Pırasalı Arnavut Böreği
Yöresel lezzet taşıyıcısı "Fazile Paksoy"
Ben 9,10 yaşlarında iken küçük ablamın üç ev ötemizde oturan arnavut komşumuzun oğluna gönlünü kaptırıp evlenmesi ile soframıza girdi bu börek. Daha önce yetiştirilmiş pırasa fidanı alıp dikerdik tarlamıza. Pırasanın, yemeğini ve köftesini yapardık.
Bu börek için bir hayli çok pırasa fidanı dikmek gerekiyor. Arnavutların pırasayı çok sevdiklerini de o yıllarda öğrendim. Ve Arnavutların karınlarını tıka basa doyurduktan sonra, sofraya tatlı bile gelse artık pırasa olsa yemem diyerek pırasaya verdikleri değeri de.
Pırasa tohumları 2 adım genişliğinde 8,10 adım uzunluğunda ocaklara çimlenir.Fidana dönüşüp 1_1,5 karış kadar uzadıklarında, gövdelerinin kalınlaşması için göbek kısımları korunarak uç yaprakları kırpılır. Bu işlem fidanlar iyice canlanana kadar 1 ay içinde 3,4 kez tekrarlanır. Bu börekte iç olarak işte bu kırpılan kısımlar kullanılıyor.
En Farklı Börek Tariflerinden Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi
Malzemelerimiz :
* Hamur tutmak için un,
* su ve tuz.
* İçi için pırasa yaprakları ve kaymak
* Hamurları açmak için bolca sıvı yağ.
Yapılışı :
Un su ve tuz ile hamurumuzu tutuyoruz. Kullanacağımız tepsinin büyüklüğüne göre topalaklara ayırıyoruz. Topalakların üzerine biraz un serpip 10 dakika kadar bekletiyoruz.Daha sonra oklava ile pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurları bolca yağlayıp 6 hamur üst üste olacak şekilde sıralıyoruz.
Bu işlemden sonra hamurları yarım saat kadar bekletiyoruz.Bu süre ununuzun cinsine ,yaptığınız ortamın sıcaklık durumuna göre farklılık gösterebilir.
En iyi hamur işi tariflerinden Pırasalı Arnavut Böreğinin Yapımı :
Kullanacağınız tepsinin dibini yağlıyoruz.Bekleyen yağlı hamurlardan iki tane alıyoruz.Önce ellerimizin üstünde açarak biraz büyütüyoruz. Daha sonra uçlarından tutarak çevire çevire büyütüp hamuru inceltiyoruz.
Diğer 4 hamuruda 2, şerli olarak aynı şekilde açıp, tepsinin kenarlarından dışarı taşacak şekilde 6 tane yufkayı tepsimizin dibine döşüyoruz. Hazırladığımız kaymaklı pırasalı harcı ortasına yayıyoruz.Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp ucunda kalan kalın kısımları kestikten sonra böreğimizin üstünü kapatıyoruz.
Altta kalan yufkanın da kalın olan uçlarını kesip, üst yufka ile birlikte kenarlarını elimizle hafifçe bastırarak kapatıyoruz. Üzerini yağlayıp, dilimledikten sonra böreğimizi fırına atıyoruz.
Arada kontrol ederek pişiriyoruz. İsteğe göre piştikten sonra üzerine biraz daha kaymak sürüp 5 dakika kadar fırında tutabilirsiniz. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığı geçene kadar üzerini bir tepsi ile örtüyoruz veeee böreğimiz yemeğe hazır.
Taze sebze ve ota ulaşma konusunda bizler şanslıyız, azda olsa koruyabildiğimiz toprağımız var ve şartların zorluğuna rağmen üretmekte direniyoruz. Herkezin pırasa fidanı dikip yapraklarını kullanması da mümkün değil artık malesef.
Geleneksel tatlarımızı çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarabilmek için tarım alanlarınıza sahip çıkmalıyız. Aynı böreği pırasaları ince ince doğrayarak ta yapabilirsiniz. Mutfaklarımızdan yemek kokusu ve yaptıklarınızı paylaşacak sevdiklerimiz eksik olmasın.
Sevgilerimle.