Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından Çölyak hastaları için kayısı çekirdeğinden ve dut meyvesinden Glutensiz Bisküvi üretildi.
Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü tarafından Çölyak hastaları için projelendirilen ve açılışı gerçekleştirilen tesiste üretimi yapılacak olan bisküvilerde kayısı çekirdeği ve dut kullanılarak bisküvi üretimi gerçekleştirilecek.
Gluten barındırmayan kayısı çekirdeği unu ve şeker yerine de dut kullanılarak Kayısı Araştırma Enstitüsü Ar-Ge birimi tarafından üretilen bisküviler Çölyak hastaları için farklı bir ürün yelpazesi olacak.
Ürünü sadece çölyak hastaları değil, her yaştan herkes kullanabilecek.
Ürüne Malatya Büyükşehir Belediyesi Ekmek Satış Büfelerinde ulaşılabilecek.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, “Bir proje hazırlamıştık. Glutensiz Bisküvi üretimde kayısı çekirdeği ve dut kullanımı projesi adı altında. Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı DAP’a sunmuştuk, projemizi orada desteklediler.
Makinelerimizin tamamını kalkınma idaresi bakanlığı karşılamış oldu. Bu projedeki amacımız özellikle çölyak hastalarının çok rahatlıkla tüketebileceği, Glutensiz bir ürün olan Glutensiz Bisküvi kayısı çekirdeği ve duttan ibaret içeriği. Böyle bir ürün gerçekleştirmiş olduk.
Şu an itibaren Malatya il kapsamında büfelerinde, çölyak hastalarının ulaşabileceği yerlerde, kadın girişimci kooperatiflerine vermek suretiyle ürünümüzü değerlendiriyoruz. Kendi satış yerlerimiz var.” dedi.
Glutensiz Bisküvinin her yaştan herkesin tüketebileceğini de belirten Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, “Sadece çölyak hastalarının değil, özellikle atıştırmalık olarak bütün herkesin, gençlerin, yaşlıların herkesin kullanabileceği hakikaten lif içeriği yüksek güzel bir ürün ortaya çıkmış oldu. Gündüz saatlerinde burada yaptığımız çalışmalarla yaklaşık 3 bin adet bisküvi üretebiliyoruz. Talep arttıkça bunu vardiya sistemi şeklinde düşündüğümüz de bu sayıyı daha da katlayabileceğiz.
Raf ömrü normal şartlarda yaklaşık 1 ay dayanabiliyor. Ama soğuk havada bu süre daha da uzayabilir. Güzel bir ürün özellikle çayın yanında, kahvenin yanında çok rahatlıkla tüketebileceğimiz atıştırmalık bir bisküvi, besleyici özelliği yüksek bir bisküvi” ifadelerini kaydetti.
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Erdoğan, kayısı ve kayısı çekirdeği ile ilgili proje çalışmaları ile birlikte başka meyvelerle ilgili ürün geliştirme projelerinin devam ettiğini kaydetti.