Palamut Balığı Pilaki Tarifi

Palamut Balığı Pilaki Tarifi

Osmanlı’da balık her ne kadar paşalar, ağalar yada elit tabaka için rağbet gören bir yemek olsa ‘da Müslüman ve gayrimüslimler içinde rüşvet “gece” aleminin bir yemeği olarak bilinirdi...

Osmanlı Saray Mutfağından İlgili Bazı Dipnotlar
Osmanlı’da balık her ne kadar paşalar, ağalar yada elit tabaka için rağbet gören bir yemek olsa ‘da Müslüman ve gayrimüslimler içinde rüşvet “gece” aleminin bir yemeği olarak bilinirdi..!
 
Osmanlı zamanında bilindiğinin aksine saraydaki balık o kadar önemliydi ki paşalar ve ağalar için sadece onlara özel boğazda balık avlayan balıkçılar vardır..!
 
Osmanlı zamanında Müslüman  halkın çoğunluğu baliği boğazdaki balıkçılardan alır ve orada tüketirlerdi. Sebebi de evde pişerken kokusunu komsular duyup ta göz hakki olmasın diye bir düşünce vardı..!
 
Palamut Balığı Pilaki Tarifi
Balık Pilaki Kullanılan Malzemeler "Balık Yemekleri"
 
*   750 Gram Palamut Balığı, 
*   6 Diş Sarımsak, 
*   2 Orta Boy Soğan, 
*   2 Küçük Havuç, 
*   2 Orta Boy Patates, 
*   2 Orta Boy Domates, 
*   3 Sap Kereviz Yaprağı, 
*   2 Defne Yaprağı, 
*   Yarım Demet Maydanoz, 
*   4 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   2 Limonun Suyu, 
*   Tuz, 
*   Karabiber. 
 
Balık Pilaki Yapılış Tarifi
Palamut Balığını temizleyin ve ince dilimler halinde doğrayın. Yayvan bir kaba yerleştirin. Üzerlerine limon suyunu dökün. En az yarım saat dinlenmeye bırakın. Sarımsakları ayıklayın ve ezin. Soğanların kabuklarını soyun, herbirini ikiye bölün. Piyaz şeklinde doğrayın. 
 
Havuçları kazıyın, 3-4 santim uzunluğunda ve kibrit kalınlığında doğrayın. Patatesleri soyun, yarım santim kalınlığında yarım halkalar halinde içinde soğuk su olan bir kabın içine doğrayın. Domatesleri sıcak suya atın ve 15-20 saniye sonra çıkartın. 
 
Kabuklarını soyun, çekirdeklerini atın ve rendeleyin. Kereviz yaprağını yıkayın ve kurulayın. Maydanozu yıkayın ve saplarını kopartıp yapraklarını ince ince kıyın. 
 
Geniş bir tavaya yağı koyun, ısıtın, soğanları ilave edin. Yumuşayıp rengi dönene kadar yakmadan birkaç dakika kavurun. Havuç, pırasa ve patatesi ekleyin. Karıştırarak kavurmaya devam edin. 4-5 dakika sonra domates rendesi, kereviz yaprağı, defne yaprağı, tuzu ve biberi ekleyin. 
 
Arada bir kontrol edip gerektiğinde sıcak su ilave edin. Patatesler yumuşayıp koyu bir salça elde edinceye kadar ağır ateşte pişirin. Pişen salçanın üçte birini yayvan kapaklı bir kaba yayın. Üzerine balık dilimlerini yerleştirin. Balıkların üzerine kalan salçayı dökün. Ince limon dilimleri yerleştirin. 
 
15-20 dakika hafif ateşte pişirin. Ilık olarak servis yapmadan önce kereviz ve defne yaprağını çıkartın. Arze ederseniz yemeğiniz piştikten sonra balık dilimlerini zedelemeden ayrı bir servis tabağına alıp salçasını mutfak robotundan geçirdikten sonra balıkların üzerine dökebilirsiniz. Domates rendesi yerine 2 yemek kaşığı domates salçasını ılık suda eritip koyabilirsiniz. 
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Palamut Balığı Pilaki Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Palamut Balığının Bilinen ve Bilinmeyen Faydaları
Palamut balığının faydaları nelerdir diyorsanız bu balığın en önemli faydasının gözlere olduğunu söyleyebiliriz. İçinde yer alan vitaminler ve mineraller sayesinde gözlerinizin iyi bir şekilde görmesini sağladığı gibi uzun yıllar boyunca gözden kaynaklı sağlık sorunları ile daha iyi bir şekilde mücadele etmenize yardımcı olmaktadır.
 
Palamut balığının eti yapısal olarak incelenecek olursa bol miktarda d vitaminini barındırdığı gözlemlenebilir. Protein bakımından zengin olan palamut balığı kas ve iskelet sisteminin düzgün bir şekilde gelişmesi açısından yardımcı bir besin türü olarak görülmektedir.
 
Sülfür, fosfor ve vanadyum bakımından zengin olan palamut balığı bu maddeler sayesinde bir türlü kapanmayan yaraların kapanmasına yardımcı olmaktadır. "Bölgesel Mutfaklar, Yöresel Mutfaklar, Geleneksel Türk Mutfağı, Osmanlı Saray Mutfağı, İştah Açıcılar, Deniz ürünleri, Deniz Ürünü Tarifleri"
 
Diş eti kanamaları birçoğumuzun mücadele etmek zorunda kaldığı bir sağlık sorunudur. Palamut balığı içerisinde bulundurmuş olduğu proteinler sayesinde diş etlerinin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Eğer diş eti kanaması gibi sağlık sorunlarınız varsa bu sağlık sorunlarından palamut balığını tüketerek kurtulmanız mümkündür.
 
Palamut balığı içerisinde yer alan maddeler kişinin yaşlanmasını geciktirmektedir. Bu balığın içinde yer alan bazı maddeler hücre yenileyici özelliğe sahip olduğundan dolayı yaşlılık belirtileri daha geç ortaya çıkar. Ayrıca cildinizde yer alan kırışıklıklar palamut balığı sayesinde büyük oranda ortadan yok olmaktadır. Palamut balığı saç dökülmelerini de engellemektedir.
 
Saç dökülmesi probleminiz varsa palamut balığı yağı alarak bunu dökülmelerin meydana geldiği bölgeye sürün. Bir süre sonra dökülmelerin tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz. Palamut balığı şeker hastaları tarafından rahat bir şekilde tüketilebilir ancak şeker hastaları bu balığı nasıl tüketecek derseniz ızgara yaparak tüketmeleri daha yerinde bir karar olur.
 
*     Palamut balığının içerisindeki vitaminler saçlarınızın kuvvetlenmesini sağlar.
*     Palamudu sık tüketen kişilerin diş yapısının normalden daha düzgün olduğu görülmüştür.
*     Cildi gençleştirdiği gibi cildi onarıcı özelliğe de sahiptir.
*     Palamut balığı, fosfor, sülfür ve vanadyum açısından zengindir.
*     Balık çeşitlerinin arasında en çok protein ve D vitamini bulunduran balıktır.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler