Bolluk Bereketin Simgesi Aşure’nin Hikayesi...

Mehmet KUDAT
Yazar:Mehmet KUDAT
Bu yazı

Bolluk Bereketin Simgesi Aşure...
Hz. Nuh’tan bugüne Aşure’nin hikayesi...
 
Aşurenin Ana Yurdu Şırnak  Cudi Dağı ve günümüze aşure haftasının gelmesi ve aşure tariflerinin araştırıldığı bu günlerde aşurenin tarihçesine değinmek istedim aşure Hz NUH tan bu günümüze gelmektedir bazı rivayetlere göre;
 
Hz. NUH un gemisi Şırnak 'ın cudi dağına inmesi ile birlikte gemide kurtulanlar cudi dağının eteklerinde bulunan heştan somali adını taşıyan ve şimdiki adı yoğurtçular köyü olarak adlandırılan kırsal alana yerleştikten sonra yapılan bir şükür tatlısıdır.
 
Bolluk Bereketin Simgesi Aşure...Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir.
 
Aşure yüzyıllardan günümüze kadar değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir.
 
Muharrem ayının 10. gününden itibaren Aşure pişirilerek, dağıtılır.
 
Aşure tatlısı geleneği, Muharrem ayına mahsus güzelliklerden birisidir.
 
Millet olarak, Muharrem ayında ve bu ayın 10. gününden - yani bugünden - itibaren Aşure tatlısı pişirilerek dağıtılması geleneğini gayet güzel bir şekilde sürdürmekteyiz.
 
Bugüne 'Aşure Günü' denmesinin nedeni Muharrem ayının onuncu günü olmasındandır.
 
'Aşura' ismi ise Arapçada 10 manasına gelen aşara kelimesinden türemiştir.
 
Ancak zaman içinde bu kelime toplumuzda aşure olarak değiştirilmiştir.
 
Bolluk Bereketin Simgesi Aşure’nin Hikayesi...
Aşure pişirmek Osmanlı saray mutfağından sonra daha da önem kazanmıştır. Aşure geleneğinin Nuh peygamber zamanından geldiği bilinmektedir.
 
Bolluk Bereketin Simgesi Aşure’nin Hikayesi...
Hz. Nuh (A.S.) İle Başladı...
Aşurenin varoluş hikayesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığı rivayet edilir. Hz.Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra gönderilen peygamberlerden biridir.
 
Bolluk Bereketin Simgesi Aşure’nin Hikayesi...
Kaynak; Serdar Atabey






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.