Yumurtalı Radika Kavurması "Şifa Deposu"
Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
Yumurtalı Radika Kavurması Tarifi;
Yumurtalı Radika Kavurması Kullanılan Malzemeler;
* 500 Gr Radika
* 1 Adet Soğan
* 5 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
* 3 Dal Yabani Pırasa Veya Körmen Otu(Yoksa 1 Adet İnce Pırasa)
* 2 Dal Taze Soğan
* Tuz
* Karabiber
* Kırmızı Pul Biber
* 4 Yumurta
Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. İri parçalara böldüğünüz radika, ince doğradığınız yabani pırasa, taze soğan, küp şeker, tuz ve baharatları ilave edip 15 dakika kapağı kapalı olarak kavurun. Otlar yumuşamaya başladığında yuvarlaklar açıp yumurtaları kırın. Yumurtalar pişince ocaktan alıp sıcak servis yapın
Radika (Karahindiba)
Bilimsel adı : Taraxacum officinale
Familya : Asteraceae
Anadolu'da acıgıcı, "acıgünek", "güneyik", "çıtlık", "cırtlık" ve "arslandişi" olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı "radika"dır. Muğla ilinin hemen her ilçesinde tarlalarda ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişir.
Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kenarlarında, yol kenarlarında, kırlarda yetişen çok yıllık sarıçiçekli otsu bir bitkidir.
Papatyagiller familyasından olan bu bitki, tüm Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde görülen yaklaşık 100 çeşidiyle evrensel bir türdür.
İçi “kengel” denilen acı bir sütle doludur. Uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar.
Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgârda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır.
Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5'e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır.
Karahindiba’nın faydaları nelerdir?
-İdrar söktürücü, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır.
-Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, çiçekleri ise hem güçlü bir antioksidandır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Karahindiba, çiğ yenildiğinde veya kurutulup çay biçiminde kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı ve canlandırıcı etkilere sahiptir.
-Pankreas üzerine olumlu etkisi vardır ve böbreklerin çalışmasında aktif rol oynar.
-Ergenlik sivilceleri karahindibanın kan temizleyici özelliklerini sayesinde iyileştirilebilirler.
-Karahindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir.
-Sarılık ve dalak hastalıklarında da karahindiba kullanılır.
-Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"nın yemek arşivinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Yumurtalı Radika Kavurması" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile Sosyal ağlarınızda paylaşırsanız seviniriz.