Çaput bağlanan kökten koparılmaz kesinlikle. Günden geceye, geceden sabaha salatalıklar, acurlar büyür yavaş yavaş. Soframız çeşitlenir, şenlenir. Biberler, patlıcanlar dökmeye başlar birer..
Yemişli Ekmek Nedir?
Fazile Paksoy
Yöresel lezzet taşıyıcısı
Yine eski günlerden bahsetmek istiyorum sizlere. Sağlıklı beslendiğimiz, her sebzenin, her meyvenin değerli olduğu çocukluk günlerimden. Haziran ayının ortalarına doğru küpe domatları önce beyazlar sonra sararır ve en son kızarır.
Onları ince kabuklu oturak domatlar takip eder.
Biberler, patlıcanlar dökmeye başlar birer birer. Biz tulumbadan su çekeriz arkadaşımla sıra, sıra. Babam elinde teneke sebze bahçesini sular. Her bir fidanı ayrı ayrı severek.İlk ürünü veren fidana bir çaput bağlanır. Gelecek yıl için tohum olacak.
Çaput bağlanan kökten koparılmaz kesinlikle. Günden geceye, geceden sabaha salatalıklar, acurlar büyür yavaş yavaş. Soframız çeşitlenir, şenlenir.
Karpuzlar, kavunlar girer sıraya. Artık yemekten sonra şenlik var. İpin ucuna bağlanan bir sepetle kuyuda soğutulan karpuz ve kavunlar güzellik katar soframıza. Kabuklarını sıyırmak bile çok keyifli. Haziran sonlarına doğru yediveren yemişler kabarmaya başlar.
Her sabah dolanırız yemiş ağaçlarının altında. Bir sabah babamın elindeki yemiş yaprağının üstünde çiğli çiğli gelir soframıza. Annem
Yemişli Ekmek somunları yeni çıkarmış fırından. O sabah kahvaltımız sıcak somun arası yemiş.
Tadına doyulmaz.
O günleri anarak
hamur işi tariflerinden ekşi maya ile kepekli buğday unundan hamur tuttum bugün. Hamurum kabardıktan sonra tekrar yoğurarak havasını aldım ve babamın yadigarı yediveren yemişlerden ve biraz da ceviz gömdüm hamurun içine.
İyice kabardıktan sonra attım sıcak fırına ve sonuç muhteşem oldu. Sizlerde denersiniz belki. Sofralarımızdan bereket ve yaptığımız yemekleri sunacak sevdiklerimiz eksilmesin.
Sevgilerimle.