Kestanenin Kısa Tarihçesi Nedir?
Bir kestane türü olan ve hem lezzeti hem de az da olsa zehirli olması nedeniyle yenmeyen at kestanesine bu adın neden verildiğini biliyor musunuz?
Bu kestane türü 16 . yüzyıldan beri hasta atların tedavisinde kullanıldığı için bu adı almış. Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda kestanenin anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu’da değil.
Yunan Yarımadası’ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren. Ayrıca kestane Avrupa’ya da ilk kez bu kentten gitmiş. İran’da çok daha önceden beri soyluların gözdesi olan kestanenin bu kadar yaygınlaşmasını sağlayan ise Romalılar olmuş.
Çünkü Romalılar egemenlikleri altındaki topraklara ceviz ve kestane ağaçları dikmeyi ihmal etmemişler. Kestaneden bahsedip de ne yazık ki kestane ağaçlarının giderek azalmasına yol açan, mürekkep hastalığından ve kestane dal kanserinden bahsetmemek olmaz.
Ağacın köklerinin çürümesine neden olan mürekkep hastalığı da dal kanseri de kestane ağaçlarının geleceğini tehdit etmekte.
Özellikle dal kanseri nedeniyle Bursa’da kestane üretimi son otuz yıl içinde ciddi oranlarda düşmüştür. “Bu bölüm Sn. Sahrap Soysal’ın yazısından alınmıştır.”
Fırında Kestaneli Tavuk Budu
Fırında Kestaneli Tavuk Budu Kullanılan Malzemeler
* 10 Tavuk Baget
* 4 Tatlı Kaşığı Tuz
* 1 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı
* 2 Dal Biberiye
* 3-4 Küçük Boy Havuç
* 1 Kg Taze Ve Mini Patates
* 15 Kestane
* 1 Baş Sarımsak
* 10 Arpacık Soğan
* 1 Limon
* 4-5 Defne Yaprağı
* 200 Ml Su
* 2 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
* 1 Demet Maydanoz
Fırında Kestaneli Tavuk Budu Hazırlanış Tarifi
Bagetleri tuz ve zeytinyağı ile iyice ovalayın.
Üzerine sivri bir bıçak ucu ile küçük delikler açın ve bu deliklere taze biberiye dallarını yerleştirin.
Garnitürleri için patateslerin kabuklarını soymadan enine 2’ye kesin.
Kestanelerin kabuğunda da enine ve boyuna bıçak yardımı ile kesikler oluşturun.
Havuçları ise uzunlamasına kesin.
Sebzeleri, kabuğunu soyduğunuz arpacık soğanları ve diş diş ayırdığınız 1 baş sarımsağı fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine tavuk bagetleri yerleştirip, en son ince ince dilimlenmiş limonu ve dal maydanozları ekleyin.
Elma sirkesi ile 200 ml suyu malzemenin üzerine dökün.
Fırın tepsisinin üzerini iyice kapatın.
Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 1.5 saat kadar pişirin.
Sıcak servis yapın.
Kestanenin Faydaları Nelerdir?
Kestanenin Zararları Nelerdir?
Kış aylarında Türkiye'nin en popüler sokak yiyeceklerinden biri haline gelir kestane. Sokakta satılan çıtır çıtır mangalda pişmiş halinin yanı sıra, evlerde haşlanmış olarak da yenebilir. Peki bu kadar popüler bir yemiş olan kestanenin faydaları nelerdir?
Kestane tam bir lif, mineral, iyi yağ asitleri, vitamin, besleyici ve antioksidan madde deposudur.
Kestane, lif zengini olduğu için diyabetin önlenmesinde ve yönetilmesinde çok etkilidir. Zira kestane gibi lifli yiyeceklerin glisemik endeksi düşüktür. Bu da kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağladıkları anlamına gelir.
Kestanenin yapısında bulunan C vitamini ve diğer antioksidanlar, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için birebirdir. C vitamini beyaz kan hücrelerinin üretimini desteklemesinin yanı sıra, vücuttaki serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesinde de önemli rol oynar. Bu da bağışıklık sisteminin patojenler üzerine odaklanmasına ve hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
Kestanenin faydaları arasında sayabileceğimiz bir diğer önemli nokta da, kemik mineral yoğunluğunu artırmasıdır.
Kemik sağlığı deyince aklımıza bakır ve magnezyum gelmez. Ancak bakır demiri absorbe eder, üstelik kemik bütümesi ve gelişiminde de önemli rol oynar. Magnezyum da kemik mineral yoğunluğunu artırır. Kestanede bolca bulunabilen bu iki mineral sayesinde, yaşlanmanın kemikler üzerindeki osteoporoz benzeri etkilerini önlemek ya da yavaşlatmak mümkündür.
Kestane Bağırsaklara İyi Gelir
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kestane, lif deposu bir yiyecektir. Lifler ise bağırsaklarda peristaltik hareketi tetikler. Bu kestanenin, bağırsak hareketlerini düzenlediği ve rahatsızlığı önlediği anlamına gelir. Lifler ayrıca yediklerinizdeki besleyici malzemelerin mümkün olduğunca fazla emilmesini de sağlar.
Kestanenin bir diğer faydası ise beyin fonksiyonlarını iyileştirmesidir. İçinde bulunan B vitaminleri, nörolojik gelişim ve fonksiyonla doğrudan bağlantılıdır. Dahası kestanede bulunan potasyum, beyne kan akışını artırır, sinir sisteminin sağlığını korur, konsantrasyonu ve hafızayı güçlendirir.
Kestane ayrıca antioksidan özelliğiyle kanserle sonuçlanabilecek hücre mutasyonlarını önler, yapısındaki potasyum sayesinde vücutta su akışını kontrol ederek tansiyonu düzenler ve kalp krizleriyle inmeleri önlemeye yardımcı olur. İçeriğinde bulunan kaliteli yağ asitleri de kolesterolü dengelemeye yardımcı olur, vücutta enflamasyonu azaltır ve kan pıhtılarının oluşma ihtimalini azaltır.
Peki bu kadar faydalı bir yemiş olan kestanenin hiç mi zararı yok? Maalesef var. Kestanenin zararları deyince ilk akla gelen, alerjiler olabilir. Kuvvetli bir alerjen olan kestane, özellikle diğer yemişlere karşı alerjiniz varsa, tehlikeli bir yiyecek olabilir.
Zehirli Atkestanesine Dikkat
Öte yandan kestanenin yenebilir kestane olmasına da dikkat edilmelidir. Atkestanesi olarak da bilinen kestane türünün, yaprakları da meyveleri de zehirlidir. Eğer ağızdan alınırsa ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.
Kestaneden zehirlenmenin işaretleri arasında karın ağrısı, böbrek sorunları, kasılmalar, zayıflık, koordinasyon kaybı, büyümüş göz bebekleri, kusma, ishal, depresyon, felç ve uyuşukluk bulunmaktadır.
Bu nedenle elinizdeki kestanenin gerçekten yenebilir bir yemiş olduğuna emin olmadan kesinlikle ağzınıza sürmeyin. Ağaçların bir arada bulunduğu yerlerde, bazen tatlı kestane ağaçlarının altına yuvarlanmış atkestanelerinin de bulunabileceğini unutmayın.