Kenger Dolması (Şevket-İ Bostan) halk arasında Kenger Bitkisi olarak ta bilinen sebze; Osmanlı Ve Türk Mutfağı Ve Geleneksel Türk Mutfağında Da Sıklıkla yemeklerde Kullanılan Sebzelerden biridir. Bu Sebzelerden Yöresel Mutfaklarımızda Ve Bölgesel Mutfaklarımızda Birçok Yemek Çeşitleri, Salatalar, İştah Açıcılar, dolmalar, zeytinyağlılar Ve Soğuk Mezelerimiz Yöresel Yemekler Adı Altında farklı çeşitlerde Yapılmaktadır.
Türk Aşçı Haberleri olarak size bu tarifimizde Kenger Bitkisi Nedir? Kenger Nerelerde Yetişir? Kenger Otunu Nedir? Şevket-İ Bostan bitkisi hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Türk Aşçı Haberleri olarak sizlere sunmuş olduğumuz nefis yemek tarifleri hakkında yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
Kenger Dolması Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
* 4 Kök Kenger Bitkisi (Şevket-İ Bostan)
* Mutfak İpi (1 Metre)
Kenger Dolması Kızartma Harçı İçin
* 1 Adet Yumurta
* 2 Su Bardağı Un
* ½ Su Bardağı Su
* 1 Çay Kaşığı Tuz
Kenger Dolması Dolma İç Malzemesi İçin
* 1 Tatlı Kaşığı Tuz
* 1 Adet Domates
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1 Demet Nane
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 2 Yemek Kaşığı Salça
* 1 Su Bardağı Ayçiçek Yağı
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* Yarım Demet Maydanoz
Kenger Dolması Yapılış Tarifi
Yemeklik doğranan soğan yağda kavrulur, salça ilave edilerek kavurmaya devam edilir.
Pirinç, tuz, karabiber eklenerek iç pilav şeklinde pişirilir. Kıyılmış taze nane ve maydanoz
pişmiş pilavın üzerine ilave edilerek karıştırılır.
Kenger otu temizlenir ve içi oyularak boşaltılır.
Hazırlanan iç harcı, kenger otlarına doldurularak una bulanır.
Yumurtaya batırıldıktan sonra tekrar una bulanarak kızartılır.
Türk Aşçı Haberleri !!! Alternatif Videolu Tarif !!!;
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve uygulamasını uygun bulduğumuz “Kenger Tarifi” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz…
Kenger Bitkisi Nedir?
Kenger Otunu Nedir?
Kenger Nerelerde Yetişir?
Şevket-İ Bostan Nedir ? Faydaları Nelerdir?
Doğanın sayısız şifalı otlarından biri olan kenger otunun dikenleri ve sakızının faydaları saymakla bitmez.
Kenger, papatyagiller familyasından 70-80cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türüdür. Nisan-Mayıs aylarında çiçek açar. Çiçekleri de morumsu kırmızı renkte açar. Baş kısmı olgunlukta sarımsı yeşil bir renk alır.
Ülkemizde yetiştiği yerler ise Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesi’dir. Kenger, yüksek yerlerde ,dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli ve şifalı bir bitkidir. Kurak iklimi sever. Tohumlarıyla kurak ve çakıllı topraklarda yetiştirilebilmektedir.
Halk tarafından kenger genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir.
Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı yapılır. Şifa kaynağı olan sakız, bir ay çiğnense dahi bozulmaz. İlk başta biraz serttir ama daha sonra yumuşar. Akdeniz bölgesinde de olgunlaşan kenger başları kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
Kenger Sakızının Faydaları
Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi olduğu belirtilen sakızın, iltihaplanan veya patlayan kulak zarının tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, iştah açıcı ve hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına faydalı olduğu biliniyor.
Kenger Otunun Faydaları
Kenger dikeninin tohumları da bal veya pekmezle karıştırılarak tüketilebilir. Diş hastalıklarına, şeker hastalığına, kansızlığa ve halsizliğe iyi gelmektedir. Ayrıca, kenger otu suda haşlanarak salata şeklinde de tüketilebilmektedir.
Yurtdışına ve özellikle Orta Doğu pazarına ihracatı yapılan Kenger otu, ve Kenger Sakızı kıymetli ve değerli bir ottur. Sakızı da oldukça pahalıdır.