Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak sarması nasıl yapılır? Evde Zeytinyağlı Yaprak sarması yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Zeytinyağlı Yaprak sarması yapmanın püf noktası nelerdir? Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi...

Zeytinyağlı Yaprak sarması nasıl yapılır? Evde Zeytinyağlı Yaprak sarması yapmak için hangi malzemeler gereklidir? Zeytinyağlı Yaprak sarması yapmanın püf noktası nelerdir?
 
Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi
Zeytinyağlı Yaprak Dolması Tarifi Malzemeler:
 
*  2 su bardağı pirinç
*  3-4 deste yaprak (soğuk suda yıkanarak tuzlarından arındırılır)
*  4-5 adet kuru soğan
*  1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
*  1 yemek kaşığı dolmalık üzüm
*  1-2 adet domates
*  1-2 yemek kaşığı toz şeker
*  1 tatlı kaşığı dolma baharı
*  1 tatlı kaşığı tarçın
*  2 yemek kaşığı toz nane
*  1 su bardağı zeytinyağı
*  1 yemek kasığı salça
*  Tuz
 
En Sevilen Zeytinyağlılardan Yaprak Dolması Tarifi Yapılışı:
 
Bir tencereye önce yağ ve fıstıklar konularak hafif fıstıklar kavrulur. Sonra yemeklik doğranmış soğanlar atılarak birazda bunlar kavrulur önceden suda kabartılmış üzümler, salça ve domatesler suyunu çekinceye kadar kavrulur.
 
Ayıklanıp yıkanmış pirinçlerde ilave edilerek karıştırılır. Baharatları tuzu şekeri ve nanesi de at 1/2 su bardağı su konur ve biraz pişirilir. Suyunu çekince altı kapatılır, dinlendirilir.
 
Diğer tarafta yaprakları hazırlanır ve sarma işlemi yapıldıktan sonra yayvan bir tencerede ağır ateşte pişirilir. Suyunu azar azar vermelidir. Çünkü sulu kalmamalıdır.
 
Üzerine biraz limon sıkılır ve tabak kapatılırsa dağılmadan daha güzel pişer. Tencerede soğutulup servis tabağına sonra alınır. Limon dilimleri ile süslenir.
 
Hemen hemen her şeyin dolmasının yapılabileceğini ispatlayan bir milletiz bence. Sebzeler, meyveler, etler, tavuklar, balıklar, sakatat ve daha neler neler... Osmanlı mutfağı dolmalarıyla o derece müsemmadır ki mutfakta uzmanlaşan "dolmacı" denen aşçılar mevcuttu. 
 
Osmanlı'da yapılan ilginç çeşitler arasında uskumru, sardalya, kavun, ayva, bamya dolmaları ile fındık, ayva, vişne, kiraz yaprağı sarmaları sayılabilir. 
 
Osmanlı'da yapılan en yaygın çeşit kabak dolmasıdır. Hatta yabancı sefirler kabak yetiştirilen bahçeler üzerine kurulduğu için sahildeki yeni saraya "Dolmabahçe Sarayı" dendiğini iddia ederlermiş.
 
Günümüzde de çok sevilen dolma çeşitleri yöreden yöreye farklılık gösterse de genelde herkes tarafından beğenilir.
 
Kimi yerlerde halep dolması, kimi yerlerde ise antep dolması olarak bilinen, değişim isimlerle anılan özünde kurutulmuş sebzelerle yapılan kuruluk dolması, kuru biber, kuru patlıcan, kuru kabak, kuru acur gibi dolmalıklar haşlanıp harçla doldurulur. Kuru erik, koruk, nar ekşisi,  sumak ekşisi gibi malzemelerle tatlandırılarak pişirilir. 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Muzo
    5/28/2023

    Bunun dogrusu sarmadir.Ici oyularak harc doldurulan sebzelerden yapilana dolma , harci bir yapraga ya da hamura sarilarak yapilan tuzlu ya da tatli cesitlerine de sarma denir Turk Mutfaginda.

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler