Ekşili Lohusa Çorbası Tarifi
Ekşili Lohusa Çorbası Kullanılan Malzemeler
* 2 Yemek Kaşığı Un
* 7 Bardak Et Suyu
* 1 Yumurta Sarısı
* 1 Çay Bardağı Yoğurt
* 2 Adet Limon
* 250 Gr Kıyma
* 2 Yemek Kaşığı Tereyağı
* 1 Çay Kaşığı Karabiber
* 1 Çay Kaşığı Tuz
Ekşili Lohusa Çorbası Yapılış Tarifi
*** 7 bardak et suyunu ocağa alıp kaynamaya bırakın.
*** Yumurta sarısı, yoğurt, limon suyu ve unu bir kaseye alın.
*** Üzerine et suyundan biraz ilave edin ve iyice çırpın.
*** Daha sonra yaptığınız meyaneyi yavaş yavaş et suyuna ilave edip karıştırın.
*** Et suyu iyice kaynayıp un kokusu gidene kadar pişirin.
*** Kıymayı karabiber ve tuz ile yoğurup minik minik yuvarlayın.
*** Tereyağında kızartıp çorbaya ekleyin ve karıştırın.
*** iki dakika daha kaynatarak özleşmesini bekleyiniz.
*** Aynı işlemi unu tereyağında kavurup et suyunu verip, hazırlanan terbiyeyi ilave ederek te yapabilirsiniz.
*** Sıcak olarak servis ederken kıyılmış maydonoz ilave edebilirsiniz.
*** Geleneksel Türk Mutfağı, Yöresel Yemekler, Yöresel Mutfaklar, Osmanlı Saray Mutfağı, Osmanlı Yemek Kültürü, İştah Açıcılar, Çorba Tarifleri
Evliya Çelebinin Kayıtlarında Ve Osmanlıda Saray Mutfağından Osmanlıda Çorbalar Hakkında Bazı Dipnotlar;
İmaret Mutfağı
Seyahatname' de birçok imaretle ilgili bilgi bulunuyor. Burada verilen yemek genellikle çorba ve ekmekten oluşuyor ve vakıf şartlarına bağlı olarak yolculara, medrese öğrencilerine, fakirlere, veya imaretin bağlı olduğu külliye çalışanlarına veriliyordu.
Üsküdar'da Mihrimah Sultan İmareti'nde kalan yolculara en fazla üç gün süreyle iki öğün buğday çorbası ve ekmek [I 203], İpsala'daki Husrev Kethüda Kervansarayı'nda yolculara buğday çorbası ve ekmek, Cuma günleri de yahni, pilav ve zerde [V 168], Trabzon'daki Hatuniyye Camii'ne bitişik imarette yolcular ve gemicilere beyaz ekmek ve türü belirtilmeyen yemek [II 52] veriliyordu.
Sivas'taki Kızıl Medrese'nin şanslı talebelerine Çin porseleni kaseler içinde şekerli nefis yemekler veriliyordu [III 123]. Kudüs'e yakın Cavliyye Camii önündeki imarette her gün yedi bin sahanlık buğday çorbası, pilav, yahni, zerde ve ekmek, cuma günleri ayrıca sütlaç ve pekmez paludesi pişiriliyordu. Herkes bu güzel yemeklerden yiyebildiği için şehir halkı kendi evlerinde yemek pişirmeyi bırakmıştı, ancak misafirleri gelirse yemek yapıyorlardı [IX 256].
Dini İnanışlar
Evliya Çelebi, yemekle ilgili çeşitli dini inanışları da anlatıyor; Cennet'te Adem ve Havva'ya yasaklanan yiyeceğin buğday olduğunu, insanoğlunun ilk pişirdiği yemeğin buğday çorbası olduğu inanışını aktarıyor [I 230, IX356].
Osmanlıda işkembe çorbasının ismi “Zerafetül Kabahat” idi. evliya çelebinin kayıtlarında ‘da bu çorbanın çok güzel olduğu ama rüşvet aleminin (gece alemi) bir yiyeceği olduğunu ‘da özellikle belirmiştir..!
Genelde şölen niteliğindeki yemeklerde; tavuk, ekşili tavuk, güvercin, piliç, ekşili piliç, börek, bohça (poğaça), tatamaç (mantı benzeri bir yemek), ıspanak böreği, çorba, katı çorbası, kefal çorbası, baklava, çeşitli dolmalar, kebaplar ekşi aşı, muhallebi, pilav, tavuklu pilav, kıymalı- sade ve ballı börekler bulgur pilavı, zerde, yahni, paça, kabak reçeli (kabak tatlısı olabilir) aşure, turşu çörek, gözleme, girde (açılmış yufka) nukul (bir çeşit tatlı), tarhana çorbası, simit, erişte ördek, kuzu kebabı, tavuklu börek, aşure, çeşitli soğuk şerbet ve hoşaflar sofrada yer almaktadır.