Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Zeytinyağlı Bamya Yemeği

Yaz aylarında özellikle havaların çok sıcak olduğu günlerde sofralarımızda hafif, serinletici yemekler olsun istiyoruz. Yöresel yemekler ve yöresel mutfak..

Osmanlı mutfağı kültüründe Bamya Yemekleri çok önemli bir yer teşkil eder. Yöresel yemekler ve yöresel mutfaklarda Bamya tencere yemekleri, fırın yemekleri, iştah açıcılar dahil çok farklı şekillerde yapılmaktadır. Geleneksel Türk mutfağında Bamya içerdiği vitamini değerleri açısından da önemli bir sebzedir. Türk yemek kültüründe zengin tarihi lezzet miraslarımız arasında bulunan Bamya birçok yemeğe garnitür olan Bamya hemen hemen 7 bölgemizin tamamında sofralarımızı farklı lezzet ve şekillerde süslemektedir.
 
Yaz aylarında özellikle havaların çok sıcak olduğu günlerde sofralarımızda hafif, serinletici yemekler olsun istiyoruz. Böyle durumlarda aklımıza ilk gelen de zeytinyağlılar oluyor. Bamya yaz aylarının en sevilen sebzelerinden. Tam bir sağlık deposu olan bamyayı tazeyken dondurucuya atarak ya da kurutarak kış ayları için de saklayabilirsiniz. Peki etsiz bamya yemeği nasıl yapılır? İşte cevabı...
 
Zeytinyağlı Bamya Yemeği Tarifi
Zeytinyağlı Bamya Yemeği Kullanılan Malzemeler
 
*     500 Gram Bamya
*     1 Adet Kuru Soğan
*     2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
*     3 Adet Domates
*     1,5 Su Bardağı Sıcak Su
*     Yarım Limonun Suyu
*     Tuz
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIZeytinyağlılarımızdan Bamya Yemeği Hazırlanış Tarifi
Bamyaları tepelerini kestikten sonra bol suda yıkayın.
Soğanı yemeklik, domatesleri ise küp küp doğrayın.
Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğanları ilave edin.
Soğanlar kavrulunca içine domatesleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
 
Sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynamasını bekleyin.
Ardından bamyaları ve tuzu tencereye ekleyin.
20-25 dakika pişirdikten sonra limon suyunu bamyalara ekleyip altını kapatın.
Sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. 
Yemeden önce limon suyu ilavesi yapabilirsiniz.
 
Bamya nedir? BamyanıDiğer İsimleri :Bamiye, Hibiscus Esculentus 
 
Bamya Hakkında Botanik Bilgi :
Ebegümecigiller familyasından; yaprakları asma yaprağına benzeyen, meyvesi beş bölmeli, tohumları yuvarlak ve yeşilimtırak gri renkte, sebze olarak yenen bir bitkidir. 
 
Bamya Faydalı bir sebzedir. Yaş veya kuru olarak sarf edilir. Konserveleri de yapılır.  Amasya, Balıkesir bamyası gibi çeşitleri vardır.
 
Bamyanın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Yüksek lif oranına sahip olan bamya insan sağlığına oldukça fayda sağlar. Peki bamyanın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Mide ve sindirime doğal ilaç olan bamya hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Haberin detayında bamyaya dair her şeyi bulabilirsiniz.
 
Günlük tüketilen 100 gram bamya vücudun ihtiyacı olan folik asit miktarının yüzde 20'sini karşılar.
Bamya lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengindir. Yapılan araştırmalarda bamyanın içeriğinde şeker oranı düşük, enerji oranı yüksek maddelerin de bulunduğu ortaya çıkmıştır. Ebegümeci ailesine ait olan bamya ılık iklimlerde yetişir. İçerdiği yüksek lif sayesinde mide ve sindirim hastalıklarına fayda sağlar. 
 
BALIK YEMEKLERİKızartması, salatası ve yemeği yapılan bamya bazı yörelerde kurutularak da tüketilebilir.
Yapılan araştırmalarda idrar dökmede etkisi olduğu ortaya çıkan bamyanın çiçekleri ezilerek çay yapılır. Akdeniz iklimine ait olan bu sebze Japonya ve Hindistan'da sıklıkla tüketilir. Ülkemizde Ege ve Marmara'da yetiştiriciliği yapılan bamya kültürel bir sebzedir. Uzmanlar yaz aylarında haftada bir kez tüketilmesini tavsiye ediyor. Zengin mineralleri bakımından hem vücudun sıvı oranını artırıyor hem de vücut için gerekli olan vitamin ve mineralleri sağlıyor. Bu yüzden haftada en az 3 gün tüketilmesi gereken önemli besinler arasında yer alıyor. 
 
İçerdiği bol miktarda C vitamini sayesinde ciltte deforme olmuş hücrelerin yenilenmesini destekler.
Aynı zamanda ciltte bulunan genç hücrelerin oranını artırarak yaşlanmayı yavaşlatır.  Saçların kabarmasını önlemek için bamyadan faydalanabilirsiniz. 100 gram bamyayı kaynatıp suyunu soğumaya bırakın. Daha sonra bu suyu kullandığınız şampuana  ekleyiniz. Bamya içerdiği zengin mineraller sayesinde saçınızın kabarmasını engelleyerek, hacmini ve parlaklığını arttıracaktır.
 
Böbrek hastalığı olan kişilerin sıvı oranı yüksek besinler tüketmeleri gerekir. Bu yüzden böbrek hastalarının su oranı yüksek bamya sebzesini düzenli tüketmelerinde fayda vardır.
 
Üst solunum yolları hastalığına yakalanmamak içinde bamya, tüketilmesi gereken besinlerden biridir.
Zararlı hücrelere karşı bağışıklığı güçlendirerek kansere yakalanma riskini azaltır. 200 gram bamyayı 30 dakika boyunca kaynatın. Elde ettiğiniz bamya suyuna bir diş sarımsak ve iki yemek kaşığı limon suyu ekleyerek 15 dakika dinlenmeye bırakınız. Hafta da bu sudan bir bardak içebilirsiniz.
 
KEBAB TARİFLERİGüçlü antioksidan özelliği de vücutta oluşan ödemleri idrar yoluyla kolayca atmaya yardımcı olur.
Yüksek lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştıran bamya, vücuttaki atık yiyeceklerin kalıcı hasarlar vermeden kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca uzun süreli tokluk sağlayarak vücuda gerekli enerji desteği verir.
 
Bazı yiyecekler midedeki asit oranının dengesini bozar. Bamya suyu bu oranı dengeleyerek oluşma ihtimali olan ülser rahatsızlığını önler.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler