Mezopotamya Gurme Fuarı İle Diyarbakır 'da Gastronomi Zamanı
Şef mehmet KUDAT
16 ile 21 kasım 'da gerçekleşti...
İnsanoğlu, ilk kültür tarımını burada yaptı; buğday, arpa ve mercimek bu topraklarda ekildi. Hayvanlarını bu topraklarda evcilleştirdi. İlk mayalı ekmeği Diyarbakır’da, Körtiktepe’de mayaladı ve pişirdi. Onun için gastronomi, lezzet deyince bölge, ülke çok önemlidir.
Biz elimizdeki çok önemli bir değer olan mutfak kültürümüzün, yemeklerimizin, gastronomi kültürümüzün yeni yeni farkına varıyoruz. Dünya gastronomiden yıllardır para kazanıyor. Biz sadece kendimiz tüketiyoruz ama bu fuarlar, inşallah elimizdeki bu büyük serveti hem kendimiz hem de insanlık için kullanma yolunda bize fırsat verecek.”
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, kavuştuğu huzur ortamında yerli ve yabancı turistlerin rotasını çevirmesiyle ziyaretçi sayısını geçen yıla oranla yüzde 58 artırdı.
2021 De Diyarbakır A Gelen Turıst Sayısı 5 Milyon
"Diyarbakır'a hayran kaldık"
52 ilin lezzetleri diyarbakır'da buluştu tam bir lezzet serüveni olmuştu diyarbakır fuarı tam bir karnaval havası esiyordu halaylar horon kemençe zeybek ankara misket tam bir kardeşlik tablosu oluştu çok mutlu oldum hayran kaldım diyarbakır a
Gastronomi demişken yeme içme bahsetmişken DİCLE NEHRİ ve balıklardan bahsetmek isterim wolkşhop ŞABBUT balık ile karşınızdayım..
Dicle Nehri mineral açısından çok zengindir, dolayısıyla da burada beslenen balıklar da bu zenginlikten nasiplerini alıyor. Dicle Nehri balıklarını lezzetli kılan bir diğer unsur ise bu nehrin sürekli akış halinde olması ve dolayısıyla da balıkların sürekli halinde olmaları itibarıyla yediklerini çok çabuk hazmediyor olmalarıdır.
Bu bakımdan akarsu balıkları durgun su balıklarına göre daha lezzetlidir. Çünkü durağan su balıkları su gibi durgun ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahiptir. Bunlardan biri de göl sazanlarıdır"
Balıklar Dicle'de ürüyor
Mezopotamya'nın can damarları olan Fırat'ın erkek, Dicle'nin de dişi olduğunu tarih kitaplarında yer alıyor , "Bu nedenledir ki, Fırat'taki balıklar da iki nehrin birleştiği noktadan Dicle Nehrine doğru ters yüzerek burada uygun yerlere yumurta bırakıyor ve ürüyorlar"
"Dünyanın en zor işi"
Akarsu balıkçılığın çok meşakkatli bir iş olduğuna biliyoruz
"Bana dünyanın en zor işi nedir sorarlarsa; 'akarsu balıkçılığıdır' diye cevaplarım. Çünkü suyun seviyesi ve akış hızı, mevsime göre rüzgarın yönü, gece avlanacak ise ay ışığı veya havanın bulutlu olmasına göre balıkların yeri de değişiyor. Bunları bilmeden, öğrenmeden akarsuda balıkçılıkta verim alamazsınız."
Şabot, cevur, makor, şah balığı, sazan olmak üzere çok sayıda balık türü 46 balık yaşamaktadır
Mugilidae familyasından bir balık türü olan kefal balığı, ortalama 40 cm uzunluğa sahip pullu bir balıktır. Genellikle kirli ve karışık sularda yaşamayı seven bu balık, özel olarak havyar için avlanır. ... Levrek ile aynı lezzete sahip olan kefal balığının birkaç türü bulunur.
Fırat nehrinde Deniz Kefali, İnci Kefali, Dikenli Yılan balığı, Karaca gibi 13 çeşit balık türü olduğunu yaptığımız araştırmaya göre bu sayının daha önceleri 27 olduğunu ancak şimdi 13'e düştüğünü biliyoruz lezzet ile kalın balıksız kalmayın en az haftada 1 sefer balık yapmalıyız yemeliyiz...
Mezopotamya gurme fuarında emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyorum VALİ MÜNİR KARAOĞLU TİCARET ODASI başkanı MEHMET KAYA yönetim kurulu meclis üyeleri mezopotamya fuarcılık müdürü VELAT EKTİRİCİ ve ekibine büyük emekler sarf eden hocalarımız CÜNEYT ATEŞ OSMAN KESKİN ERGÜL KANIK her şey çok güzeldi 16 ile 21 kasım fuara a katılalım tam 250 bin kişi teşekkürler diyarbakır taktire şayansınız emekleriniz çok büyük lezzet ile kalın sağlıkla kalın...