bir tatlılık katan tarçının özellikle et yemeklerine çok yakıştığını söyleyebiliriz. Peki Gerdaniye nasıl yapılır?
Kök sebzelerle birlikte haşlanan kuzu gerdan etinin, galeta unu ve baharatlarla yoğrulması sonucunda hazırlanan soğuk bir başlangıç tarifi olan "Gerdaniye", günümüzde de sofralarımızı süslüyor ve yaşatılıyor.
Osmanlı ve Türk Mutfağından Gerdaniye Tarifi
Gerdaniye Tarifi İçin kullanılan Malzemeler
* 1,5 kg. kuzu gerdan eti
* 350 gr. orta boy kereviz
* 1 adet orta boy havuç
* 1 adet. orta boy kuru soğan
* 2 tatlı kaşığı tane karabiber
* 5 gram toz kereviz
* 15 gram kuru kekik
* 10 gram taze çekilmiş tane karabiber
* 150 gram galeta unu
* 5 gram tuz
Gerdaniye Sosu için:
* 100 gram kuru erik
* 100 gram su
* 15 gram tereyağı
Gerdaniye Yapılış Tarifi
Kabuğunu soyduğunuz orta boy kereviz, kuru soğan ve havucu iri parçalar halinde doğrayın.
Kuzu gerdan etini bol suda yıkadıktan sonra kurulayın.
Doğranmış kök sebzeleri, tane karabiber ilavesiyle derin bir tencerede arzuya göre zeytinyağında soteledikten sonra kuzu gerdan etini tencereye alın.
Sebzeleri ve eti üzerini geçecek kadar kaynar su ilavesiyle 120 dakika kadar orta ateşte pişirin.
Pişirme süresi sonunda yumuşaklığını çatal yardımıyla kontrol ettiğiniz kuzu gerdan etini soğuması için bir kenara alın.
Eti, kemiklerinden ayırıp, küçük parçalar halinde ditin.
Sebzelerle birlikte haşlanan et suyundan bir su bardağı kadar bir kenara ayırın.
Küçük parçalar halinde dittiğiniz kuzu gerdan etini;
toz kereviz, kuru kekik, taze çekilmiş tane karabiber, tuz ve azar azar eklediğiniz galeta unuyla karıştırın.
Kenara ayırdığınız et suyunu azar azar ekleyip, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Kıvam alan gerdan etini alüminyum folyo üzerine alıp, baton şeklinde sıkı sıkıya sardıktan sonra soğuması ve kıvam alması için buzdolabında bekletin.
Gerdaniyenin sosu için;
çekirdeklerini çıkardığınız kuru erikleri, su ilavesiyle haşlayın.
Suyunu çeken haşlanmış kuru eriklere tereyağı katıp, kısa bir süre tavada soteleyin. Macun kıvamına gelen erik sosu blenderda püre haline getirin.
Kıvam alan ve dolaptan çıkardığınız gerdaniyeyi, halka halka dilimledikten sonra sosuyla birlikte servis edin. Sevdiklerinizle soğuk bir başlangıç olarak paylaşın.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…