Mantar Salatası Tarifi

Mantar Salatası Tarifi

Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı, Yöresel Mutfaklarda mantar önemli bir besin kaynağıdır. Ülkemizde bulunan bazı koy kasaba..

Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı, Yöresel Mutfaklarda mantar önemli bir besin kaynağıdır. Ülkemizde bulunan bazı koy kasaba ve şehirlerde mevsiminde mantar avlama şenlikleri ve  mantar avlama yarışmaları da düzenlenmiştir. 
 
Mantar Salatası Tarifi
Mantar Salatası Kullanılan Malzemeler
 
*   500 Gram Kültür Mantarı, 
*   Yarım Limon, 
*   1 Küçük Havuç, 
*   2-3 Taze Soğan, 
*   1 Kırmızı Dolmalık Biber, 
*   2 Adet Küçük Salatalık Turşusu, 
*   1/4Demet Dereotu, 
*   2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   1 Yemek Kaşığı Limon Suyu, 
*   Tuz. 
 
Mantar Salatası Yapılış Tarifi
Mantarların üzerindeki çamur ve toprakları elinizle ovarak temizleyin, iyice yıkayın.
saplarının rengi solmuş uçlarını kesip atın, büyük mantarları dörde, küçük mantarları ikiye bölün.
tuzlu ve yarım limon sıkacağınız kaynar suda 15 dakika haşlayın, süzün. 
 
ANADOLU MUTFAĞIHavucu yıkayın, kazıyın, iki veya üçe bölün, az tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın.
Kendi suyunda soğumaya brakın. 
Taze soğanın püskülünü kesin, dış kabuğunu soyun, 1-2 santim uzunluğunda verev doğrayın. 
Kırmızı dolmalık biberin sapını kesin, çekirdeklerini atın, uzunlamasına ikiye bölün.
 
Yarim santim eninde şeritler halinde kesin. Salatalık turşuları yuvarlak doğrayın
Dereotunu yıkayın, kalın dallarını atın, yapraklarını doğrayın. 
Hazırlamış olduğunuz bütün malzemeleri salata kabında karıştırın
Zeytinyağı ve limonu ekleyin, tekrar karıştırıp sofraya getirin. 
 
Mantarın Sağlığa Faydaları
Uyarı: Doğadan, herhangi bir uzmanın yardımı olmadan yabani mantar toplayıp yemeyin. Zehirli ve sağlığa zararlı mantarlarla yenebilecek mantarları birbirinden ayırt etmek çok zordur ve bu mantarlar ancak bir uzman tarafından ayırt edilebilir. 
 
Kolesterol: Ülkemizde kavak mantarı, yurtdışında “istridye mantarı” olarak bilinen mantar türü “lovastatin” adlı bir bileşen içerir. Bu bileşenin, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşüren etkisi bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış durumda.
 
Hatta günümüzde lovastatin içeren kolesterol ilaçları üretiliyor ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesine rağmen kolesterolünü düşüremeyen kişilere öneriliyor. Lovastatin sadece LDL kolesterolü düşürmüyor aynı zamanda HDL kolesterolü yükseltiyor ve kandaki trigliserid seviyesinin düşürülmesine yardımcı oluyor. Kolesterol kontrolünde önemli etkisi bulunan lovastatin en çok kırmızı renkli kavak mantarında mevcut.
 
ANTEP MUTFAĞIBağışıklık Sistemi: Beyaz mantarın bağışıklık sistemi üzerine etkileri ile ilgili yapılmış pek çok araştırma mevcut ancak bu araştırmaların çoğunluğu henüz sadece laboratuvar hayvanları üzerinde yapılmış. Ancak yine de bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar insanlar içinde umut vaadediyor.
 
Çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre düzenli olarak mantar yemek enfeksiyon riskini azaltıyor ve varsa mevcut enfeksiyona karşı vücudu güçlendiriyor. İçerdiği “polisakkaritlerin” yanı sıra mantarın D vitamini bakımından da zengin olması bağışıklık sistemini güçlendiren etkisini artıran bir diğer faktör.
 
İltihap Önleme: Tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve bazı kanser türleri vücutta istenmeyen, kontrol edilemeyen kronik iltihaplanmaya yol açabiliyor. Bu hastalıklar dışında vücutta iltihap oluşmasının pek çok nedeni olabilir ancak dokulara iltihap oluşmasını söyleyen sinyalin kaynağı “pro-enflamatuvar moleküller”dir.
 
Bu alanda yapılan çalışmalarda vücut geneline iltihap sinyalini yayan pro-enflamatuvar moleküllerin sayısını kontrol altına alınmasının iltihaba yol açan hastalıklarda iltihap görülme oranını azalttığı belirlenmiş. Aynı araştırmalara göre mantar IL-10 (interlökin-10), IL-12 (interlökin-12), ve IFN-y (interferon-gama) başta olmak üzere pro-enflamatuvar moleküllerinin üretimini baskılayarak iltihap riskini düşüren gıdalar arasında yer alıyor.
 
Kanser: Beta-glukan ve konjuge linoleik asit gibi çeşitli polisakkaritler bakımından zengin olan mantarın özellikle meme ve prostat kanseri önlemede etkili olduğu yönünde bazı bilimsel araştırma sonuçları bulunmaktadır.
 

BALIK YEMEKLERİ

Türkiye’de Yetişen ve Yenilebilir Mantar Çeşitleri "Doğal mantarlar"
*     Ayı Mantarı
*     Biftek Mantarı
*     Borazan Mantarı
*     Çam Mantarı
*     Çayır Mantarı
*     Çörek Mantarı
*     Domalan Mantarı
*     Fındık Mantarı
*     Gelincik Mantarı
*     İstiridye Mantarı
*     Kanlıca Mantarı
*     Karakız Mantarı
*     Kavak Mantarı
*      Kayın Mantarı
*     Kaypak Mantar
*     Kestane Mantarı
*     Kuzu Göbeği Mantarı
*     Kükürt Mantarı
*     Porçini Mantarı
*     Şemsiye Mantarı
*     Tirmit Mantarı
*     Trüf Mantarı
*     Yumurta Mantarı
 
ÇORBALARTürkiye’de Yetişen ve Yenilebilir Mantar Çeşitleri
Türkiye’de yetişen yaklaşık 40 farklı yenilebilir mantar türü vardır. Bu mantarların bazıları farklı yörelerde farklı isimlerle bilinir ve bir bölgede yemeklik mantar çeşitleri arasında olarak bilinen mantar başka bir bölgede zehirli olduğu düşünülerek toplanmayabilir. Mantar isimleri, bölgeden bölgeye farklı olabilir.
 
Mantar Toplarken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Ülkemiz bitki örtüsünün çeşitliliği sayesinde yemeklik mantar konusunda geniş imkanlara sahiptir. Özellikle kuzey bölgelerde bir çok mantar türü, diğerlerine göre daha az lezzetli olduğu için toplanmamaktadır. Her bölgede bulunan mantar çeşitleri ve isimleri farklıdır.
 
Bu listede yenilebilir ve doğada bulabileceğiniz yenilebilir zehirsiz mantar çeşitleri yer almaktadır. Liste alfabetik olarak hazırlanmıştır.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler