Isırgan Otu Kuymağı Tarifi

Isırgan Otu Kuymağı Tarifi

Isırgan Otu Nedir, Neye İyi Gelir? Isırgan otu Çayının Faydaları Isırgan otu nedir? Isırgan otu, cildinize temas ettiğinde kaşıntı ve kızarıklığa sebep olan, ancak son derece şifalı bir bitkidir...

Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarımızdaki Yöresel Yemeklerimizden olan Isırgan Otu Kuymağı Tarifi
Kullanılan Malzemeler
 
*    1 Bağ Isırgan
*    1 Bağ Pazı
*    1 Bağ Taze Nane
*    1 Bağ Maydanoz
*    1 Su Bardağı Mısır Unu
*    2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
*    2 Diş Sarımsak
*    Tuz Ve Toz Kırmızı Biber
*    Tereyağı
 
Isırgan Otu  Kuymağı Yapılış Tarifi
Isırgan ve pazılar yaprak yaprak yıkanır (Isırganlar eldivenle tutularak hazırlanırlar).
Kaynamakta olan suya atılıp yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Haşlanan ısırgan ve pazı süzülerek alınır ve ezilerek püre haline getirilir. Mısır unu ile harmanlanır.
Nane ve maydanoz ayıklanıp, yıkanır ve incecik kıyılır.
Sarımsak soyularak kıyılır.
Bakır tavada kıyılmış sarımsak, maydanoz ve nane hafif yağda kavrulur. Üzerine püre yapılmış mısır
unlu ısırgan, pazı karışımı eklenir.
Kavrulmuş karışıma soğuk su ilave edilip kıvamı açılır ve kaynatılır, kıvamını alınca ateşten alınır.
İstenirse az miktarda eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri "Alternatif Tarif";
Mevcut yazılı nefis tarif ile “bağlantısı olmayan” alternatif lezzet zengini ikinci bir videolu tarif seçeneğini 'de sizlere sunmak istedik. Yapmış olduğumuz bir araştırmada bu “nefis yemek tarifini” ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Isırgan Otu Kuymağı” ile ilgili alternatif video sunumundan ‘da faydalanabilirsiniz. Videodaki meslektaşımıza teşekkür eder, mutfağımız adına çalışmalarında başarılar dileriz.
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşmanızı ümit ederiz… 
 
Isırgan Otu Nedir, Neye İyi Gelir? Isırgan otu Çayının Faydaları
Isırgan otu nedir?
Isırgan otu, cildinize temas ettiğinde kaşıntı ve kızarıklığa sebep olan, ancak son derece şifalı bir bitkidir. Bu şifalı bitkinin pek çok kullanım şekli vardır, hatta bazı kültürlerde çorbası, böreği yapılır ve peynir yapımına dâhil edilir. Ancak en çok çay olarak tüketilir. İçeriğinde histamin, mineraller (kalsiyum, potasyum, demir, bor gibi), formik asit ve organik asitler ile C, A, B2, K ve D vitaminleri bulunan ısırgan otu pek çok hastalığa karşı korucudur.
 
Genel olarak yaprak ve kökleri kullanılır fakat son zamanlarda tohumu da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Isırgan otu başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere, böbrek taşları ve kemik sağlığı için kullanılmaktadır.
Isırgan otu ısırığı söz konusu olduğunda etkilenen bölgeye dokunmamak veya çizmemek önemlidir çünkü dokunma ve çizme, ısırganın içeriğindeki kimyasalları cilde daha fazla itip tahriş süresini uzatabilir. Yapılacak en doğru şey, bölgeyi sabun ve suyla yıkamaktır. Koli bandı ek liflerin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Aloe vera, kalamin losyonu ve soğuk kompresler gibi diğer geleneksel anti-kaşıntı tedavileri de kullanılabilir.
 
Isırgan otunun faydaları nelerdir?
Isırgan otu Vücudu temizler
Isırgan otu vücuttaki toksinleri temizler. İdrar söktürücü özelliği, vücutta etkisizleştirilen toksinlerin hızlı bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayabilir. Bu durum, bağırsakların besin alımını arttırarak sindirim sürecinin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar ve tehlikeli toksinlerin birikmesini önler. Ayrıca lenf sistemini uyarır ve böbreklerdeki fazla toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
 
Isırgan otu Böbrek taşlarını önler
Bu bitkinin içeriğindeki etkin maddeler böbrek, safrakesesi ve mesanede oluşan taş ile kumun kolayca atılmasını sağladığı gibi, taş-kum oluşumunu da önler. Ayrıca idrar söktürücüdür ve mesaneyi enfeksiyon ve ödemden korur.
 
Isırgan otu Dolaşımı arttırır ve kanın temizlenmesine yardımcı olur
Isırgan otunun içeriğindeki yüksek C vitamini ve demir birleşimi kırmızı kan hücresi üretimini uyarır. Böylece kan dolaşımı artar, yaralar hızla iyileşir ve enerji seviyesinde artış olur. Bu özelliği nedeniyle kronik yorgunluğu ve anemiyi hafifletmesi için önerilebilir.
 
Isırgan otu Kalp sağlığını korur
Isırgan otu çayı düzenli tüketildiğinde tansiyonu düşürmeye ve dolaşım sistemindeki gerginliği ve stresi hafifletmeye yardımcı olur.
 
Isırgan otu Solunum sorunlarını giderir
Isırgan otu saman nezlesi, astım ve diğer mevsimsel alerjiler dahil olmak üzere çeşitli solunum rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir.
 
Isırgan otu Alerjik hastalıklara iyi gelir
Araştırmalar, bu bitkiden alınan bazı ekstrakt birleşimlerinin, alerjik reaksiyonları önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir. Astımı olanlar çayını düzenli tükettiğinde bu rahatsızlığın etkilerinin azaldığı gözlenmiştir.
 
Isırgan otu Osteoartrit (Kireçlenme), artrit ve Eklem ağrısını hafifletir
Isırgan otu genellikle eller, dizler, kalçalar ve omurgada eklem ağrısı yaşayan osteoartrit ve artrit hastalarının sıkıntılı bölgelerine haricen sürülerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca ağız yoluyla alındığında da rahatlama sağlayabilir.
 
Eklem ağrıları için ısırgan otu banyoları tavsiye edilir. Romatizma ağrılarını hafiflettiği de bilinmektedir. Bunun için beş dakika kaynatılan ısırgan otu ılıdıktan sonra romatizma ağrısının olduğu bölgeye masaj yapılarak uygulanır.
 
 
Isırgan otu Gut hastalığına iyi gelir
Araştırmalar ısırgan otunun anti inflamatuar özelliğinin kronik kas ağrılarını yatıştırdığını ve gut hastalığını tedavi edebildiğini göstermektedir. En yaygın kullanımı, ısırgan otu çayı içilmesi ve bitkisel takviye olarak alınmasıdır.
 
Isırgan otu Osteoporoz ve kemik sağlığına katkı sağlar
Bor ısırgan otunun içeriğinde bulunan önemli bir mineraldir ve bu mineral kemiklerimizdeki kalsiyum içeriğinin korunmasında etkilidir. Böylece bu bitki osteoporozun başlamasının yavaşlamasına yardımcı olur.
 
Isırgan otu Prostat sağlığını korur
Başta prostat kanseri olmak üzere prostatla ilgili idrar yapma, idrar torbasının boşaltılması, ağrılı idrara çıkma, idrar sonrası damlama ve idrar akışının azalması gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olduğu gözlenmektedir.
 
Isırgan otu Cilde iyi gelir
Ekstraktlar cilde uygulandığında, ısırgan otunun aknenin (sivilce) şiddetini azalttığı ve hatta bakteriyel enfeksiyonları önleyebildiği kanıtlanmıştır. Antioksidan özelliklerinden dolayı iyileşmeyi hızlandırabilir, yara izlerinin ve lekelerin görünümünü azaltabilir ve kırışıklıklarla yaş lekelerini azaltmak için anti-aging etkilerini artırabilir. Genel olarak tonik ya da maske olarak kullanılır.
Suçiçeği ve egzamadan kaynaklanan rahatsızlıkları giderir. Yanık tedavisinde etkilidir. Zeytinyağı ile karıştırılarak yanık bölgeye uygulanır.
 
Isırgan otu Saç sağlığını korur
Saç dökülmesini önler ve kellik tedavisinde kullanılabilinir. Isırganın yaprakları kaynatılarak suyu saçın son durulamasında kullanılır. Bu işlem, kafa derisi sağlığını koruduğundan kepek oluşumunu da önler. Yanı sıra ısırgan otu çayı içilmesi bu tedaviyi daha etkili kılar. Azalan saçların yerine yeni saçların çıkmasını sağlayarak saçlarda gürleşme sağlar.
Saç dökülmesini engellemek için kullanılabilecek en sağlıklı yöntem şudur: Isırgan otunun yaprakları beş dakika kaynar suyun içinde demlenir ve soğumaya bırakılır. Bu şekilde günde 2-3 fincan ısırgan çayı tüketilir.
 
Isırgan otu neye iyi gelir?
Emzirme dönemindeki kadınların süt verimliliğini arttırır
Pek çok kanserin oluşumunu önler
Mide bulantısı ve ishali azaltır
Ülser ve hemoroitleri yatıştırabilir
Diş eti iltihabına bağlı kanamaları azaltır
 
Isırgan otu Böcek ısırıklarını tedavi eder.
Isırgan otu, uygun bir şekilde kullanıldığında çok güvenli bir bitkidir buna rağmen, ısırgan otu hasat edilirken alınması gereken birkaç önlem vardır. Hasat ederken sokmasından kaçınmak için sert bahçe eldivenleri kullanılmalıdır. En uygun hasat zamanı tercihen ilkbahardır ve genç bitki parçaları toplanmalıdır. Çiçeklendiklerinde ve tazeliklerini yitirdiklerinde daha acılaşırlar. Isırgan otunu kullanmadan mutlaka doktorunuza danışınız. 
 
Isırgan otu nasıl kullanılır?
Isırgan otu çayı nasıl yapılır ve içilir?
Çay yapımında bu bitkinin kurutulmuş yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Dört-beş dakika kaynatılan suya katılarak 5 dakika demlenmeye bırakılır ve ılık olarak tüketilir. Ahududu yaprağı, ekinezya veya goldenseal (altınmühür) gibi bitkilerle karışım hazırlanarak içilebilir.
Aktarlarda bu tarz karışımların pek çok çeşidi mevcuttur. Aynı zamanda ısırgan kök çayı ve ısırgan tohumu çayı da hazırlanabilir. Kök çayı için soğuk suda kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra 4-5 dakika demlenip soğuk tüketilir. Tohum çayı içinse tohumları iyice havanda dövülür ve ezilen tohumları 8-10 dakika kaynatılıp 10 dakika demlenmeye bırakılır ve ılık tüketilir.
 
Isırgan otu nasıl pişirilmelidir? 
Isırgan otu yaprakları ıspanak gibi sebzelerde olduğu gibi az suyla ve buğulama yöntemiyle pişirilir. Pişirildikten sonra çorba, salata ve böreğe ilave edilebilinir. Ayrıca püre haline getirilip yine salata, makarna vb. gıdalara eklenebilir. Pişirildiğinde salatalık ile ıspanak karışımı bir tadı olur. Pişmiş ısırgan otu, A, C, protein ve demir vitaminleri için mükemmel bir kaynaktır.
 
Isırgan otunun haricen kullanımı
Isırgan otu ekstresi ve kök tentürleri doğrudan vücudun eklemleri ve ağrılı bölgelerine uygulanabilir. Isırgan otu krem olarak da mevcuttur.
 
Isırgan otu kapsülleri ve tabletleri
Isırgan otu kapsülleri ve tabletleri ağızdan alınabilir. Alerji rahatlamasında aç karnına alınmasının daha etkili olduğuna dair henüz kesin bir kanıt yoktur. Şayet mide ve diğer yan etkilerle ilgili endişeler varsa ısırgan otu yiyecekle alınmalıdır.
 
Isırganotu tohumunun faydaları nelerdir?
Son dönemde uzmanların ısırgan tohumunun kansere yararlı geldiğine dair açıklamaları bu mucizevi bitkinin tohumlarına ilgiyi yönelttiyse de sağlığa başka olumlu katkıları da bulunmaktadır.
Kadın hastalıklarına iyi gelir
Mikropları öldürme özelliğine sahiptir
Özellikle akciğer ve alerji rahatsızlıklarına iyi gelir
Ödem oluşumunu engeller
Kan şekerini düşürmeye yardımcı olur
Sindirim sistemine faydalıdır. Bağırsakları temizler, şişkinlik ve gaz şikâyetlerini azaltır
Yorgunluğu giderir
Cinsel gücü arttırır
Başta Prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltır
 
Isırgan otu zayıflatır mı?
Isırgan otu kilolardan kurtulmak için tek başına yeterli olmasa da kilo verme çabalarınıza yardımcı olabilir çünkü temizleyici özelliğiyle istenmeyen metabolik atığı vücuttan etkin şekilde atılmasına etki eder. Kas dokusunda ve lenfatik sistemde depolanan atıkların azaltılması, vücudumuzun daha verimli çalışmasını sağlar. İdrar söktürücü olduğundan vücudun su kaybını önlemek için yanı sıra bol bol su tüketimi ihmal edilmemelidir. Bazı uzmanlar, metabolizmayı hızlandırdığı ve doğal bir iştah önleyici olduğundan günde 3-4 bardak ısırgan otu çayı içilmesini önermektedir.
 
Çocuklara ısırgan otu verilmeli midir?
Isırgan otu, özellikle çocukların astım tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak çocuklar için henüz güvenli ve etkili bir doz oluşturulamadığından doktor gözetiminde doz ayarı yapılması önemlidir. Bunun dışında örneğin çorbası yapılarak çocukların öğünlerine aralıklı olarak katılabilir.
 
Isırgan otunun zararları
Hamile kadınlar hekime danışmadan kesinlikle kullanmamalıdır çünkü ısırgan otu adet döngüsünü etkilediği ve rahim kasılmalarını uyarabildiği için düşük tehlikesi yüksektir.
Emzirme dönemindeki kadınların da öncesinde doktoruna danışması önerilir
Kan şekerini etkileyebildiğinden ve diyabet kontrolüne müdahale edebildiğinden diyabet hastaları kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır
Kan basıncını arttırdığından yüksek tansiyon hastaları tüketirken dikkat etmelidir
Çok iyi bir idrar söktürücü olduğundan idrar yoluyla ilgili ilaçlı tedavi gören hastalar kullanımı için doktorlarına danışmalıdır
Kan inceltici özelliğinden dolayı bu amaçla ilaç alanların dikkat etmesi gerekir
Isırgan otunun saç ve cilt sağlığı için satılan kapsülleri mevcuttur. Ancak kapsül halinde tüketilmeden önce doktora danışılması önerilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler