Erik Şerbeti Tarifi
Erik Şerbeti Malzemeler:
* 500 Gr Yaş Veya Kuru Erik
* 6 Çorba Kaşığı Toz Şeker
* Yarım Limon Suyu
* 8 Su Bardağı Su
Erik Şerbeti Hazırlanışı:
Tencereye su, toz şeker ve çekirdekleri çıkarılıp 4’e bölünmüş erikler ilave edilip kaynatılır.
Limon sıkılıp altı kapatılır ve iyice dinlendirilir.
Süzülüp soğuk servis edilir.
***Erik bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizmaya, gut hastalığına ve damar sertliğine iyi gelir.
Yüksek tansiyona ve kolesterole iyi gelmesi geçmişten günümüze gelen özelliklerindendir.
Plum Sherbet
Ingredıents :
* 500 Gr Plum
* 6 Tablespoons Of Granulated Sugar
* Juice Of Half Lemon
* 8 Glasses Of Water
Preparatıon :
The seeds of the plums are removed and and the plums are divided into 4.And then the plums,water and sugar are added and boiled. The lemon is added and rested well. It is filtered and served cold.
***Plum strengthens the immune system. It is good for rheumatism, gut disease and vascular stamina. It is a fact that plum is also good for high blood pressure and cholesterol from of old.
Erik Suyunun Faydaları
Farklı bir meyve suyu denemek istiyorsanız, erik suyu bunun için mükemmel bir seçenektir. Erik suyu, sağlığınızı iyileştirmek için benzersiz antioksidanlar ve organik bileşikler içerir.
Sindirim sisteminiz üzerinde hızlı ve belirgin etkilerini görebileceğiniz erik suyunu, taze erikten ya da kuru erikten yapabilirsiniz. Taze eriğin suyunu sıkabileceğiniz gibi, kompostosunu da hazırlayabilirsiniz. Kuru erikten de hoşaf yapabilirsiniz. Ancak meyvenin kendi şekeri olacağı için şeker eklememekte fayda var.
Erik suyunun en önemli sağlık faydaları, kilo vermeye yardımcı olmak, kalp krizlerini önlemek, görmeyi arttırmak, kabızlığı düşürmek ve hamilelikte yardımcı olmasıdır.
Kilo kaybı
Erik suyunda bulunan lif, gün boyunca kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur ve atıştırma ihtiyacı duymanızı veya yemek saatinizde aşırı yemenizi önler. Böylece, kalori alım sınırlarınızın içinde kalmanıza yardımcı olur.
Sindirim
Erik suyundaki lif, peristaltik hareketi tetikleyebilir ve daha sağlıklı sindirim sağlayabilir. Doğal müshil ve diüretik olarak kullanılabilir.
Göz sağlığı
Erik suyu, retinadaki oksidatif stresin azalmasına, maküler dejenerasyon riskinin düşmesine ve katarakt gelişiminin yavaşlamasına yardımcı olan iyi miktarda A vitaminine sahiptir.
Gebelikte yardımcı olur
Hamilelikte diyetinize yeni bir şey eklemeden önce daima doktorunuza danışmalısınız. Bununla birlikte, erik suyu, enfeksiyonu önlemeye, bebeğin normal büyüme ve gelişmesini teşvik etmeye ve sağlıklı kan akışını sağlamaya yardımcı olabilir.
Kolesterolü düzenler
Erikte bulunan fenoller, kolesterol üzerindeki oksidatif etkileri azaltabilen, böylelikle ateroskleroz, kalp krizi ve inmeden koruyan önemli bir antioksidan türüdür.
Kronik hastalıkları önler
Erik suyunun antioksidan kapasitesi oldukça yüksektir ve kanser, artrit ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik hastalık riskini azalttığı bilinmektedir. Erik suyunun yan etkileri
; Erik suyu, çoğu insan için mükemmel bir şekilde sağlıklıdır. Bununla birlikte, fazla tüketilirse, diyare, kramp ve hatta kilo alma gibi bazı hoş olmayan yan etkilere neden olabilir.
Evliya Çelebinin , Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağından Osmanlı Şerbetleri Hakkında Bazı Dipnotlar;
İzmir' deki "meyve gümrükhanesi" herhalde daha çok bu kuru meyveler içindi [IX 53]. Üzüm turşusu da İstanköy'den Mısır'a gönderiliyordu[IX ll5]. Su ve şerbeti soğutmak için kullanılan kar ve buz, devletin tekelinde bulunan önemli ticaret mallarındandı. Hem İstanbul civarında karın kuyularda toplanması hem de Uludağ'dan toplanan ve Mudanya iskelesinden gemilerle istanbul'a taşınan bu ürünler konusunda Evliya değerli bilgiler veriyor [I 251,1121-2].
Padişah Sofrası
Evliya Çelebi, ülkenin değişik yerlerinden padişaha ve saraya yollanan birçok yiyecek ve içecekten bahsediyor: Sudak'tan elma [VII 250], Gemlik'ten nar ve fıçılarda nar suyu [V 144], Mısır'dan kavanozlar içinde hummas limonu şerbeti [X 267], İstanköy adasından gelen limon ve turunçla yapılan meyve şurupları gibi [IX ııo]. Diyarbakır'dan nefis Hamrevat kaynak suyu güğümler içinde Sultan ibrahim'e yollanıyordu [IV 28].
Dernschwam’ın verdiği bilgilere göre “suya şeker veya bal katılarak” yapılan şerbet Osmanlı toplumunun en önemli içeceğidir. Ama, burada hemen belirtilmesi gerekir ki şeker ile yapılan şerbeti ancak “efendiler” içmektedir. İstanbul’un ara sokaklarında pek çok küçük tahtadan yapılmış barakalar mevcuttur. Bunlar da daha çok testi ve toprak kaplar içinde içilecek şeyler (meşrubat) satılır. Çeşit çeşit olan şerbetler her gün taze yapılmaktadır. Bazen birkaç çeşit şerbetin karıştırılmasıyla yeni bir çeşit de oluşturulmaktadır.
Busbecq, Türkler, “içtikleri suyun içinde biraz bal yahut şeker bulunursa Jupiter’in kevserine bile imrenmezler” demektedir.
Gerlach, Sultanahmet meydanında yapılan gösterileri izleyenlere şerbet ikram edildiğini belirtmektedir. Ramazan ayında sokaklarda yeşil veya siyah renkte şerbet ve başka içecekler satılmaktadır. Yine Ramazan’da düzenlenen eğlencelerde yorulanlar yorgunluklarını portakal çiçeği, gül ve servi çiceği şerbeti içerek giderirler.
Osmanlı Saray Mutfağında şerbet Aslında padişahın içmesi;
içecek olarak yalnız bulunduğundan, başka bir içeceğin olmadığından dolayı söz konusu olan bir olgu gibi görünmektedir. Ancak D’Ohsson eserinde “...müslümanlar içecekleri şeyler hususunda da yiyeceklerinde olduğu gibi titizdir...
Şerbetin orta halliler için basit, zenginler için teferruatlı çeşitleri vardır... büyük şahsiyetlerin evinde yıllık muhtelif şerbetleri hazırlamakla görevli kimseler vardır.... sarayda sırf şerbet, reçel v.s nin hazırlanması için özel bir büro "helvahane" vardır.