Ürün Gamımızı Arttırarak Daha Çok Çiftçiye Ulaştık...

Ürün Gamımızı Arttırarak Daha Çok Çiftçiye Ulaştık...

Pandemi ile küresel gıda sistemlerinin ne kadar kırılgan olduğunu ve istediğimiz zaman istediğimiz ürüne ulaşmanın mümkün olamayacağını deneyimlemiştik. Bir şehir..

Bu Fotoğrafı Sizlerle Paylaşırken Yasadığım Gururu Kelimeler İle Anlatmam İmkansız! 
Ebru Baybara Demir
 
Her gün yüzlerce kişiyi doyuran bir şefken şimdi toprağıma, ülkeme olan borcumun bilinciyle, yerel kalkınmayı ve yerel halkı güçlendirmek için çalışıyorum. 
 
Hayat hikayem, çevremdeki bir çok insana göre bir adanmışlık hikayesi! 
 
Bir şehir ve o şehrin insanları ile başlayan sonra ülkeye ve ülkenin toprağına, insanına ve geleceğine adanmış bir hikâye... 
 
Pandemi ile küresel gıda sistemlerinin ne kadar kırılgan olduğunu ve istediğimiz zaman istediğimiz ürüne ulaşmanın mümkün olamayacağını deneyimlemiştik. Şimdi yani başımızdaki savaş bile gıda erişimi noktasında ileri günlerde sorun yaşanabileceğimizin sinyallerini veriyor.
 
Bu tecrübeler bize yerelleşmenin yerel üretmenin önemini ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
 
2018 yılında kurduğumuz kooperatifimiz ile 6 yıldır bölgede yürüttüğümüz tarım faaliyetlerini genişleterek küçük üreticiye ulaşmanın yollarını aradık. 
 
Kooperatifi kurarken kooperatif çatısı altında üreten ve yöneten insan kaynağını ayırmakla ise başladık. 
 
Ürün gamımızı arttırarak daha çok çiftçiye ulaşmayı hedefledik. Üyelerimizi vakıf mantığı ile gönüllü ortaklardan seçtik. Bu ortaklar kazanılan parayı istihdama ve yatırıma harcamak üzere sadece bu sistemi yürütmekten sorumlu oldular. 
 
Bugün geldiğimiz noktada oluşturduğumuz bu sosyal kooperatif modeli, kendi içinde, 6 farklı işletme içinde 48 sigortalı çalışanı ve  sözleşmeli tarım yapılan 170 çiftçinin  ürününden üretilen 136 çeşit ürünle bir ekosisteme dönüştü. 
 
Kooperatifler bir yerel kalkınma modelidir. Sadece iyi kurgulanması ve adil bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. 
 
Yukarıda gördüğümüz fotoğraf açılışını heyecanla beklediğimiz Sabunhane 1890 nin bir kesiti. 
 
Mayıs ayının ilk haftası açılışı yapılacak olan Sabunhane 1890, 170 çiftçiyi destekleyecek ve 70 insana daha istihdam sağlayacak olan bir fabrika. Bildiğimiz anlamda bir fabrika olmanın dışında bir Doğu Akdeniz Restoranı, Türk gastronomisinin ilk deneyim merkezi.
 
Bütün hepsi bir kooperatif yatırımı. 
 
Bir kooperatif bunu başarabilir mesajı vermek de bizim için en kıymetlisi.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler