Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Mutfaklarda Dikenucu Salatası (Kasike) Tarifi
Kullanılacak Malzemeler (4 Kişilik)
* 1 Kg Dikenucu Otu
* 6 Su Bardağı Su
* 4 Diş Sarımsak
* 1 Çay Bardağı Ceviz İçi
* 1 Tatlı Kaşığı Tuz
* 3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
*Dikenucu ayıklanarak bol suda yıkanır.
*Tencereye 6 su bardağı su konulur, yumuşayıncaya kadar 5-6 dakika kadar haşlanır.
*Haşlanan dikenucu süzülür.
*Diğer taraftan tavaya sıvı yağ konulur.
*Üzerine dikenucunu ilave edilir ve kavrulur.
*İnce kıyılmış sarımsağı ve tuzu ilave edilip 3-4 dakika daha kavrulur.
*En son ceviz ilave edilip karıştırılır.
*Sıcak olarak servis edilir.
*Son aşamada üzerine biraz peynir koyabilirsiniz.
Diken ucu otu Nedir?
Diken ucu aynı zamanda melevcen, merucan, sparna, diken mancarı ve kırçan olarak da bilinmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi yöresel olarak pek çok ismi bulunmaktadır. Genellikle pişirilirken birçok yöntem uygulanmaktadır. Çok faydalı ve şifalı bir bitki olduğu için vücuda bir çok faydası bulunmaktadır. "Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, İştah Açıcılar"
Diken ucu otu bitkisinin filizleri, kökü ve çiçekleri kullanılmaktadır. En çok Karadeniz bölgesinde bilinen bir ot türüdür. Ormanlık bölgelerde ve dikenlik bölgelerde yetişen bir bitkidir. Buralarda yaşayan halk bitkinin yararlarına bakmaksızın börek içinde, turşu yapımında ve kavurması yapılarak kullanılmaktadır.
Diken ucu otunun özellikleri nelerdir;
Bulunduğu ortamın kuru ve sıcak olmasına dikkat edilmesi gerekir. Diken ucu otunun filizleri sebze olarak toplanıp, tüketilmektedir. Aynı zamanda köklerinden çay olarak yapılır, demlenerek, içilir.
Diken ucu otu ve faydaları;
Vücutta bağışıklık sisteminin kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır. Mesane ve böbrek taşlarını eriterek vücuttan kolayca atılmasını sağlar.
Vücuttaki kanı temizleme özelliği vardır ve cilt rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir.
Erkeklik hormonunu arttırır ve terletici özelliği bulunmaktadır. Bu sayede vücuttaki toksin maddelerin atılması sağlanmaktadır.
Aynı zamanda frengi hastalığının iyileştirilmesi için kullanılmaktadır. Diken ucu ve iğne batmış yaraların üzerine sürüldüğü zaman yaralardaki enfeksiyonu çıkartıp, iyileşmesini sağlamaktadır.
Diken ucu otu filizleri haşlanıp içilirse, idrarı söktürür ve vücuttaki ödemin atılmasını sağlar. Maydanoz ve kereviz ile birlikte damıtılıp içildiği zaman bünyeyi güçlendirerek, tüm hastalıklara karşı vücut direnç kazanmış olur.
Diken ucu otu taze iken öz suyu çıkartılıp bir miktar şeker ile kaynattıktan sonra belli bir kıvama geldiği zaman içilir. Bu karışım tüm hastalıkların derdine deva olarak bilinmektedir.
Aynı zamanda diken ucu otunun çiçekleri ezilerek penis ve testislerin üzerine sürülerek penis ve testislerdeki şişliklerin inmesini sağlamaktadır.
Tüm bu yararların dışında yiyeceklerin içerisine karıştırılarak, tüketildiği zaman diken ucu otunun şifalarından yararlanılabilir.
Diken ucu otunun zararları nelerdir;
Herhangi bir bilinen zararı yoktur. Fakat diken ucu otunun çayı ve yemeği yapılarak yiyecek olarak tüketilmeden önce bitki alerjisi olan kişiler kullanırken çok dikkatli olmaları gerekir.