Osmanlı Saray Mutfağı, Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarımız 'dan Yoğurtlu Şalgam Kızartması...
Yoğurtlu Şalgam Kızartması Kullanılan Malzemeler:
* 1/2 Kg Şalgam (Kabukları Soyulmuş, Yaklaşık Yarım Santim Kalınlığında, Halka Dilimlere Kesilmiş)
* Kızartmak İçin Yeterince Sıvı Yağ
* 1 Yumurta
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Su Bardağı Su
* 1 Su Bardağı Un
* 1/2 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
Yoğurtlu Şalgam Kızartması Yoğurt Sosu İçin :
* 1.5 Su Bardağı Yoğurt
* 2-3 Diş Sarımsak (Ezilmiş)
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber
Yoğurtlu Şalgam Kızartması Hazırlanış Tarifi:
Orta boy bir karıştırma kabına yoğurt, sarımsak ve tuz koyup iyice karıştırınız.
Servis kabına aktarıp buzdolabında üstü kapalı bekletiniz.
Servis yaparken üzerine kırmızı pul biber ilave ediniz.
Ayrı bir derin karıştırma kabına yumurtayı koyunuz, tuz ve suyu katıp karıştırınız. Üzerine un ve kabartma tozunu ilave edip pürtüksüz olana kadar tekrar karıştırınız.
Dilimlere kesilmiş şalgamları hazırlamış olduğunuz unlu karışımın içine koyunuz ve etraflarının bu malzemeyle kaplanmasını sağlayınız.
Isıtmış olduğunuz yağda renkleri altın rengi olana kadar kızartıp kağıt havlu üzerine çıkartınız.
Şalgamlar bitene kadar aynı işleme devam ediniz.
Servis tabağına şalgamları yerleştirip yanında yoğurt sosu ile servis yapınız.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar bölümüne düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
Şalgamın faydaları nelerdir? Şalgamın besin değerleri ve yararları…
Bilimsel olarak Brassica rapa olarak bilinen şalgamlar, dünya genelinde ılıman bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir. Vitamin ve mineral değeri oldukça yüksek olan şalgam, genellikle kış aylarında turşularda ve yemeklerin yanında tüketilir. Peki, Şalgamın faydaları nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...
C vitamini, A vitamini, E vitamini, manganez ve beta-karoten gibi antioksidanlar bakımından zengin olan şalgamın, kemik sağlığını iyileştirme, kalbi koruma ve kanseri önleme gibi yetenekleri bulunur. Ayrıca iltihabı azaltır ve sindirimi iyileştirir, metabolizmayı düzenler, dolaşımı arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Şimdi, şalgamın sağlık açısından faydalarına daha yakından bir göz atalım… Şalgamın faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…
Şalgam Hakkında
Şalgam lahana, lahana, brüksel lahanasını da içeren Brassicaceae familyasına ait nişastalı sebzelerdir . Genellikle soğanlı kökleri şalgam olarak adlandırmamıza rağmen, filizleri ve yaprakları da yenilebilir ve besleyicidir.
Şalgam vücudun düzgün çalışması için gereken yüksek seviyede önemli besin ve minerallere sahiptir. Şalgam kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum ve magnezyum bakımından zengindir. Vitaminler olarak da, C vitamini, folat ve niasin içerirler. Lif bakımından yüksek, kalorileri düşüktür.
Şalgamın Faydaları... Şalgamın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
Şalgam Sindirime yardımcı
Çoğu insan diyet lifinin sindirim sürecinde çok önemli olduğunun farkındadır. Kabızlık, ishal, kramp ve şişkinlik semptomlarının yanı sıra, zaman zaman ortaya çıkabilecek gastrik sorunların tedavisinde de yardımcı olabilir. Şşalgamlarda bulunan lif dışkıyı toplamaya ve bağırsakta hareket ettirmeye yardımcı olurken besin maddelerinin daha verimli alınmasını sağlar, böylece yiyeceklerimizden en iyi şekilde faydalanırız.
Şalgam Bağışıklık sistemini artırır
Şalgamda bol miktarda bulunan C vitamini ve askorbik asit, bağışıklık sistemimiz için önemli destekleyicilerdir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin ve antikorlarının üretimini uyarabildiği gibi bir antioksidan olarak hareket ederek kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik sağlık sorunlarını azaltır.
Şalgam Kemik gücünü artırır
Şalgamlar, sağlıklı kemik gelişimi ve bakımı için hayati öneme sahip önemli bir kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Düzenli şalgam tüketimi, eklem hasarını, osteoporoz riskini ve Romatoid Artrit vakasını önler. Aynı zamanda vücudun bağ dokusu üretimini destekler.
Kanseri önleme
Beyaz şalgam tüketimi, meme kanseri riskini azaltmada yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalar, şalgam gibi sebzelerin prostat, kolon, akciğer ve meme kanseri riskini azaltmada yardımcı olduğunu göstermektedir.
Şalgam Enflamasyonla mücadele
Şalgam yaprakları, yararlı omega-3 yağ asitleri ve herhangi bir enflamatuar durumdan muzdarip olmanız durumunda önemli olan K vitamini ile doludur. Bu ‘iyi’ yağlar iltihaplanmayı azaltabilir, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve genel olarak sağlığı geliştirebilir. Şalgam yapraklarını kaynatıp içmek; özellikle gut, artrit veya kronik ağrı çekiyorsanız, fayda sağlar.
Şalgam ile Akciğer sağlığı
Sigara dumanında bulunan kanserojenler A vitamini eksikliğine neden olarak akciğer iltihabı, amfizem ve diğer akciğer problemlerine neden olur. Şalgam yapraklarında bulunan A vitamini, sağlıklı akciğerlerin korunmasına yardımcı olur.
Aterosklerozu önler
Vücuttaki çok fazla serbest radikal, kötü kolesterolün oksidasyonuna ve vücudumuzdaki trombositlerin topaklanmasına neden olarak, kan damarlarına zarar veren bir durum olan ateroskleroza neden olur. Şalgam kökleri ve yaprakları E, C ve beta karoten vitaminleri vücuttaki serbest radikallerle savaşan mükemmel antioksidanlardır. Düzenli olarak şalgam tüketimi, bu durumun gelişmesini ve ilerlemesini önler.
Şalgam Kilo vermeye yardımcı
Şalgamın kalorisi düşüktür ve bu nedenle etkili kilo verme programının bir parçasını oluşturabilir. Diğer yandan yüksek lif içeriği metabolizmayı düzenler, vücut ağırlığını kontrol eder, sağlıklı ve aktif bir bağırsağı destekler.
Şalgam Vücut kokusunu önler
Vücut kokusu, özellikle yaz aylarında yaygın bir sorundur. Şalgam suyu, vücut kokusundan kurtulmada oldukça faydalıdır. Şalgam suyu içmek genel sağlığın korunmasında ve vücut kokusunun önlenmesinde de yardımcı olur.
Şalgam ile Göz sağlığı
Şalgam yaprakları zengin bir lutein kaynağıdır, göz sağlığını destekleyen ve maküler dejenerasyon ve katarakt gibi oküler hastalıkları önleyen bir karotenoiddir.
Şalgamın Cilde faydaları
Şalgam A vitamini, C vitamini ve beta-karoten yanı sıra cilt sağlığını korumak için hayati önem taşıyan bakır gibi mineraller bakımından zengindir.
Şalgamın Besin Değerleri
100 g şalgamda aşağıdakiler bulunur:
Su: 93.13 g
Enerji: 21 kcal
Protein: 2.46 g
Toplam yağ: 0.19 g
Karbonhidrat: 3.39 g
Lif: 2.4 g
Kalsiyum: 114 mg
Demir: 1.63 mg
Magnezyum: 18 mg
Fosfor: 24 mg
Potasyum: 82 mg
Sodyum: 18 mg
Çinko: 0.16 mg
C vitamini, toplam askorbik asit: 25,8 mg
Tiamin: 0.04 mg
Riboflavin: 0.09 mg
Niasin: 0,39 mg
B-6 Vitamini: 0.07 mg
Folat, DFE: 41 µg
B-12 Vitamini: 0 µg
A Vitamini, RAE: 305 µg
A Vitamini, İÜ: 6108 İÜ
D Vitamini (D2 + D3): 0 µg
D vitamini: 0 IU
Yağ asitleri, toplam doymuş: 0.03 g
Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 0.01 g
Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 0.09 g
Yağ asitleri, toplam trans: 0 g
Kolesterol: 0 mg