Amasya Mutfağında Bakla Dolması Tarifi (Amasya)
Bakla Dolması Tarifinin Malzemesi
* Yarım kilo yarma,
* yarım kilo bakla,
* iki yüz elli gram kıyma,
* iki adet soğan,
* yeteri kadar dere otu ve maydanoz,
* bir yemek kaşığı salça,
* bir çay bardağı sıvı yağ,
* yeteri kadar tuz,
* bir yemek kaşığı çemen,
* bir kilo asma yaprağı,
* bir kilo kuzu ya da tavuk eti .
Bakla akşamdan ıslatılır. Yarma, bakla, kıyma, soğan, dereotu, salça, yağ, tuz ve çemen harç olarak hazırlanır. Tencere içerisine kemikli et dizilir. Hazırlanan iç belli miktarda alınarak tuzu alınmış yaprak içerisine bohça şeklinde sarılıp tencere içerisine dizilir. Sarma işlemi bittikten sonra iki bardak su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır.
Kısık ateşte bir saat kadar pişirilmeye bırakılır. Orta Boy iki adet kuru so- ğan yağda kavrulur, salça ve tekrar bir bardak su ilave edilerek beş dakika kaynatılır. Hazırlanan sos pişen yemeğin üzerine dökülür, tencere ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Servis yapılır.
Bakla dolmasının yapımının ve kullanımının çok eskilere dayandığı bilinmektedir. Yemeğin en önemli malzemelerinden olan asma yaprağının Amasya yöresinde hemen hemen her evin bahçesinde bulunması ve yapımının kolay olması bakla dolamsının yörede hızla yayılmasını ve sevilmesini sağlamıştır.
Yemek, yöre halkı tarafından bayramlarda, düğünlerde, kabul günlerinde vs. yapılmaktadır. Yemek özellikle düğünlerde mutlaka yapılır. (İçindeki bakliyatın bereket sembolü olması ve yeni evli çiftin evine bereket getireceği inancı önemli bir etkendir.)
Yıl içinde yüzlerce turistin ziyaret ettiği Amasya’da çok sayıda yöresel yemek sunan lokanta bulunmaktadır. Bu lokantalardan biri olan Amasya Mutfağı, mönüsünün ilk sırasında bakla dolmasına yer vermiştir.
Böylelikle dolmanın yayılma alanı da genişlemiş bölgenin yerlileri tarafından çok sevilen yemek turistlere de tanıtılmış ve onların da beğenisine sunulmuştur.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Nursel'in Mutfağı - Baklalı Dolma Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Amasya Mutfağının meşhur yemekleri
Amasya ilimizin yöresel yemekleri hangileridir? İşte Amasya'nın meşhur yemekleri...
Amasya'nın meşhur yemekleri
Amasya tarihsel yaşamı ve köklü bir kültür düzeyi yanında ekolojik yapısıyla da zengin bitki örtüsüne, dolayısıyla zengin mutfak kültürüne sahiptir. İşte Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sitesine göre Amasya'nın yöresel yemekleri:
Amasya Mutfağında Çorbalar:
Çatal çorba, sakala çarpan, toyga çorbası, cilbir, helle çorbası, kesme ibik çorbası, yarma çorbası.
Amasya Mutfağında Etli Yemekler:
Bakla dolması, etli bamya, keşkek, ciğer sarması, göbek dolması, madımak, mıhlama, mumbar, işkembe, pastırmalı pancar, patlıcan pehli, pastırma pağallemesi, pirpirim, sirkeli ciğer ve sulu köfte.
Amasya Mutfağında Tatlılar:
Dene hasudası, kuymak, yuka tatlısı, ayva gailesi, elma tatlısı, fırın sütlaç, gelin parmağı, gömlek kadayıfı, kalbur tatlısı, höşmerim, peluza (hasuda), şeker böreği, unutma beni, vişneli ekmek ve zerdali gailesi.
Amasya Mutfağında Hamur İşleri:
Amasya çöreği, yağlı/katmer, kabak kavuklu pilav, bişi, cırıtka/ cızlak /akıtma, döndürme, ekmek aşı (papara), eli böğründe, haşhaşlı cevizli çörek, hengel, kıymasız mantı, kaypak, mayalı, patlıcanlı pilav, sini suböreği, tepsi böreği, yakasal böreği ve yanuç, yöresel yemekler olarak sayılabilir.