Evliya Çelebi'nin Diliyle
Bakırdan başka metallerden yapılan bazı eşyalar zikrediliyor;
örneğin, hoşafçıların dükkanlarını süsledikleri pirinç taslar [I 250] ve Sultan ibrahim'e yollanan Diyarbakır'ın meşhur Hamrevat kaynak suyunun konulduğu gümüş, kurşun ve tutya güğümler ve ağaçdan oyma boduçlar [IV 28].
Zerdenin Muaviye tarafından, hoşafın Hazret-i Osman tarafından ortaya çıkarıldığına inanıldığı için İran' da bu iki yemek makbul görülmüyormuş. Evliya, yine de birçok İranlı'nın zerdeyi gizlice yediğini söylüyor [IV 178].
Genelde şölen niteliğindeki yemeklerde; tavuk, ekşili tavuk, güvercin, piliç, ekşili piliç, börek, bohça (poğaça), tatamaç (mantı benzeri bir yemek), ıspanak böreği, çorba, katı çorbası, kefal çorbası, baklava, çeşitli dolmalar, kebaplar ekşi aşı, muhallebi, pilav, tavuklu pilav, kıymalı sade ve ballı börekler bulgur pilavı, zerde, yahni, paça, kabak reçeli (kabak tatlısı olabilir) aşure, turşu çörek, gözleme, girde (açılmış yufka) nukul (bir çeşit tatlı), tarhana çorbası, simit, erişte ördek, kuzu kebabı, tavuklu börek, aşure, çeşitli soğuk şerbet ve hoşaflar sofrada yer almaktadır. "Osmanlı saray mutfağı"
Taflan Hoşafı Tarifi "10 kişilik"
Taflan HoşafıMalzemesi:
* 500 gr. taflan
* 500 mi. soda (2 su bardağı)
* 1,5 it. su (6 su bardağı)
* 300 gr. tozşeker
Taflan Hoşafı Yapılışı:
Taflanları bir örtü üz erine serpip güneşte 3 gün kurumaya bırakın.
Yıkayıp, bir gece öncesinden sodanın içinde bekletin.
Kullanmadan önce bol su ile birkaç kez yıkayıp süzdürün .
Şekeri su ile kaynatarak bir şurup hazırlayın.
Taflanları içine atıp 5 dakika pişir in ve ateşten alın.
Soğumaya bırakın.
Soğuyunca gerekirse su ekleyerek servis yapın.