Patlıcan Sandal Sefası

Patlıcan Sandal Sefası

Geleneksel Türk mutfağında Patlıcan içerdiği vitamini değerleri açısından da önemli bir sebzedir. Türk yemek kültüründe zengin tarihi lezzet Geleneksel Türk mutfağında Patlıcan içerdiği..

Osmanlı mutfak kültüründe Patlıcan çok önemli bir yer teşkil eder. Yöresel yemekler ve yöresel mutfaklarda Patlıcan tencere yemekleri, fırın yemekleri, kebablar dahil cok farklı şekillerde yapılmaktadır. Geleneksel Türk mutfağında Patlıcan içerdiği vitamini değerleri açısından da önemli bir sebzedir.
 
Türk yemek kültüründe zengin tarihi lezzet miraslarımız arasında bulunan Patlıcan yoğurtulması, Patlıcan kavurması, Patlıcan sotesi, Patlıcan böreği, Patlıcan musakkası, Patlıcan karnıyarık ve daha sayamadığımız birçok yemeğe garnitür olan Patlıcan bazincan, badımcan, frenk domatesi olarak ta anılmaktadır.
 
Patlıcan Sandal Sefası 
Patlıcan Sandal Sefası Kullanılan Malzemeler
 
*     4 Adet Patlıcan
*     400 Gram Kuşbaşı Tavuk
*     1 Adet Küçük Boy Soğan
*     2 Diş Sarmısak
*     3 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
*     1 Adet Kırmızı Biber
*     1 Adet Yeşil Biber
*     Yarım Su Bardağı Su
*     Tuz
*     Pulbiber
 
Patlıcan Sandal Sefası Yapılış Tarifi
Patlıcanları yıkayıp, kuruladıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat pişirin. 
Ortalarını bıçak yardımıyla yarın ve tuz serpin. 
Kıyılmış soğan ve sarmısağı zeytinyağı ile birlikte bir tavaya alıp, hafif kavurun. 
Kıyılmış kırmızı ve yeşil biberi ilave edip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. 
Tavuk etini ekleyin ve rengi dönene kadar kavurun. 
Tuz ve pulbiber serpip, tavayı ocaktan alın. 
Patlıcanların içine tavuklu harcı paylaştırın ve tepsiye yarım çay bardağı su ilave edip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. 
Sıcak olarak servis yapın
 
 
Patlıcan Nedir?  Patlıcan Nereden Geldi? Patlıcanın Faydaları Nelerdir?
Patlıcan, bilimsel adıyla Solanum melongena, Solanaceae familyasına ait olup, ılık iklimlerde tek yıllık, tropik iklimlerde ise küçük bir ağaç şeklinde büyüyen bir kültür bitkisidir. Patlıcanın ilk yetiştiriciliği M.Ö 5.yy'da Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yy'da İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “Patlıcan” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta. 
 
Olivier’e göre Mudanya ve çevresinde patlıcan yetiştirilmektedir. İstanbul’da çeşitli yerlerde bakla, marul, hindibâ, patlıcan, biber ve kabak yetiştirilmektedir. Lubenau, Gelibolu’da yetiştirilen hıyar, turp, soğan ve kabağın İstanbul’a gönderildiğini yazar. İki Fransız gezgin Çanakkale’de lahana, soğan ve marul yetiştirildiğini belirtir.
 
MUTFAK SANATLARI "MYO"Söz gelimi dolma çeşitlerini şöyle anlatır:
“Taze kabakların, patlıcanların içi oyulur ve ince kıyılmış koyun eti ile doldurulur. Sarımsak, baharat ve tuz ilave edilir, sade suda pişirilir. Bu tür yemeklerin üzerine yoğurt dökerler.
 
1800’lü yılların sonlarına doğru Murat Efendi yukarıda sözünü ettiğimiz davette yedikleri aslında zengin bir Türk’ün sofrasında nelerin bulunduğunun özeti gibidir:
 
“Türk sofralarında yemekler basit olmaktan çok sayısızdır.
Çeşitli şekillerde hazırlanmış koyun eti, lezzetli sebzeler (enginar ve patlıcan zeytinyağıyla hazırlanır ve soğuk olarak sunulur) ceviz ve biberden yapılmış bir sosla çerkez tavuğu denilen yemek, ünlü börek, bal ve manda sütünün başrolleri paylaştığı çok baharatlı tatlılar, komposto ve son olarak asla vazgeçilemeyen pilav.
 
Tavernier, Urfa’da “Türkiye’nin başka  hiçbir yerinde yiyemeyeceğiniz kadar güzel yemekler yiyebilirsiniz” der ve ekler “Diyarbakır’da çok güzel ekmek, başka yerlerde yiyemeyeceğiniz kadar lezzetli etler de vardır”.
 
Bu güzel yemeklerin yanında sofrada bulunan bir diğer yiyecek de turşudur.
Seyyahların anlatımına göre Türkler, sonbaharda üzümlerden turşu kurup kış için saklarlar. Üzüm taneleri turşu olarak kurulunca uzun süre taze kalmaktadır. Üzümden yapılan iyi sirke şaraptan da ucuz olup her yerde bulunmaktadır. Sirke ile yapılan patlıcan, hıyar, lahana ve pancar turşusu Osmanlı sofralarının sevilen yiyecekleri arasındadır.
 
Türk Aşçı Haberleri olarak "Patlıcan Sapı Kürü" Faydalarını da sizler için araştırdık...
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler