Coğrafi İşaret Zirvesi İstanbul’da Toplanıyor
Coğrafi işaretli ürünler konusundaki farkındalığı artırmak için birçok proje yürüten . Türkiye, 27 Nisan’da ilk kez İstanbul’da düzenlenecek olan Coğrafi İşaret Zirvesi’ne Gastrono. ile ev sahipliği yapacak. İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilecek Coğrafi İşaret Zirvesi, Gastrono. ev sahipliğinde 27 Nisan’da yapılacak.
Coğrafi işaretlerle ilgili paydaşları buluşturacak
Türk mutfağının değerlerine sahip çıkmak iddiasıyla yola çıkan ve attığı her adımla Türk mutfak kültürünü korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek misyonuyla hareket eden . Türkiye, 27 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirilecek Coğrafi İşaret Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. Zirvede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu (TURKPATENT), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ilgili tüm paydaşlar bir araya gelecek.
Konu başlıkları ve örnek uygulamalar
Birbirinden değerli konuşmacıların ve panelistlerin yer alacağı zirvede “Coğrafi İşaretlerin Dünyadaki Yeri ve Pazarlanması, Coğrafi İşaretlerde Üretici Birliklerinin Önemi, Türkiye’de Coğrafi İşaretler ve Son Gelişmeler ve Avrupa Birliği Kalite Politikaları ve Coğrafi İşaretler, Coğrafi İşaretli Ürünlerin Tüketiciye Ulaşmasında Şeflerin Rolü” gibi konular, detaylı bir şekilde ele alınacak ve örnek uygulamalara yer verilecek.
Türkiye’nin coğrafi işaret potansiyeli
Coğrafi işaretler; belirgin niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü ifade ediyor. Bugün için Türkiye’de 315 adet tescil edilmiş ürün olsa da, potansiyelin 2 bin 500 civarında olduğu tahmin ediliyor.
Türkiye Coğrafi İşaretli Ürün Projesi
Belirli bölgelere ait ürünleri tanıtarak pazar oluşturmanın bölgesel kalkınmayı hızlandıracağına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağına inanan . Türkiye, 2012 yılında başlattığı Coğrafi İşaretli Ürün projesiyle hem kırsal kalkınmaya ve sürdürülebilir tarıma destek oluyor, hem de yerel ürün tedarikçilerini destekleyerek unutulmaya yüz tutmuş ürünleri tekrar gün ışığına çıkarmayı hedefliyor.
Şirket, bu projesiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ilk defa verilen “Coğrafi İşaret Tanıtımına En Fazla Katkı Sağlayan Firma Ödülü”nü almaya da hak kazanmıştı. Türkiye’nin 20 şehrinde bulunan 36 . mağazasında 80’den fazla coğrafi işaret tescili almış ya da coğrafi ürün tescil için bekleyen ürün satışa sunuluyor.