İftar Menüsü İçin Lezzetine Doyum Olmayan Patlıcanlı Yemeklerden “Karnıyarık

İftar Menüsü İçin Lezzetine Doyum Olmayan Patlıcanlı Yemeklerden “Karnıyarık"

İftar Menüsü İçin Lezzetine Doyum Olmayan Patlıcanlı Yemekler. Geleneksel Türk Mutfağından Nefis Ve Saglıklı İftar Menüsü Tarifleri… Osmanlı Yemek Kültüründen Lezzetli Yemekler

Patlıcan nedir?  Patlıcan nereden geldi? Patlıcanın faydaları nelerdir?
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy'da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
Türk mutfağının en sevilen sebzelerinden biri hiç tartışmasız patlıcan. Patlıcanla yapılan yemeklerin en haşmetlisi de karnıyarık olsa gerek. İftar sofralarınıza renk katacak, herkesin ayakla alkışlayacağı karnıyarık tarifimiz aşağıda...
 
Patlıcan çok sevilen, adeta fanatikleri olan bir sebze. Bu sebzeyle yapılabilecek yemeklerin de sonu yok doğrusu. Börekten pilava, beğendiden imambayıldıya çeşit çeşit patlıcanlı yemekler yapabilmek mümkün. Eğer patlıcan dağarcığınıza bir yemek daha eklemek isterseniz patlıcan karnıyarık'ı deneyin. Görüntüsü de lezzeti de son derece mükemmel olan bu yemeğin tarifi içeriğimizde…
 
İftar Menüsü İçin Lezzetine Doyum Olmayan Patlıcanlı Yemeklerden “Karnıyarık Tarifi”
Patlıcan Karnıyarık Kullanılan Malzemeler
 
*     6 Adet Patlıcan (Küçük Ve Çekirdeksiz)
*     200 Gram Kıyma
*     2 Adet Kuru Soğan
*     1 Adet Domates
*     8 Adet Yeşil Biber
*     4 Diş Sarımsak
*     1 Yemek Kaşığı Salça
*     Sıvı Yağ
*     Tuz
*     Karabiber
*     Kırmızıbiber
 
 
patlıcan karnıyarık Hazırlanış tarifi
Patlıcanları alaca soyup acılarının çıkması için 30 dakika kadar tuzlu suda bekletin.
Sudan çıkardığınız patlıcanları kağıt havluyla iyice kurulayıp az yağda kızarın.
Patlıcanları tavadan aldıktan sonra tavayı yıkamadan sırasıyla soğanları, sarımsakları, kıymayı, 4 adet biberi, 1 adet domatesi, tuzu ve baharatları ekleyerek hepsini iyice kavurun.
Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip sos kıvamına getirin ve 5 dakika kadar kaynatın.
Kızarttığınız patlıcanları tepsiye yerleştirin.
Ortalarını boydan boya yarıp içlerini bastırarak kıymalı sosa yer açın.
Oluşan boşluğa sosu doldurun.
Diğer domatesinizi ve kalan biberlerinizi irice doğrayarak patlıcanların üzerine yerleştirin.
Ayrı bir yerde bir kaşık salçayı 1 kase sıcak suyla iyice açın ve tepside patlıcanlardan kalan boşluklara gezdirin.
Tepsiyi fırına verin. 170 derecede 20-25 dakika kadar pişirin.
Çıkarınca üzerini kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Karnıyarık Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri Olarak Sizler İçin Hazırlamış Olduğumuz Bu Tarifi Denediğinizde Yorumlar Bölümünde Düşüncelerinizi Bizimle Paylaşırsanız Çok Seviniriz.
 
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “patlıcan” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta. 
 
Dernschwam’ın verdiği bilgilere göre  İznik’te hıyar ve kabak üretilmektedir. Mercimek Türklerin en sevdiği yiyecekler arasındadır. Lahana bol miktarda üretilmektedir. İstanbul’un ihtiyacı olan turp Edirne’den getirilmektedir. 
 
 
Olivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir. İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. Lubenau, Gelibolu’da yetiştirilen hıyar, turp, soğan ve kabağın İstanbul’a gönderildiğini yazar. İki Fransız gezgin Çanakkale’de lahana, soğan ve marul yetiştirildiğini belirtir.
 
Söz gelimi dolma çeşitlerini şöyle anlatır:
“Taze kabakların, patlıcanların içi oyulur ve ince kıyılmış koyun eti ile doldurulur. Sarımsak, baharat ve tuz ilave edilir, sade suda pişirilir. Bu tür yemeklerin üzerine yoğurt dökerler.
 
“Türk sofralarında yemekler basit olmaktan çok sayısızdır.
Çeşitli şekillerde hazırlanmış koyun eti, lezzetli sebzeler (enginar ve patlıcan zeytinyağıyla hazırlanır ve soğuk olarak sunulur) ceviz ve biberden yapılmış bir sosla çerkez tavuğu denilen yemek, ünlü börek, bal ve manda sütünün başrolleri paylaştığı çok baharatlı tatlılar, komposto ve son olarak asla vazgeçilemeyen pilav.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler