Köfteli Şehriye Çorbası Tarifi

Köfteli Şehriye Çorbası Tarifi

Kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını adını veren kent Anadolu’da değil. Yunan Yarımadası’ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye...

Kestanenin Kısa Tarihçesi Nedir?
Bir kestane türü olan ve hem lezzeti hem de az da olsa zehirli olması nedeniyle yenmeyen at kestanesine bu adın neden verildiğini biliyor musunuz? Bu kestane türü 16 . yüzyıldan beri hasta atların tedavisinde kullanıldığı için bu adı almış. Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu’da değil. Yunan Yarımadası’ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren. Ayrıca kestane Avrupa’ya da ilk kez bu kentten gitmiş. İran’da çok daha önceden beri soyluların gözdesi olan kestanenin bu kadar yaygınlaşmasını sağlayan ise Romalılar olmuş. 
 
Çünkü Romalılar egemenlikleri altındaki topraklara ceviz ve kestane ağaçları dikmeyi ihmal etmemişler. Kestaneden bahsedip de ne yazık ki kestane ağaçlarının giderek azalmasına yol açan, mürekkep hastalığından ve kestane dal kanserinden bahsetmemek olmaz. Ağacın köklerinin çürümesine neden olan mürekkep hastalığı da dal kanseri de kestane ağaçlarının geleceğini tehdit etmekte. Özellikle dal kanseri nedeniyle Bursa’da kestane üretimi son otuz yıl içinde ciddi oranlarda düşmüştür. “Bu bölüm Sn. Sahrap Soysal’ın yazısından alınmıştır.”
 
Köfteli Şehriye Çorbası Tarifi
Köfteli Şehriye Çorbası Kullanılan Malzemeler

*     10 Adet Kestane

*     1 Çay Bardağı Arpa Şehriye

*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı

*     1 Su Bardağı Domates Suyu

*     5 Su Bardağı Sıcak Su

*     1 Çay Kaşığı Karabiber

*     Tuz
 

Köfteli Şehriye Çorbasının Köftesi İçin:

*     200 G Kıyma

*     1 Yemek Kaşığı Kırık Pirinç

*     1 Çay Kaşığı Kimyon

*     Yarım Çay Kaşığı Tuz

*     Yarım Çay Kaşığı Karbonat

*     5-6 Kültür Mantarı


 
Köfteli Şehriye Çorbası Hazırlanış Tarifi

Köftesi için tüm malzemeyi bir kapta karıştırın.
İyice yoğurup fındık büyüklüğünde köfteler hazırlayın. 
Kestanelerin kabuklarını sivri uçlu bir bıçak yardımı ile çizin. 
Tavanın üzerine alıp orta ateşte kabukları açılana kadar pişirin. 
Domates suyu ile sıcak suyu tencereye alın. 
10 dakika kaynatın. 
2 Daha sonra tereyağını, 4’e böldüğünüz kestaneleri ve arpa şehriyeleri ilave edin. 
10 dakika sonra hazırladığınız köfteleri, ince dilimlenmiş mantarları, tuzu ve karabiberi ilave edin. 
10 dakika daha pişirin. 
Sıcak servis yapın.
 
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kış aylarında Türkiye'nin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline gelir kestane. Sokakta satılan çıtır çıtır mangalda pişmiş halinin yanı sıra, evlerde haşlanmış olarak da yenebilir. Peki bu kadar popüler bir yemiş olan kestanenin faydaları nelerdir?
 
Kestane tam bir lif, mineral, iyi yağ asitleri, vitamin, besleyici ve antioksidan madde deposudur.
 
Kestane, lif zengini olduğu için diyabetin önlenmesinde ve yönetilmesinde çok etkilidir. Zira kestane gibi lifli yiyeceklerin glisemik endeksi düşüktür. Bu da kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağladıkları anlamına gelir.
 
Kestanenin yapısında bulunan C vitamini ve diğer antioksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için birebirdir. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini desteklemesinin yanı sıra, vücuttaki serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde de önemli rol oynar. Bu da bağışıklık sisteminin patojenler üzerine odaklanmasına ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
 
Kestanenin faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer önemli nokta da, kemik mineral yoğunluğunu artırmasıdır. 
 
Kemik sağlığı deyince aklımıza bakır ve magnezyum gelmez. Ancak bakır demiri absorbe eder, üstelik kemik bütümesi ve gelişiminde de önemli rol oynar. Magnezyum da kemik mineral yoğunluğunu artırır. Kestanede bolca bulunabilen bu iki mineral sayesinde, yaşlanmanın kemikler üzerindeki osteoporoz benzeri etkilerini önlemek ya da yavaşlatmak mümkündür.
 
Bağırsaklara İyi Gelir
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kestane, lif deposu bir yiyecektir. Lifler ise bağırsaklarda peristaltik hareketi tetikler. Bu kestanenin, bağırsak hareketlerini düzenlediği ve rahatsızlığı önlediği anlamına gelir. Lifler ayrıca yediklerinizdeki besleyici malzemelerin mümkün olduğunca fazla emilmesini de sağlar.
 
Kestanenin bir diğer faydası ise beyin fonksiyonlarını iyileştirmesidir. İçinde bulunan B vitaminleri, nörolojik gelişim ve fonksiyonla doğrudan bağlantılıdır. Dahası kestanede bulunan potasyum, beyne kan akışını artırır, sinir sisteminin sağlığını korur, konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirir.
 
Kestane ayrıca antioksidan özelliğiyle kanserle sonuçlanabilecek hücre mutasyonlarını önler, yapısındaki potasyum sayesinde vücutta su akışını kontrol ederek tansiyonu düzenler ve kalp krizleriyle inmeleri önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde bulunan kaliteli yağ asitleri de kolesterolü dengelemeye yardımcı olur, vücutta enflamasyonu azaltır ve kan pıhtılarının oluşma ihtimalini azaltır.
 
Peki bu kadar faydalı bir yemiş olan kestanenin hiç mi zararı yok? Maalesef var. Kestanenin zararları deyince ilk akla gelen, alerjiler olabilir. Kuvvetli bir alerjen olan kestane, özellikle diğer yemişlere karşı alerjiniz varsa, tehlikeli bir yiyecek olabilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler