Palamut Kağıt Kebabı Tarifi

Palamut Kağıt Kebabı Tarifi

Osmanlı toplumunda yemek kültüründen bahsedecek olursak; Yemek çeşitlerinden söz ederken asla gözardı edemeye ceğimiz bir durum söz konu..

Osmanlı mutfağında evliya celebinin kayıtları dikkate alındığında bilindiği sadece gayrimüslimler değil Müslüman halkın da ciddi şekilde tükettiğini, hatta deniz olmayan yerlerde de dere balıklarının ciddi anlamda tüketildiğini yazar. Sadece deniz haşaratından kabuklu olanlar halk tarafından meznun görüldüğünü belirtmiştir..!
 
Palamut sezonu açılıyor... Tezgahlar balıklarla doldu taştı. İşte palamutun bilmediğiniz faydaları...
Palamut sezonu Ağustos ayında başlar. En lezzetli zamanı ise Eylül ayından Şubat ayına kadar olan zamandır. Birçok palamut türü vardır. Çingene palamudu, kestane palamudu, palamut vazonu gibi..
 
Palamut balığı, fosfor, sülfür ve vanadyum açısından zengindir. Ve balık çeşitlerinin arasında en çok protein ve D vitamini bulunduran balıktır.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIİşte palamut balığının faydaları:
- Palamut balığının içerisindeki vitaminler saçlarınızın kuvvvetlenmesini sağlar.
- Palamutu sık tüketen kişilerin diş yapısının normalden daha düzgün olduğu görülmüştür.
- Kandaki kolesterolü düzenleyici etkisi vardır.
- Açık yaraların kısa zamanda iyileşmesini sağlar.
- Cildi gençleştirdiği gibi cildi onarıcı özelliğe de sahiptir.
- Bütün balık etlerinin özelliği gibi palamut balığı da gözlere faydalıdır.
 
Palamut Kağıt Kebabı Tarifi
Palamut Kağıt Kebabı Kullanılan Malzemeler
 
*   1 Orta Boy Palamut (4 Parça), 
*   1 Orta Boy Soğan, 
*   Yarım Demet Maydanoz, 
*   2 Domates, 
*   4 Sivri Biber, 
*   2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   Yarım Limon, 
*   Tuz, 
*   Karabiber. 
 
Palamut Kağıt Kebabı Yapılış Tarifi
Palamutu alırken uzunlamasına iki parça halinde kestirin, herbir füetoyu ortadan iki parçaya böldürün, yıkayın, suyunu süzdürün, tuz ve biber ekip bekletin.
Soğanın kabuğunu soyun, uzunlamasına ikiye bölüp yarım ay şeklinde (piyazlık) doğrayın, 1 çay kaşığı tuzla ovun, yıkayın, süzün. 
 
ANADOLU MUTFAĞIMaydanozu yıkayın, kalın saplarını atın, yapraklarını ince doğrayın, soğanla karıştırın.
Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın, küçük parçalar halinde doğrayın.
Sivri biberlerin saplarını kesin, uzunlamasına ikiye bölün, çekirdeklerini atın. 
 
Limondan 4-5 adet ince yuvarlak dilimler kesin, çekirdeklerini atıp ikiye bölün.
30x40 cm boyutlarında 4 adet alüminyum mutfak folyosu kesin.
Herbirinin ortasına önce hazırlamış olduğunuz soğan- maydanoz piyazının sekizde birini yayın, üzerine bir balık parçası yerleştirin. 
 
Balığın üzerine domateslerin dörtte birini, iki yarım sivri biberi, limon dilimlerini ve piyazın sekizde birini yerleştirin, yarım yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin, tuz ve taze cekilmiş karabiber ekin, folyoyu hava almayacak şekilde bohça gibi kapatın. 
 
Önceden ısıtılmış fırında veya ocak üstünde yapışmaz tavada 15-20 dakika süre ile tutun, paketleri açmadan sofraya getirin.
Kolay fileto çıkarabileceğiniz diğer balıklar veya sardalya ile de yapabilirsiniz . 
 
DOLMA VE SARMA TARİFLERİOsmanlı toplumunda yemek kültüründen bahsedecek olursak;
Yemek çeşitlerinden söz ederken asla gözardı edemeyeceğimiz bir durum söz konusudur.
Bu da deniz mahsullerinin sofradaki yeri, Bilgilere baktığımızda deniz mahsullerinden havyarın, ıstakozun sofralarda yer aldığını, hatta ramazanda iftar sofralarında bulunduğunu yalnızca üst tabakanın değil halkın da yediği belli başlı yiyeceklerden olduğunu görebiliyoruz. 
 
Dünyaca ünlü İtalyan yazar Edmonde de Amicis’in yazdığı İstanbul adlı kitapta İstanbul’daki yaşantısı, şahit olduğu olaylar anlatılmıştır.
Küçük de olsa aşağıda vereceğimiz küçük bir mahallede ki konuşmayı içeren bir alıntı, orta sınıfın deniz mahsullerini yemesi açısından iyi bir örnektir; 
 
Feride hanıma bak ezilmiş ıstakoz yiye yiye ne kadar şişmanlamış...
“Bir Zamanlar İstanbul” adlı eserde ramazanda iftar sofrasında “havyar” yenildiğinden Ali Şeydi Bey’in yazdığı “Teşrifat ve Teşkilatımız” adlı eserde yine Harem Dairesinde havyar, balık yumurtası bulunan sofraların olduğundan söz edilmektedir.
 
OSMANLI ŞERBETLERİBu kadar çok çeşitli yemeğe özellikle de deniz mahsullerine orta halli ailelerin ve saray eşrafının sofralarında yer verilmesine dikkat çeker, İstanbul’da misafir olarak kalan Fransız imparatoru Napolyon hazretlerine sunulan yemeklerin sebze ve meyve ağırlıklı oluşu, deniz mahsulü olarak yalnızca sardalya ve İstakozun bulunuşu gözardı edilemeyecek kadar ilginçtir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler