Bıldırcın Dolması Tarifi

Bıldırcın Dolması Tarifi "Osmanlı Saray Mutfağı"

Birçok Osmanlı sultanının av etlerine meraklı olduğu bilinmekte dir. Osmanlı döneminde av hayvanlarından olan bıldırcın, yaban ördekleri ve güvercinle yapılan...

Bıldırcın Dolması Tarifi "Osmanlı Saray Mutfağı"
Birçok Osmanlı sultanının ava meraklı olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde av hayvanlarından olan bıldırcın, yaban ördekleri ve güvercinle yapılan Nefis yemekler sofraları süslerdi. Bıldırcın dolması da bir av yemeğidir. Ve günümüzde de hala yapılmaktadır.
 
Bıldırcın Dolması ülkemizde çok nadir olarak bilinen bir yemektir. Bıldırcın eti çok yaygın olarak yenilmediği için bulunması da zordur. Genellikle av ile uğraşan insanlar bıldırcın etinin lezzetinin farkındadırlar. 
 
Bıldırcın Dolması Tarifi "Osmanlı Saray Mutfağı"
Bıldırcın Dolması İçin Gerekli Malzemeler
 
*    5 Orta Boy Bıldırcın
*    5 Çorba Kaşığı Tereyağı
*    1 Büyük Soğan
*    1 Tatlı Kaşığı Tuz
*    1 Bardak Pirinç
*    1 Çorba Kaşığı Kuş Üzümü
*    1 Tatlı Kaşığı Tarçın
*    1 Tatlı Kaşığı Karabiber
*    2 Bardak Su
*    1 Çorba Kaşığı Dolmalık Fıstık
 
Nefis Ve Lezzetli Osmanlı Saray Mutfağı 'ndan Bıldırcın Dolması Hazırlanış Tarifi
Öncelikle fırınımızı orta derecelerde ısıtıyoruz. 
Bıldırcınlar temizlenmemişse öncelikle bıldırcınların tüylerini temizleyip yıkıyoruz. 
Ayıklanmış pirinçleri tuzlu suda bir müddet bekletiyoruz. 
Bir adet büyük boy soğanı yemeğe koyacakmış gibi doğruyoruz. 
 
Daha sonra kuş üzümlerini de tıpkı pirinçler gibi ılık suya koyuyoruz. 
Daha sonra orta boy bir tavaya 2 çorba kaşığı tereyağı koyuyoruz ve eritiyoruz. 
Daha sonra bıldırcınları tavaya koyuyoruz bir kaç dakika kızartıyoruz. 
Daha sonra bıldırcınları servis tabaklarına yerleştiriyoruz. 
 
Daha sonra kalan 3 çorba kaşığı tereyağını bir tavada eritiyoruz. 
Daha sonra yemeklik doğradığımız soğanları da tavada erimiş olan yağa ilave ediyor ve kavuruyoruz. 
Daha sonra soğanlar kızarmaya başladığında suda beklettiğimiz pirinçleri ve yine suda bekleyen kuş üzümlerini, tuzu, biberi, tarçını ve dolmalık fıstıkları tavaya ilave ediyoruz. 
Tavada ki malzemeleri iyice karıştırarak yaklaşık beş dakika kavuruyoruz. 
 
Daha sonra 2 bardak su ilave ederek karışımı pişiriyoruz. Karışımı pişirdikten sonra 20 dakika dinlendiriyoruz. 
Dinlendirdikten sonra daha önce kızarttığımız bıldırcınlara çorba kaşığı yardımıyla dolma içini dolduruyoruz. 
Daha sonra doldurulmuş bıldırcınları cam bir kaba yerleştirerek fırına yerleştiriyoruz ve 2 bardak su ekleyerek fırınımıza atıyoruz. 
Yaklaşık 30 dakika pişirdikten sonra yemeğimizi fırından çıkarıyoruz. 
Bıldırcın dolmamız hazır sıcak şekilde servis edebilirsiniz. 
Afiyet olsun.
 
Osmanlı Saray Mutfağında Kuş Etleri Ve Kümes Hayvanlarının Önemlidir… 
Geleneksel Türk Mutfağında Kümes hayvanlarının ve kuşların çeşitlerine bakıldığında, günümüzde sofralarımızda ve çarşıda bulunmayan birçok kümes hayvanı ve kuş var. Osmanlı döneminde şehir civarında yaşayanlar, kendi bahçelerinde gerek yumurtası gerekse eti için bahçelerindeki kümeslerde tavuk, kaz, ördek, bıldırcın ve keklik gibi bazı kümes hayvanlarını besliyorlardı ki böylece hiç olmazsa günlük sofralarında bunlardan yapılmış yemekler bulunuyordu.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Bunlara Bir Örnek Sunmamız Gerekirse Kuş Çorbası
Tarihi yemek kitapları içinde en önemlilerinden biri olan ‘Ev Kadını’ adlı yemek kitabında ‘kuş çorbası’ tarifi bulunuyor. Kuş çorbası bildiğimiz adı saka olan ‘ökse’ kuşundan yapılıyor. Bir çorba için önce 15 – 20 kuşun tüyleri yolunur, içleri temizlenir, ütülenir (ateş üzerinde ince tüylerin yakılması), dakik (un) ile yıkandıktan sonra tekrar dakik (un) içinde yarım saat bekletilir. Böylece kokusunun giderilmesi sağlanırdı.
 
Günümüz için ilginç olan diğer kuş yemekleri arasında güvercin kebap, tavus kuşu kebap, sülün yahnisi, ördek yahnisi, kaz kebabı, hindi kapama, lahanalı kaz kızartması, çulluk, karatavuk, sığırcık, toygar kızartması gibi halk mutfağımızdan kaybolan yemekler bulunuyor. Bugünün halk mutfağında artık kümes hayvanları içinde en yoğun olarak tavuk pişiriliyor.
 
Özellikle ‘tavukgöğsü’ tatlısı evrensel gastronominin en çok ilgisini çeken bir tariftir. Bereket bu kaldı devrimize.. Bu tatlıyı ilk yiyenler, onun tavuk eti ile yapıldığına inanmakta zorluk çekerler. Osmanlı tatlıcıları günümüzden farklı olarak bu tatlıya, şekillendiği tepsinin üzerine badem yağı sürerek daha nefasetli olmasını sağlıyorlardı. Kazandibi de bunun diğer versiyonudur. Neyse biz size bugün "Aşçı Mektebi" kitabından tarif sunalım.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler