Aşçı Ve Mutfak Şefi Arasında Bir Fark Var Mı?

Aşçı Ve Mutfak Şefi Arasında Bir Fark Var Mı?

Aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır. Bu tanımlar şefin bir tür aşçı olduğunu ima eder, ancak şefin öğrenilmiş..

Aşçı Ve Mutfak Şefi Arasında Bir Fark Var Mı?
Alex Conroy
 
Aşçı ve şef terimlerinin birbirinin yerine kullanıldığını sık sık duymanız muhtemeldir ve bu nedenle, eğer varsa, aralarındaki farkın ne olduğunu bilmek zor olabilir. Her ikisi de mutfakta yemekle çalışan birine atıfta bulunur ve bazıları, ikisi arasındaki tek farkın önemli bir ücret farkı olduğunu iddia eder. Burada, aşçıların ve şeflerin bazı algılarını açığa çıkarıyoruz ve gerçek farkın ne olduğunu açıklıyoruz.
 
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir?
 
Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır. Bu tanımlar şefin bir tür aşçı olduğunu ima eder, ancak şefin öğrenilmiş beceriler geliştirmesi ve eğitim alması bakımından farklılık gösterirler. Bu tanım aynı zamanda şeflerin muhtemelen restoranlarda çalıştıklarını veya geçmişte böyle çalıştıklarını da düşündürür. Bunlar aşçı ve şefin resmi tanımları olsa da, sektörde çalışan insanlar, her birinin ne olduğu konusunda çok güçlü ve genellikle farklı görüşlere sahip olma eğilimindedir. Burada inceleyeceğimiz bu algılardır.
 
Restoran mutfağında Aşçı nedir?
 
'Aşçı' iş unvanı, okullar, hastaneler ve hapishaneler gibi birçok farklı ortamda çalışanlar için geçerli olabilir. Çoğu zaman, bir restoranda olduğu gibi yemek, kuruluşun ana önceliği değildir. Örneğin okullardaki yemekler aynı düzeyde hassasiyetle hazırlanmaz ve amaç, yiyecekleri bir deneyimden ziyade yalnızca tatmin etmek için sağlamak olabilir.
 
Ancak aşçılar, yalnızca yemek yemeyen işletmelerde çalışanlar değildir. Bazı insanlar, aşçıların restoranlarda da var olduğunu ve genellikle mevcut tarifleri takip eden, nadiren sapan veya deney yapan kişiler olduğunu iddia eder. Diğerleri, aşçıların yalnızca yiyecekleri yeniden ısıttığını, önceden hazırlanmış yiyecekleri bir yemek yapmak için bir araya getirdiğini söyleyecek kadar ileri gidecektir.
 
Ancak, aşçıların sadece yiyecekleri yeniden ısıttığını iddia etmek, mesleği tamamen küçültmektir. Aşçılar genellikle çok yeteneklidir ve kendi başlarına olduğu kadar bir ekip içinde de çalışmaktan hoşlanırlar. Şefler genellikle uzmanlaşırken, aşçılar çok yönlüdür ve tüm mutfakta çalışmak üzere eğitilmiştir. Bu, herhangi bir vardiya sırasında farklı kurslardan oluşan eksiksiz yemekler üretebilecekleri anlamına gelir.
 
İkisini birbirinden ayıran temel faktörlerden biri, sahip oldukları bilgi ve eğitim derecesidir.
 
Bir restoranda çalışıyorsanız, aşçılar genellikle envanter gibi mutfak konularında hiç söz sahibi değildir veya çok az söz sahibidir. Bunun yerine, yemek tariflerini takip ederek veya bir başkası (şef gibi) tarafından tasarlanmış bir yemek planını izleyerek yemek hazırlayabilirler. Başka görevler de verilebilir ve muhtemelen mutfağı temizlemek gibi ek sorumluluklar üstlenebilirler.
 
Şu anda aşçı olarak çalışıyorsanız, daha fazla bilgi edinmek veya belirli bir yemekte uzmanlaşmak istiyorsanız, örneğin tatlı yapımında uzmanlaşmış bir pasta şefi olmak istiyorsanız, şef olmanıza engel olacak hiçbir şey yoktur.
 
Buna karşılık, bir şef tipik olarak, malzemelerin daha taze ve sunumun daha fazla dikkate alındığı yemek mekanlarında çalışır.
 
Çoğu zaman şefler bulundukları yere ulaşmak için çalışmış ve bilgi edinmiş olacaklardır. Sonuç olarak, tartışmasız teknikler ve tatlar hakkında daha fazla anlayışa sahipler. Ayrıca, her şeyi sıfırdan nasıl yapacaklarını bilme eğilimindedirler. 
 
Başarılı şefler, hangi malzeme kombinasyonlarının işe yaradığını deneyimlerinden içgüdüsel olarak bilerek, bir tarifi izlemeden yemek yapabilirler. Bunun yanı sıra, sürekli yeni şeyler deniyorlar ve yeni varyasyonlar yaratmak için yemeklerini deniyorlar.
 
Kendi tariflerini yaratma özgürlüğü verildiğinden, başarılı şefler genellikle menüleri bir araya getirmekten tamamen olmasa da kısmen sorumludur. Bu sorumluluk düzeyi, bir şefi bir aşçıdan ayırır. Aşçılar doğrudan kararlarla ilgilenirler; yöneticiler ve yönetici şefler girdilerine değer verir. Genellikle mutfak şefi ve şefleri mutfakta yönetim görevleri vardır, mutfaktaki bölümleri ve diğer şefleri denetlerler.
 
Şefler belirli bir uzmanlık alanında uzmanlaşma eğilimindedir. İş unvanları, örneğin Chef de Cuisine, Sous Chef ve Pattisier (Pasta Şefi) bunu yansıtıyor. Bu hiyerarşi Brigade de Cuisine olarak adlandırılır; Daha fazla bilgi edinmek isterseniz, 'Mutfak personel Hiyerarşisinin Açıklaması' makalemize başvurabilirsiniz . Bu pozisyonlarda şeflerin mutfağın sadece bir bölümünde çalışması ve yemeklerin tek bileşenlerini üretmeye odaklanması muhtemeldir. Bu, yiyecekleri soteleyen ve soslar hazırlayan Sauté Chef gibi kendi alanlarında oldukça yetenekli oldukları anlamına gelir.
 
Bir şef pozisyonuna doğru ilerlemek için kapsamlı bir eğitimi tamamlamanız gerekir.
 
Profesyonel bir mutfak derecesi, bilginizi geliştirmenin ve şef olma yolunda ilerlemenin bir yolu olarak kabul edilir. Bazılarına göre, aşçılık diplomasına sahip olmak bir şefin olmazsa olmaz şartıdır. Diğerleri, yerleşik bir şef altında kapsamlı uygulamalı eğitimi, genellikle mutfak çıraklığı olarak bilinen alternatif bir yol olarak görür.
 
Bir tabak süsleme kadın şef
 
Kendinizi ister aşçı ister şef olarak kabul edin, iki rol özel değildir. Aşçılar, sektörde çalışmış oldukları için kolayca şef olmak için eğitim alabilirler. Aynı şekilde, eğitimli şefler, restoran mutfaklarından ve sorumluluklarından uzaklaşmaya, yemek pişirmeyi içeren veya içermeyen kariyerlere dönmeye karar verebilirler.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler