Fazla’nın Akıllı Tartı Sistemi Anfaş’ta HoReCa Sektörü ile Buluştu
HoReCa sektörünün devlerini aynı çatı altına toplayan ANFAŞ 29. Food Product – Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı ve 33. Hotel Equipment – Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı ile kapılarını açtı. 17-20 Ocak tarihleri arasında Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen fuara katılan Fazla; sürdürülebilirlik, döngüsellik ve atık yönetimi alanındaki uzmanlığını sektör paydaşları ile paylaşarak atık yönetiminde yeni bir sayfa açan Akıllı Tartı Sistemi’ni tanıtıyor.
Türk
aşçı haberleri olarak kaynağından almış olduğumuz bilgilere göre; 17-20 Ocak tarihleri arasında en farklı
fuar ve festivallerden Anfaş Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen fuarda 50’den fazla ülkeden 50.000’den fazla profesyonel bir araya geliyor.
En önemli sektörlerden
HoReCa sektörünün çok çeşitli paydaşlarını dünya pazarlarıyla Antalya’da buluşturan ANFAŞ’ta yerini alan Fazla;
sürdürülebilirlik, döngüsellik ve atık yönetimi alanındaki uzmanlığını sektör paydaşları ile paylaşıyor. HoReCa sektörü için özel olarak geliştirdiği ve Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümü olarak portföyüne kattığı Akıllı Tartı Sistemi’ni sektör paydaşlarına tanıtıyor.
Akıllı Tartı Sistemi;
işletmelerde oluşan gıda atığını ölçümleyip takip ediyor, ölçüm sonrası oluşturduğu otomatik veri analizleri ve raporlar ile günlük ve haftalık olarak gıdanın hangi aşamada, ne miktarda atığa dönüştüğünü ürün bazında kullanıcılarına sunuyor.
Buradan hareketle satın alım ve üretimin atığa dönüşme oranını, atığa dönüşen gıdanın çevresel ve finansal etkisini ölçümleyebiliyor. Veriye dayalı raporlar ışığında işletmeler; satın alım ve tedarik sürecinin planlanması, büfe ve üretim yönetimi, menü tasarımı, porsiyonlama ve reçete iyileştirme gibi farklı alanlarda atık önleyici ve karlılık sağlayıcı aksiyonlar alabiliyor.
Fazla Hakkında:
Fazla 2016 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır.
Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir.
2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğini değiştiren ve “Fazla” ismini alan start-up, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi.
Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen ilk Türk etki odaklı girişim olmuştur ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır.
Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünen Fazla bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.