Miftahi Tas Kebabı Tarifi

Miftahi Tas Kebabı Tarifi "Urfa"

Şanlıurfa Mutfak kültürü, geçmişten gelen en zengin kültürel miraslarımızdan biridir. Urfa Mutfağını, müstesna konumuna getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir...

Miftahizade lakâbıyla tanınan ve şimdi Açanal soyadını almış olan Urfa'nın yerli ve eski bir ailesinin, bu yemek için yapılmış olan özel bir kapta yaptıkları "tas kebabı"
 
Miftahi Tas Kebabı Tarifi "Urfa"
Miftahi Tas Kebabı Tarifi Malzemeleri;
 
*  1 kg kuzu eti, 
*  300 gr arpacık soğan, 
*  1 çorba kaşığı tuz, 
*  1 çay kaşığı karabiber, 
*  1 çay bardağı su, 
*  250 gr kuyruk yağı, 
*  10-12 sap yeşil soğan, 
*  1 demet maydanoz, 
*  1 kahve fincanı nar pekmezi. 
 
Osmanlı Saray Mutfağı ve Anadolu Mutfağından nefis yemek tariflerimizden harika bir çeşit olan Miftahi Tas Kebabı Yapılış Tarifi;
 
Kuzu eti kuşbası doğranıp yıkanır.
Soğanın iki ucu kesilir, soyulur.
Et, tuz, karabiber ve soğanla beraber hepsinin sığabilecekleri büyüklükte bir tasa (bu yemeğin özel tası vardır) konulur.
 
Bir çay bardağı kadar su ilave edilir.
Tasın üzeri kuyrukla kapatılır.
Tas, içindekilerle birlikte yine bu yemek için özel olan tavasına ters çevrilir.
Ayrıca yeşil soğanla maydanoz ince ince kıyılarak ayrı bir kabın içinde, ters çevrili tasın üzerine konulur. 
 
Böylece kısık ateşte 3,5-4 saat pişirilir.
Ateşten indirdikten sonra soğan ve maydanoz karışımının üzerine nar pekmezi dökülür.
Solmuş olan soğan maydanoz karıĢımı tasın etrafını saracak şekilde tavaya serilir.
Yanında pirinç pilavıyla servis yapılır. 
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Miftahi Tas Kebabı Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Şanlıurfa Mutfağının Bazı Özellikleri 
Şanlıurfa Güneydoğu Anadolu mutfağının karakteristik özelliklerinin hemen hemen hepsini taşıyan bir yöre. Bol salçalı, acılı ve baharatlı yemekler mutfak kültürünün temelini oluşturuyor. Baklagillerin yanı sıra yarma denilen buğday, çorbalar ve soğuklarda kullanılıyor. Urfalılar misafir ağırlamak ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten büyük bir zevk alıyorlar. 
 
Şanlıurfa'nın yöresel yemekleri arasında; ayran çorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı çorba, çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç, ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has dolması, mimbar, acır bastırmasını sayabiliriz
 
Urfalı lar asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemeklerle beslenmesini bilmişlerdir. Yöre yemeklerinin lezzetleri yanı nda besin değerleri de çok yüksektir. Yemek yapma becerisinin yanında yaptıkları yemekleri misafirleriyle paylaşmak geleneği bütün Anadolu insanına mahsus bir özelliktir. Ancak Urfalıların misafir sevme özelliğinin, hiç bir öğün misafirsiz yemeğe oturmayan Hz. İbrahim (A.S.)'dan geldiği söylenmektedir. 
 
Soğanlı Kebap, Müftehi Tas Kebabı, Frenkli (Domatesli) Kebap, Kemeli Cacık, Bostana, Zeytin Bostanası, Koruk Salatası, Pencer Cacığı, Peynirli Kadayıf, Katmer, Daş Ekmeği, Aşır Aşı, Palıza, Haside, Küncülü Akıt, Kuymak, Zingil, Zerde, Kadı Beyni, Peynirli Helva, Un Bulamacı, Palıza geleneksel yöresel yemekler arasında sayılabilir. Urfalılara iki şeyi zor beğendirisiniz biri müzik diğeri yemek ve tatlılardır.
 
Urfa Mutfağında Çorbalar:
Ayran şorbası, hamurlu, pıt pıt, sarı şorba.
 
Urfa Mutfağında Yemekler:
Çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, soğan tavası, su kabağı, bütün balcan, sarımsak aşı, kaburga, isot çömleği, bamya çömleği, acır annaziği, sac kavurması, tatlı bamya, erik tavası, lolaz dürmüğü, saca basma, döğmeç ekmek aşı, kenger aşı, semsek, has (marul) dolması, mimbar, acır bastırması, soğan tavası, ağzı açık, ağzı yumuk, pendirli ekmek, elma aşı, masluka, lebeni, boranı.
 
Urfa Mutfağında Pilavlar:
Kuzu içi, duvaklı pilav, üzlemeli pilav, meyhâne pilavı, firikli pilav, ciğerli bulgur pilavı, baklalı bulgur pilavı, mığrıbi pilav.
 
Urfa Mutfağında Köfteler:
Basma köftesi, aya köftesi, lıklıkı köfte, dolmalı köfte, köfteli erik, tiritli köfte, yuvarlak, kıyma, yumurtalı köfte, mercimekli köfte, firenkil köfte, yağlı köfte, etli köfte (çiğköfte).
 
Urfa Mutfağında Kebaplar:
Kıyma kebabı, patatesli kebap, haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, kazan kebabı, tepsi kebabı, kemeli tas kebabı, balcanlı kebap, soğanlı kebap, müftehi tas kebabı, frenkli (domatesli) kebap, ciğer kebabı.
 
Urfa Mutfağında Salata ve Cacıklar:
Kemeli cacık, bostana, zeytun bostanası, koruk salatası, pencer cacığı.
 
Urfa Mutfağında Tatlılar:
Peynirli kadayıf, katmer, daş ekmeği, aşır aşı, palıza, fakir şıllığı, şıllık, haside, küncülü akıt, kuymak, zingil, zerde, kadı beyni, pendirli helva, un bulamacı, palıza.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler