Sahur Sofralarının En Önemli Lezzeti "Tandır Ketesi"
Erzincan'ın ve Doğu Anadolu Bölgesinin yöresel lezzetlerinden biri olan ve özellikle Ramazan ayında sahur sofralarından eksik edilmeyen tandır ketesi tereyağı, süt, un, tuz ve mayadan hazırlanan hamurdan yapılıyor. Tok tutması dolayısıyla Ramazan ayında sahurlarda Erzincan'daki vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Ramazan ayı münasebetiyle fırınlarda yoğun mesai yaparak sahura özel kete üreten işletme sahipleri yaptıkları ürünleri kargo aracılığıyla il dışına da gönderiyorlar.
Keteye talebin artması dolayısıyla imalathanelerde de yoğun mesai başladı. Normal zaman dışında Ramazan ayında daha fazla mesai harcayarak vardiyalı olarak çalışan ustalardan Kezban Nalbant keteyi nasıl yaptıklarını anlatarak, "Erzincan'da ketemiz her zaman yapılıyor ama Ramazan dolayısıyla daha çok talep olduğu için daha çok çıkarıyoruz keteyi. Önden tandır ekmeğimizi çıkarıyoruz. Ardından ketemizi çıkarıyoruz. Dışarılara da sipariş yolluyoruz.
Ketemizi akşamdan süt, tereyağı, maya, un onları birbirine katıyoruz. Yoğurup küntlüyoruz. Sabah erkenden geliyoruz. Keteyi açıyoruz. Keteyi açtıktan sonra ön planda ekmek olduğu için önce ekmek açılıp pişiyor. Peşine de ketemizi vuruyoruz. İstenilen yerlere de siparişimizi gönderiyoruz.
Ketemizin bir güzel yönü de geceleri sahur da tok tuttuğu için genel de sahur için alıyorlar. O yüzden de ketemizi geç çıkarıyoruz. Sahurda yesinler diye. Ketemizin cevizlisi var. Sıvı yağlısı var. İçsizi var. Bol içlisi var. İsteğe göre yapıp ketelerimizi sipariş gönderiyoruz. Niyetli olduğumuz için sıcakta çalışmak da bizim iççin zor oluyor" dedi.
İşletme sahibi Ali Demir ise ketenin tamamen doğal olduğunu vurgulayarak dışından da gelen taleplere yetişmeye çalıştıklarını söyledi. Demir, "Ketelerimiz işin ehli uzman personel tarafından tereyağı ile hazırlayıp halka sunmaktayız. Ramazandan dolayı yoğun olduğumuzdan talep de çok olduğu için vardiya sistemini uyguladık. Gerek il içinden gerekse il dışından talep üzerine göndermeye yetiştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Peki en farklı hamur işi tariflerinden tandır ketesi nedir? Evde Tandır Ketesi nasıl yapılır? Tandır Ketesi yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Ev usulu Tandır Ketesi yapmanın püf noktaları nelerdir?
En sağlıklı iftar ve sahur sofraları için tam ölçüler ve orijinal tarifi ile evde Tandır Ketesi yapmak işin kete ustalarının özel kete tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
İşte Sizlere Yöresel Lezzetlerimizden Ve En İyi Ekmek Tariflerimizden Tandır Ketesi Tarifi...
En Eski Kete Tariflerinden Tandır Ketesi Nasıl Yapılır?
En İyi Sahur Lezzetlerinden Tandır Ketesi İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1,5 Su Bardağı Süt
* 1 Su Bardağı Sıvı Yağ
* 1 Tane Yaş Maya
* 1 Yemek Kaşığı Tuz
* Yumurta
* Aldığı Kadar Un
En Lezzetli Ekmek Tariflerinden Tandır Ketesi İçi İçin;
* 3 Yemek Kaşığı Un
* 3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
* 1 Çay Kaşığı Tuz
Sahur Lezzetlerinden Tandır Ketesi Yapılış Tarifi...
Süt, yarım su bardağı sıvı yağ, maya, tuz ve unu yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru mayalanması için bir süre bekletin.
Ketenin içi için sıvı yağ, un ve tuzu tavaya alıp kısık ateşte unun kokusu çıkıp rengi hafifçe pembeleşene kadar kavurun. Soğuması için bir kenara alın.
Mayalanan hamurdan orta boy bezeler koparın ve oklavayla açabildiğiniz kadar ince açın. Yufkaların üzerine bir kaşık yardımıyla sıvı yağ serpin. İki tarafını ortada üst üste getirerek dikdörtgen şeklinde kapatın ve üzerine yeniden sıvı yağ serpin.
Diğer iki kenarı da aynı şekilde kapatıp kare haline getirin. Ortasına soğuyan unlu içten 1 kaşık koyun. Önce köşelerini sonra kenarlarını ortada birleştirerek keteyi toparlayın. Keteyi isterseniz bohça şeklinde katlayıp yuvarlak da yapabilirsiniz.
Aynı işlemleri tüm malzemeler için uygulayın. Keteleri elinizle biraz bastırıp inceltin. Ardından üstlerine yumurta sarısı sürün.
Çatalla şekil verip bir iki yerine çatal batırın. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ketelerin üstleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca arzu ederseniz üzerine tereyağı sürebilirsiniz.