Humus Tarifi

Humus Tarifi

Humusu ilk kim yaptı? Humus Nedir? Humus Nasıl Yapılır? baklagillerden tanıdığımız nohudun oluşturduğu meze çeşidine humus denir. Nohut dışında içerisindeki tahin, sarımsak, limon..

Geleneksel Türk Mutfağında Humus Tarifi
Humus Kullanılan Malzemeler
 
*   250 Gram Nohut, 
*   1 Orta Boy Soğan, 
*   5 Yemek Kaşığı Tahin, 
*   3 Diş Ezilmiş Sarımsak, 
*   3 Yemek Kaşığı Limon Suyu, 
*   2 Çay Kaşığı Kimyon, 
*   2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber, 
*   Tuz. 
 
Humus Yapılış Tarifi
Nohutu 8-10 saat süre ile tuzlu soğuk suda bırakın, süzün. Soğanın kabuklarını soyun, bütün olarak önceden ıslatılmış nohut ile birlikte bir tencereye yerleştirin. Nohutları üç parmak geçecek kadar soğuk su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, yumuşayıp ince dış kabukları soyulmaya başlayıncaya kadar haşlayın, süzün, soğanı atın. 
 
Nohutlar soğuduktan sonra parmaklaırınızla kabuklarını soyun, havan veya mutfak robotu ile un haline getirin. Çukur bir kapta tahin, ezilmiş Sarımsak, limon suyu ve kimyonu iyice karıştırın, tuzunu ayarlayın, nohuta ilave edin, tekrar karıştırıp yayvan bir tabağa alın. Servis yaparken üzerine zeytinyağı ve kırmızı biber gezdirin. 
 
Sarımsak ve kimyon miktarlarını ağız tadınıza göre, kıvamını da su ilave ederek son karıştırma sırasında ayarlayabilirsiniz. Sindirimi ağır olmakla birlikte zeytinyağı yerine eritilmiş tereyağını son anda üzerine dökerek sofraya getirebilirsiniz. “Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, İştah Açıcılar”
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Humus Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Humusu ilk kim yaptı? Humus Nedir? Humus Nasıl Yapılır?
Ana malzemesini baklagillerden tanıdığımız nohudun oluşturduğu meze çeşidine humus denir. Nohut dışında içerisindeki tahin, sarımsak, limon suyu, tuz ve kırmızı biberin karışımıyla ortaya hem lezzetli hem de kültürel bir meze çıkar. Lübnan, İsrail, Mısır ve Ortadoğu’daki çoğu Arap ülkelerinin sofralarında bulunmaktadır. Tek başına yenilebildiği gibi, kırmızı etin ya da kızarmış tavuğun yanında da servis edilmektedir. Ayrıca içki sofralarında da sıklıkla tercih edilen bir meze çeşididir.
 
Arapça’da hummus kelimesi nohut anlamına gelmektedir. Ülkemize ise humus olarak geçip aynı şekilde okunmaktadır. Türkiye’de daha çok Hatay yöresinde yapılmaktadır. Farklı olarak Ermenistan ve Yunanistan’da sevilerek tüketilmektedir. Humus’un tarihi hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Ancak nohudun ilk yetiştiği yerlerin Akdeniz ve Ortadoğu olduğu söylenmektedir. Dolayısıyla  humusun burada keşfedilmesi ihtimali yüksektir.
 
Türkiye’de Hatay ve Mersin yöresinde hakimiyet kurmuştur humus. Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da da oldukça popüler bir ürün haline gelmiştir. Humus Ortadoğu’da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken; Avrupa ve Amerika’da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir. Memleketimizde de genelde meze amaçlı kullanılır.
 
Sunum ve özellikle hazırlık konusunda en önemli nokta,ustadan ustaya değişen hazırlama tekniğidir. Humusa katılan malzemelerden ve miktarlarından çok, malzemelerin nohuta ne sırayla ve nasıl eklendikleri humusun kıvamını ve tadını belirler. Örneğin soyulmuş nohutlara ezme sırasında eklenen sarımsağın tadı daha yumuşak olarak ortaya çıkar, veya karbonatla kaynatılmış nohutun humusu daha pürüzsüz fakat daha hafif gövdeli olur. Ustaların bu seçimleri sundukları humusun tadını doğrudan etkilemektedir.
 
Nohut Suyunun Faydaları
Nohutların kaynatılmasıyla elde edilir ve sağlık açısından birçok faydası vardır. Nohut suyunun diş ağrısından cilt sağlığına, sindirim sisteminden kalp damar sağlığına kadar çok geniş bir yelpazede sağlığımıza hizmet ettiği çok eski çağlardan itibaren bilinir. Öyle ki nohut İbni Sina tarafından hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.
 
Nohut suyu ile yüzünüzü yıkamanız sivilce sorununun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir, aynı zamanda akne tedavisinde kullanılır.
Nohut suyu cilt sağlığını genel anlamda korur, cildi ölü cilt hücrelerinden ve yağlardan temizler, cilt gözeneklerini açarak nemlenmesini sağlar, cildin esneklik kazanmasına yardımcı olur. Cilt hücrelerinin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur.
 
Bazı sağlık uzmanları nohut suyunun cinsel gücü arttırdığını savunmaktadırlar.
Farklı çeşitleri olan humus hastalığına iyi gelir.
Nohut suyu akciğeri temizlediği gibi serbest radikallerin neden olduğu zararlardan akciğeri korur.
Nohut suyu yaraların hızla iyileşmesini teşvik eder.
 
Romatizma ve özellikle sırt ağrılarına iyi gelmektedir. Nohut suyunun ağrı olan kısma uygulanması yeterlidir.
Nohut suyu diş ağrılarını giderir, ağız temizliğini sağlar, içerdiği antioksidan kombinasyonu yardımıyla ağız içini serbest radikallerden ve zararlı bakterilerden temizler.
 
Sindirim sistemi için faydalıdır, aç karınla içildiğinde bağırsak hareketlerini arttırır ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur.
Bazı sağlık uzmanları aç karınla yenilen özellikle siyah nohut kurtların dökülmesine yardımcı olur ve ayrıca uzun süre açlık hissini gidermeye yardımcı olur.
Diyet döneminde olan kişilerin kolay kilo vermesini sağlar.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler