Nivik Otu Tarifi

Nivik Otu Tarifi

Livik Otu, olarak halk arasında çoğunlukta Nivik Otu bitkisi olarak ta bilinen sebze; livik veya nivik olarak bilinen bu bitki, başka yörelerimizde de yetişir. Livik, türleri zehirli olan Araceae familyasına.

Livik Otu, olarak halk arasında çoğunlukta  Nivik Otu bitkisi olarak ta bilinen sebze;
 
Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da sıklıkla yöresel yemeklerde Yumurtalı Kızartması  ve Çorbasıninda yapildigi sebzelerden biridir. Gavur pancarı Otu olarak ta bilinen Bu sebzelerden geleneksel mutfaklarımızda ve bölgesel mutfaklarımızda birçok yemek çeşitleri, salatalar, iştah açıcılar, yoğurtlular, zeytinyağlılar ve soğuk mezelerimiz yöresel yemekler adı altında birçok farklı çeşitlerde yapılmaktadır.
 
Türk aşçı haberleri olarak size bu yemek tarifimizde Yılan pancarı nedir? Yılan yastığı otu nerede yetişir, Domuz marulu ve Sarmalık Otu, Yaldıran Otu, Kari Otu, Nevik Otu’ nun faydaları nelerdir? Konularında bilgilendirmek istiyoruz. Türk aşçı haberleri olarak sizlere sunmuş olduğumuz yemek tarifleri hakkında negatif ya da pozitif yorumlarınızı belirtirseniz seviniriz.
 
Türk Mutfağında En İyi Ot Yemeklerinden Nivik Otu Tarifi
Nivik Otu Kullanılacak Malzemeler
 
*    1 Kg Nivik Otu
*    4 Orta Boy Kuru Soğan
*    1 Su Bardağı Bulgur
*    2 Yemek Kaşığı Ev Salçası
*    1 Su Bardağı Hoşaflık Elma Kurusu
*    1 Yemek Kaşığı Tepeleme Toz Şeker
*    1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
*    1 Çay Bardağı Erik Kurusu
*    1 Çay Bardağı Vişne Kurusu
*    Tuz
 
Nivik Otu Yapılış Tarifi
Nivik otu temizlenir, yıkanır ve ince ince doğranır.
Bir tencerede yağ eritilir ve yarım daire şeklinde doğranmış soğan kavrulurak salça ile nivik ilave edilerek kavrulur.
 
Diğer tarafta önceden ıslatılmış erik, vişne ve elma kurusuna 2-3 su bardağı su konulur kaynatılır. Bu karışım niviğin üzerine ilave edilir.
 
Nivik yaprakları yumuşayınca bulgur, tuz ve şeker eklenir. Yarım saat kadar pişirildikten sonra soğuk ya da ılık olarak servis edilir.
 
Türk Aşçı Haberlerinden İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler yapmış olduğumuz bir araştırmada nefis yemek tarifini ve  uygulamasını uygun bulduğumuz “Tırşik nasıl yapılır " püf noktası nedir"” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Livik / Nivik Otu Nedir? Livik / Nivik Otunu Faydalari Nelerdir?
Sivas ilçe ve köylerinde livik veya nivik olarak bilinen bu bitki, başka yörelerimizde de yetişir. Livik, türleri zehirli olan Araceae familyasına mensuptur. Yöremizde, livik bitkisinin şifalı olduğuna, kişiyi hastalıklardan koruduğuna ve bazı hastalıkları tedavi ettiğine inanılıp “Her bitkinin, her otun bir şifası vardır” denilmektedir. 
 
Değişik bir çeşni olarak, bitkiyi kurutarak ve haşlayarak içindeki zehirli maddelerin etkisini gidermek suretiyle yemeği yapılan livik, Sivas halk mutfağında yemekleri özen ve dikkatle yapılan bir bitkidir. Sivas’ın Şarkışla ve Gemerek ilçelerinde de livik bitkisine; Çalı pancarı, Gâvur pancarı ve Deli ot gibi adlar verilir.
 
Bitkinin yaprakları, ağza sürülürse gıdıklanmaya benzer bir his duyulur. Bitki çiğ olarak yenmez. Deneyenler, bitkinin insanın dilini kabartacak kadar zehirli olduğunu derhal fark ederler. Ülkemizdeki Arum türleri, Gavur pancarı, Yılan pancarı, Yılanyastığı, Domuz marulu, Nevik / Nivik (Tokat, Samsun), Kari (Doğu Anadolu), Sarmalık ve Yaldıran (Tekirdağ) gibi isimlerle tanımakta ve sebze olarak kullanılmaktadır.
 

OSMANLI SARAY MUTFAĞI

Araceae familyasına mensup Eminium rauwolffii (Blume) Schott var. rauwolffii bitkisine ait, Tokat yöresinden aldığım örnekse Araceae familyasına mensup Arum conophalloides Kotschy ex Schott olarak teşhis edilmiştir.
 
Arum türlerinin taze yapraklar ve yumru bileşiminde zamk, müsilaj, nişasta, saponin ve konisin adlı bir alkaloit bulunmaktadır. Kurutulmuş yaprak ve yumrulardaki saponin ve alkaloit oranı ise eser miktardadır. Bitkinin taze yaprakları ve yumrusu hayvanlar ve insanlar için zararlıdır. Hayvanlar bu bitkinin yapraklarını yemezler.
 
Kurutulmuş yapraklar ve suda kaynatılmış yumruların zehirli etkisi kaybolur. Bu nedenle bazı yörelerde bitkinin yumruları gıda olarak kullanılır. Kurutulmuş yumrular dahilen balgam söktürücü ve müshil, taze yapraklar ve taze yumrular haricen çıban açıcı, yara iyi edici (basura karşı) ve kanı cilde toplayıcı olarak kullanılır.
 
Kaynamış suyu barsak parazitleri için içilir. Dahilen günde 1-2 g kuru yumru suda kaynatılarak verilir. Haricen taze yaprak ve taze yumrudan kesilmiş dilimler cilt üzerine konur ve sık değiştirilir. Haşlanmış livik suyu, diş etlerini kuvvetlendirmek için gargara olarak kullanılır.
 
Livik her derde deva olarak bilinen bir bitkidir. Bağırsak parazitlerini düşürür. Lohusaların sütünü arttırır. Bunun için yemeğinin yenilmesi kâfidir.
 
Yılan yastığı, tirsik, ada soğanı, gavur pancarı, yılan yastığı, olarak ta bilinen tirsik otunun faydaları nelerdir? Yılan yastığı çayının yararları... 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler