Neden Diyarbakır Karacadağ Princi?
Karacadağ Pirincinin Sırrı Nedir?
Cevap çok basit, yerli üretim, yetiştiği toprağın yapısı, sulama suyunun volkanik Karacadağdan inen kar suyu olması, yerel tohum ile yetiştirilen ürünün ve hiç işlem görmemiş olması.
2025 metre yüksekliğindeki Karacadağ’ın eteklerinde yetişen Karacadağ pirinci, dünyanın en kaliteli pirinçleri arasinda yer alıyor. Diyarbakır-Siverek ve Adıyaman yöresinde üretilen Karacadağ pirinci yöredeki köylüler tarafından kendi mutfaklarında kullanmak ve bölgede yaşayan insanların ihtiyacına göre yetiştiriliyor.
Üretim az olduğundan ve bu cinsin sadece yörede yaşayanlar tarafından bilinmesi sebebi ile de üretimin sadece çok az kısmı sanayiye gidiyor. Alışık olduğumuz ince uzun pirinç yerine çeltiğinin dış görünüm yönünden en dikkat çekici yönü ise küçük, toparlak mercimeği andırması ve saman sarısı ile açık kahve tonlarında olmasıdır.
Coğrafi işaret alınması için çalışmalarının da yapıldığı Karacadağ pirincinin yetiştirildiği topraklarda bol miktarda mineral bulunduğu belirtiliyor. Sönmüş bir volkan olan Karacadağ'ın özel toprak yapısı ve sulama suyuna uyum göstermiş olması bu çeltik ürününü diğer çeşitlerden ayırıyor.
Türkiye'nin başka yerlerinde kültür çeltikleri 15 derece üzerindeki sıcaklığa sahip sulama suyu ile yetiştirilirken, Karacadağ çeltiği kış mevsiminde yağan karların erimesiyle derelerde 5-10 derece arasında akan serin kar sularıyla yetiştiriliyor.
Protein, vitamin ve enzim yönünden Karacadağ pirinci diğer pirinçlere göre daha zengindir. Tane bünyesindeki yüksek protein ve yüksek nişasta ürünü bu pirinci lezzetli kılmaktadır. Bu çeltik pişme esnasında içerdiği uçucu yağ asitleri nedeniyle de aromatik özellik taşımaktadır.
Piyasada satılan ıslah çeşitleri pişme sonrasında kokusuz ya da pirince özgü samanımsı bir kokuya sahipken Karacadağ pirinci nane, kekik karışımı kendine özgü hoş bir kokuya sahiptir.
Bütün bu özellikleri ile artık Karacadağ pirincini mutfaklarınızda eksik etmeyeceğinizi düşünüyoruz...