Papaz Yahnisi Tarifi

Papaz Yahnisi Tarifi

Papaz Yahnisinin tarihi nedir? Papaz Yahnisi nereden geldi? Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının en karakteristik yemeklerinden birisidir. Halk arasında “soğan yahnisi” ...

Papaz Yahnisinin tarihi nedir? Papaz Yahnisi nereden geldi?
Papaz yahnisi Kırklareli mutfağının en karakteristik yemeklerinden birisidir. Halk arasında “soğan yahnisi” denilse de yöre mutfağında “soğan yemeği” denilen bir başka yemekle karıştırmamak için “papaz yahnisi” adı tercih edilmektedir.
 
İsmini almasıyla ilgili küçük bir rivayet vardır: 
Mübadele öncesi dönemde Rum, Bulgar ve Yahudi azınlıklar yörede Türk nüfusla bir arada yaşamaktaydı. Hastalığında komşusunun ikram ettiği arpacık soğan ve et ile hazırlanmış bu yemeği çok beğenen azınlıklardan bir din görevlisinin daha sonra komşusundan bir daha yapmasını istediğiyle ilgili bir rivayet yemeğin adının da kaynağı gösterilir.
 
Ortak bir kültürün yemeği olan papaz yahnisi Türklerin mutfağında sirke ile, yörede yaşamış olan azınlıkların mutfağında ise şarap ile tatlandırılmaktaydı. Geleneksel Türk Mutfağında papaz yahnisi papazların perhiz yemeği olarak ta bilinmektedir… 
 
Papaz Yahnisi Tarifi
5 Kişilik
Papaz Yahnisi Tarifi'nin Malzemesi
 
*2 adet lüfer ya da palamut balığı
*500 gr. (temizlenip dilimlenmiş)
*300 gr. soğan (halka halka doğranmış), (3 orta boy)
*1 bağ maydanoz
*tuz
*taze çekilmiş karabiber
*300 gr. domates (kabuklan soyulup, ince doğranmış)
*90 ml. sirke (6 çorba kş.)
*90 ml. zeytinyağı (6 çorba kş,).
 
Papaz Yahnisi Tarifi'nin Yapılışı :
Temizlenmiş balıkları yıkayıp, bir süzgece çıkarın.
Sular süzülünce bir toprak güvece yerleştirip, aralarını halka soğanlar ve dal maydanozlar ile doldurun.
 
Doğranmış domatesleri ekleyip, tuzunu ve biberini serpin.
Üzerlerine sirkeyi ve zeytinyağını gezdirin.
Balıkların düzeyine gelecek kadar su ekleyin.
Güveci kısık ateşe oturtun. 
 
Balıklar suyu çekip, yalnızca zeytinyağı kalıncaya kadar yaklaşık 1saat pişirin.
Ateşten alıp, 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Yahniyi, iyice soğuduktan sonra servis yapın.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Papaz Yahnisi Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Fatih Sultan Mehmet’in sofrasında Karidye (karides), balık yumurtası (beyzai mahi) kurutulmuş balık (çiroz)  kekikli morina baliği, ve istiridye var.
 
(15. yy şirvani- 26 çeşit deniz haşeratı listesi var. Ama bir gerçek daha var ki deniz ürünleri içki meclislerinde daha çok tüketilen bir sofra çeşidi idi..!
 
Osmanlı döneminde “1820”  ikinci Mahmut ve elit çevreleri tarafından çok fazla rağbet gören kılıç balıkları boğazı hızlı bir şekilde Marmara’ya doğru geçince divani hümayuna müracaat ediliyor ve görüşme devlet meselesi haline getirilip kaptanı derya ya emir veriliyor.
 
“Marmara’dan kılıç balıklarının yakalanarak geri getirilmesi” diye. Ama bu gerçekleşmesine gerek kalmadan, kılıç balıkları kendiliğinden boğaza geri dönmüşlerdir..!


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler