Geleneksel Türk Mutfağında Sığır Dili Otu Nedir? Sığır dili otu yıkanıp haşlanır. Suyu sıkılıp top haline getirilerek bıçakla ince ince doğranır. Sıvı yağda...
Geleneksel Türk Mutfağında Sığırdili Boranisi Tarifi "6-8 Kişilik"
Sığırdili Boranisi Tarifinin Malzemeleri
Pişirme Süresi: 25 dakika
* 1 kg Sığırdili Otu
* 500 gr Ezilmiş Süzme Yoğurt
* 2 Diş Sarımsak
* 1 Çorba Kaşığı Salça
* 2 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
* Tuz
Geleneksel Türk Mutfağında Sığırdili Boranisinin Yapılış Tarifi
Sığır dili otu yıkanıp haşlanır.
Suyu sıkılıp top haline getirilerek bıçakla ince ince doğranır.
Sıvı yağda hafif kavrulur.
Sarımsaklı yoğurt ile karıştırılır.
İstenirse üzerine tereyağında kavrulmuş salça gezdirilerek servis yapılır.
Geleneksel Türk Mutfağında Sığır Dili Otu Nedir?
Diğer bir adıyla sığır kuyruğudur. Hekimlikte kullanılan bir bitki türüdür. Dünya üzerinde neredeyse her bölge üzerinde yetişen çeşitleri mevcuttur. Bir çeşidinin kökündeki kırmızı madde boyacılık sektöründe kullanılır. Bunlardan İtalyan sığır dili ise parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. Genellikle iki yıl ömürleri olan, haziran ve ağustos ayları arasında parlak sarı renk çiçek açıp 20-150 cm boylarında olurlar. Daha çok yol kenarlarında ve ekilmemiş yerlerde bulunur.
Gövdeleri dik ve yünümsü tüylerle kaplıdır. Yapraklar gövdenin alt kısımlarında rozet halinde dizilmiş olup, yünümsü tüylüdür. Ancak gövdesinde bulunan yapraklar sapsızdır. Çiçeği gövdenin ucunda sık yada seyrek biçimde salkım olarak toplanırlar. Çiçeklerin çanak ve taç yaprakları beşer parçalıdır. Meyveleri yuvarlak şekillerde ve çok tohumludur.
Çiçekleri yapısında uçucu yağ ve glikozit barındırır. Çiçeği balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. Bazı türlerin tohumlarında Saponin maddesi bulunur ve bu madde balıklarda zehirleyici etki gösterir. Bu yüzden balık avlamada çok kullanılmaktadır. Bitkinin yaprakları terletici, balgam sökücü ve idrar arttırıcı olarak kullanılır. Türkiye, sığır dili türleri bakımından çok zenginliğe sahiptir. Yaklaşık olarak 200 tür bulunmaktadır.