İftar Sofrasında Hangi Yiyecekler Olmalı?

İftar Sofrasında Hangi Yiyecekler Olmalı?

Geleneksel Türk mutfağında ramazan aylarında en çok sorulan sorulardan birisi İftar Sofrasında Hangi Yiyecekler Olmalı? En sağlıklı iftar menüleri nelerdir? İftarda hangi yiye..

 
İftar Sofrasında Hangi Yiyecekler Olmalı?
 
Geleneksel Türk mutfağında ramazan aylarında en çok sorulan sorulardan birisi İftar Sofrasında Hangi Yiyecekler Olmalı? En sağlıklı iftar menüleri nelerdir? İftarda hangi yiyecekler tüketilmeli? İftar sofralarında nasıl yemekler bulumalı?
 
Türk aşçı haberleri ve en güncel mutfak haberleri olarak kendi arşivlerimizde araştırdık.. 
 
Bir çoğumuzun merak ettiği en önemli konulardan biri de İftar Nedir? İftar'ın Anlamı ve İftar'ın Faziletleri Nelerdir?
 
Şimdi iftar sofrasında olması gereken yiyecekleri sizler için sıralamak isteriz....
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "Ramazan Pidesi" 
Tüm gün elinizi yakacak sıcaklığının hayalini kurduğunuz, uzun kuyruklar beklediğiniz pide tabi ki sofranızda yerini almalı.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "İftariye Tabağı"
Sofranızın zengin gözükmesini istiyorsanız iftariye tabağı doğru tercih olabilir. Sunum olarak da göz doyurucu olan iftariye tabakları restoranlarında vazgeçilmez tercihidir.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "Çorba"
İftar sofrasının olmazsa olmazıdır. Menünüzün en güzel başlangıçlarından biri olan çorba seçimini mevsimine ve ana yemek tercihinize göre seçmelisiniz.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "Salata"
Renklerin uyumuyla görüntüsü en sevilen yiyeceklerinden biri olan salata seçimi mevsimine göre yapılmalıdır. Salatanın yanında sofranıza zeytinyağlı yemeklerle de destekleyebilirsiniz.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "Ana Yemek" 
Fazla yiyecek tüketemediğimiz iftar soflarının ana yemeği çok önemlidir. En farklı ramazan yemeklerinden Ana yemek tercihinde dikkat edilecek şeylerden biri çok yağlı olmaması.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "Makarna-Pilav" 
En İyi Ramazan Pilavlarından Ana yemeğinizin yanında ikisinden biri tercih edilmelidir.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "İçecek"
Misafirlerinizin tercihine göre içecek seçeneği eklenilebilir.
 
İftar Sofrasında Olması Gereken Yiyeceklerden "Meyve"
Tüm yemeklerin ağırlığından sonra meyveye kimse hayır diyemez. Mevsimine göre meyve seçimi yapılabilir.
 
"EN MEŞHUR RAMAZAN MENÜLERİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN EN SAĞLIKLI İFTAR VE SAHUR MENÜLERİMİZİ İNCELEYEBİLİRSİNİZ"
 
İftar Nedir? İftar'ın Anlamı ve Faziletleri Nelerdir?
 
İftarın, oruç açma zamanı anlamı dışında bir başka anlamı daha vardır. Bu sözlüklerde yer almasa da Müslüman halkın gönlünde büyük bir anlam taşır. İftar nedir anlamı nedir sorusunun cevabı teknik açıklamaların ötesinde derin manalar içerir.
 
Oruç tutanlar için iftar anlamı birlik ve beraberliğin, paylaşım ve empatinin karşılığıdır. Dünyanın neresinde olursanız olun, oruç açtığınız o anda sizin gibi oruç tutan diğer insanlarla paylaştığınız ortak duyguyu hatırlarsınız: Şükür ve minnet duygusu. İftar zamanı tüm insanları birleştiren iftar sofraları, oluşturduğu manevi duygularla elde edilenleri bir kere daha düşündürür. Üstelik bu durum yeni de değildir.
 
Çok eski zamanlardan beri iftar, tıpkı bayramlar gibi küsleri barıştıran, dargınları konuşturan tüm yüzleri güldüren bir değer olarak hayatta yer edinmiştir. İftar nedir din açısından önemi ve faydaları nelerdir diye merak edenleri de aydınlatalım. İftar insanlara açın halinden anlamayı, sabretmeyi, şükretmeyi, yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretmektedir.
 
Pide kuyruklarında geçen kısa ama değerli sohbetler, yapılan yemeklerden komşulara gönderilen tabaklar, iftara davet edilen misafirler bir bütün haline gelmiştir. Pencereden dışarı baktığınızda dikkatinizi çeken minarelerdeki mahyalar da ramazan akşamlarını renklendiren ramazan motifleri olarak dikkat çeker.
 
İslam ülkelerinde iftar coşkusu hep aynı duygu ile yaşanmaktadır. Bir dilim ekmek de olsa paylaşım yapmak, iftarın değerini gösteren ve bir kere daha nimetler için şükretmeyi hatırlatan durumlardır. Osmanlı Dönemi’nde iftar için yapılan hazırlıklar, ramazana verilen değerin ne derece büyük olduğunu göstermektedir.
 
O dönemde iftarlar için gerekli olacak tüm malzemeler alınırdı. Yemeklerin pişeceği tencere ve kazanlar kalaylanır, eğer eksik ise halktan geri verilmek şartı ile ödünç alınırdı. En sağlıklı İftar sofrasında hoşaflar, Osmanlı’da olmazsa olmazlar arasında yer alırdı. Sıcak ramazan günlerinde hoşaflar kişiyi rahatlatması için buz eklenerek ikram edilirdi. İftar davetleri de büyük önem arz ederdi. Ramazanın belirli günlerinde devlet görevlileri iftar sofraları hazırlatırdı.
 
Ramazan sebebiyle devlet dairelerindeki çalışma saatleri de yeniden düzenlenirdi. Halkın da birlik ve beraberlik duygusunun pekişmesi için, büyük meydanlarda iftar çadırları hazırlanırdı. Sahura kadar geçen sürede çeşitli eğlenceler yapılır ve sohbet ortamı oluşturulurdu. Günümüzde ise iftar vakitlerinde televizyonda da yer alan iftar programları yapılmaktadır.
 
Hemen hemen her televizyon kanalının ramazana özel hazırladığı yayın akışı içinde, din görevlileri ve konukları ile bu programlar yapılır. Programın amacı iftara kadar geçen süre içinde, zamanı dualarla ve faydalı bilgilerle değerlendirmektir. İslamiyet hakkında merak edilen sorular uzmanlar tarafından cevaplanır. İstanbul iftar saatine yakın bir zaman diliminde hep beraber eller semaya açılır, iftar duaları edilmektedir.
 
İftar duası nedir sorusunun tek bir cevabı ve karşılığı yoktur zira herkes iftar duasını kalbinden geçtiği şekilde yapabilir. Yol gösterici olması açısından hadislere, dini metinlere bakılabilir ve din alimlerinin önerileri izlenebilir.
 
İftar anlamı bir kişi için hem manevi hem de maddi anlam taşır. Çünkü iftar bedenin ve ruhun doyduğu süreçlerden biridir. Oruç tutan kişi, ortalama 12 saat aç kalır. Yaşadığı şehre göre tutacağı oruç süresi de değişir. İftar anı geldiğinde, sofrada yerini alan bereketli yemeklerle midesi doyarken; oruç tutmanın verdiği huzurla da ruhu doyar.
 
11 ayın sultanı ramazanın gün boyu beklenen anı iftar vakti sonrası çayınızı yudumlarken ramazan ayının önemi ve fazileti hakkında sizler için özel hazırladığımız blog yazısını inceleyebilir, çocuklarınıza ve sevdiklerinize bu kıymetli bilgileri aktarabilirsiniz:


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler