Dövme Aşı Tarifi (Hatay Mutfağı)
Dövme Aşı Tarifi'nin Malzemesi:
* Et,
* buğday,
* baharat,
* soğan,
* biber,
* zeytinyağı,
* kimyon.
Dövme Aşı Tarifi'nin Yapılışı:
Yemeğin eti haşlanır, et pişirildikten sonra içine baharatı, soğanı, biberi katılır.
Bu şekilde bekletilir. Suyunu çektikten sonra açılır tanesi ve tokmakla dövülür.
Dövme işleminden sonra tabaklara konularak servis edilir.
Hatay yöresine ait olan ve ismini yapılış şeklinden alan dövme aşı, bu bölgenin sevilen bir yemeğidir.
Dövme (bir buğday cinsi) ve etin dövülmesiyle yapılan bu yemek yörede bir kutlama ve yas yemeği olmuştur.
Düğünlerde, erkek tarafının misafirler için hazırlamış olduğu dövme aşı konuklara sunulur.
Dövme aşı Fatih Karaca’nın folklorik manzumesinde de şu şekilde övülmüştür.
Düğün yemeklerinin de tadı bambaşka Dövme aşı, Ekşili böreği, Kurusu, Pirinç pilavı Yaprak sarması, Patlıcan ve Kabak dolması Güzel yemyeşil şehirdir Kırıkhan.
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada siz takipçilerimize layık bulduğumuz “Annemin Ellerinden Hatay Usulü Dövme (Keskek)Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Yöresel mutfaklarımızan Hatay iline ait Dövme Aşı Tarifi yemeğimiz Osmanlı Saray Mutfağı ve geleneksel Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasında zamanla yerini almıştır.
Yöresel Mutfaklarımızdan Hatay Mutfağının Genel Özellikleri.
Çisem Soylu
Bugüne kadar Hatay mutfağını duymayanınız, o leziz mutfağın tatlarından en azından birini denemeyeniniz yoktur eminim. Hatay mutfağı ve bu mutfağa özgü lezzetler Türk, Arap ve Yörük mutfaklarının muhteşem bir harmanı olarak çıkar karşımıza. Akdeniz ve Ortadoğu’dan yüzyıllardır bir arada yaşayan bu milletler tüm maharetlerini Hatay mutfağına aktarmış ve sonuç olarak bu damaklarda unutulmaz tatlar bırakan lezzetler oluşmuştur.
Geleneksel Türk Mutfağında Bu mutfağın zenginliği her şeyden önce içinde bulunduğu coğrafyadan gelir. İklimin, suyunun, arazinin hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine uygun olması ve bu yetiştiriciliğin gerektirdiği her türlü gıda üretimine uygun olması büyük önem taşır.
Hatay mutfağı et yemekleri, sebze yemekleri ,dolmalar, turşuları, pilavları, aşları, reçelleri,mezeleri ve salataları, süt ürünleri, doğadan toplanan otlarla yapılan yemekleri, tatlıları, pasta & börekleri ve kuru yiyecekleri ile Anadolu’nun en zengin mutfakları arasına girmektedir.
Hatay Mutfağının Genel Özellikleri
Hatay mutfağının diğer mutfaklara göre en ayırt edici özelliklerinden biri de kullanılan çeşitli baharatlardır. Kimyon, karabiber, nane, sumak, pul biber, tarçın, karanfi l, çörek otu dışında, şumra (rezene), küzbara (kişniş), zahter (kekik), habak (reyhan) gibi bir çok baskın tatlı ve kokulu baharat kullanılmaktadır. Bu baharatlar arasında yer alan zahter Hatay mutfağında diğer mutfaklardan biraz daha farklı kullanılmaktadır.
İlkbahar mevsiminde toplanan taze zahterle nefis salatalar yapılır. Mevsimi dışında da salamura edilmiş ya da kurutulmuş zahteri bulmanız mümkündür. Kuru zahter yemeklerde ve bazı çökeleklerde kullanılmaktadır. Ayrıca zeytinyağı ile birlikte kahvaltılarda da servis edilir.
Hatay mutfağının en belirgin özelliklerinden biri de zeytinyağı ve nar ekşisinin bol miktarda kullanılmasıdır. Bunların beraberinde kurutulmuş baş biber de yoğun olarak kullanılır. Kamalak biber olarak da adlandırılan bu biber Hatay mutfağına acı özelliğini kazandırmaktadır. Kamalak biberi hem taze olarak yemeklerin yanına bolca tüketilir hem de kurusunun tüketimi oldukça yaygındır.
Hatay mutfağında sabah kahvaltıları, öğle ve akşam yemeği sofraları kurulur.
Günde 3 öğün olarak kurulan bu sofralar son derece zengin ve besleyici yemeklerden oluşmuştur. Bakıldığında Hatay mutfağı Anadolu’nun en zengin mutfağı olarak adlandırılmaktadır. Hatay sofralarının en belirgin özelliklerinden biri de yaz kış taze yeşilliklerle süslenmesidir.
Günlük standart sofraların dışında Hatay mutfağında farklı sofralar da kurulmaktadır. Bunları saymak gerekirse;
Aile sofrası, Misafir sofrası, Ramazan sofrası, Bayram sofrası, Düğün sofrası, Adak sofrası ,Hamam sofrası, Eğlence sofrası, ziyafet sofrası...