Niçin Besleniriz?

Niçin Besleniriz?

Zamanla, yanlış beslenme ve iyi beslenememe neticesinde ortaya çıkan pekçok sorun ve sıkıntı beslenmenin insan yaşamında ne kadar önemli olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Ali Rıza DÖLKELEŞ...

Niçin Besleniriz?
 
Yaşayan her varlığın doğduğu andan itibaren beslenmeye başladığı görülür.İlk çağlarda  insanların  beslenmeleri çok ilkeldi. Beslenme işi o zamanlarda içgüdüsel olarak yerine getiriliyordu.
 
Zamanla, yanlış beslenme ve iyi beslenememe neticesinde ortaya çıkan pekçok sorun ve sıkıntı beslenmenin insan yaşamında ne kadar önemli olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
 
Beslenmenin doğru ve bilinçli olabilmesi için konuyla ilgili bilgi sahibi olmak gerekir, Niçin yapıldığı bilinen herhangi bir iş mutlaka bilinçsiz ve rastgele yapılandan çok daha farklı ve verimli olur.
 
Bu nedenle neden beslendiğimizin sebeplerini kısa maddeler halinde inceleyecek olursak:
 
1-) Yaşamak için: Beslenmenin ilk amacı yaşamı devam ettirmektir.
 
2-) Gelişip büyümek için: Yaşamayı sürdürürken bunun normal ve arzu edilen düzeyde olabilmesi için beslenmenin büyümeyi ve gelişmeyi de sağlayabilecek özellikte olması gerekir.
 
3-) Sağlıklı kalmak ve yıpranan organların onarılmasını sağlamak için:
 
Sağlığın yerinde olması, yaşamın sağlıklı devam etmesi, vücudun kendini yenileyebilmesi için beslenme işinin titizlikle yapılması gerekmektedir.
 
4-) Hastalıklardan sonra sağlığa kavuşup yaşamı devam ettirmek için:
 
Hastalıklardan henüz yeni iyileşmiş fakat zayıf düşmüş bir insanın tam anlamıyla sağlığına yeniden kavuşabilmesi için yine bazı esaslara dikkat ederek beslenmesi gerekir.
 
5-) Çeşitli işleri yapabilmek için: İnsanların yaptıkları işlere göre beslenmeleri gerekir.
 
Bütün bunlardan sonra beslenmeyi şu şekilde tanımlayabiliriz. Canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi, büyümesi ve sağlıklarını koruyabilmesi ve gereken hareket ve işleri yapabilmeleri için besinlerin yeterli ve dengeli olarak kullanılmasıdır.
 
“Kıssadan Hisse“
 
En iyi Buğday
 
Her yıl yapılan 'en iyi buğday' yarışmasını yine aynı çiftçi kazanmıştı. Çiftçiye bu işin sırrı soruldu. Çiftçi:
 
-Benim sırrımın cevabı, kendi buğday tohumlarımı komşularımla paylaşmakta yatıyor, dedi.
 
-Elinizdeki kaliteli tohumları rakiplerinizle mi paylaşıyorsunuz? Ama neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyorsunuz? Diye sorulduğunda,
 
-Neden olmasın, dedi çiftçi. 
 
-Bilmediğiniz bir şey var; rüzgâr olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. 
 
Bu nedenle, komşularımın kötü buğday yetiştirmesi demek, benim ürünümün kalitesinin de düşük olması demektir. Eğer en iyi buğdayı yetiştirmek istiyorsam, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.
 
Biz Şefler "Aşçılar "olarak sevgi ve paylaşmak en yakınınızdan başlar. Sonra yayılarak devam eder. Kin, cimrilik, nefret kimsenin hoşlanacağı davranışlar değildir.
 
"Bu sevgi ile birlikte en iyi ürünü Türk Mutfağı adına hep birlikte çıkartmak dileğim ile damak Tadınızdan Mutfağınızdan "Bir Tutam Lezzet "eksik olmasın...
 
Sevgi ve saygılarım ile...
 
Ali Rıza DÖLKELEŞ
Limak Cyprus Deluxe Hotel - Food EDITOR


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler